سئو چیست؟ این سوالیست که ممکن است برای بسیاری از افرادی که برای اولین بار با این عبارت مواجه شدهاند پیش آمده باشد. سئو (SEO) مخفف Search Engine Optimization به معنی بهینه سازی موتورهای جستجو است. سئو یا بهینه سازی موتورهای جستجو عبارتست از مجموعه اقدامات و فرایندی که در آن جایگاه کل وبسایت یا یک صفحه از وبسایت برای کلیدواژه(هایی) بهبود پیدا میکند. افزایش رتبه منجر به افزایش ترافیک ورودی از موتورهای جستجوی میشود.
رتبه بندی موتورهای جستجو یک بازی تنها با یک برنده است. سه نتیجه برتر دارای نرخ کلیک ۳۰٪ – ۱۰٪ هستند. با رفتن به رتبه ۹، نرخ کلیک به ۲٪ کاهش مییابد.
اگر وب سایت شما برای جستجوی عبارات مرتبط در صفحه یک نشان داده نشود، شما تعداد زیادی از مشتریانتان را از دست خواهید داد.
جایگاه بهتر شما در صفحه نتایج جستجو منجر به افزایش بازدید وبسایت شما، بهبود آگاهی از برند و جلب توجه مشتریان بالقوه کسب و کار شما خواهد شد.
اما سوالی که ممکن است برای شما پیش بیاید این است که موتورهای جستجو چگونه کار میکنند و عوامل موثر در رتبهبندی وبسایتها چیست؟ با مطالعه این مقاله تا انتها شما درک کاملی از مفهوم سئو و اهمیت سئو خواهید داشت. نکات مهم سئو را خواهید آموخت و میتوانید با رعایت نکات ذکر شده، جایگاه وبسایت خود را در صفحه نتایج گوگل بالا بکشید.
موتورهای جستجو چگونه کار میکنند؟
موتورهای جستجو مانند گوگل و بینگ برای بررسی صفحات مختلف وبسایتها از رباتها استفاده میکنند. این رباتها از سایتی به سایت دیگر میروند، اطلاعات مربوط به صفحات مختلف را جمعآوری می کنند و این اطلاعات را در یک فهرست قرار میدهند. در مرحله بعدی، صفحات موجود در فهرست را با در نظر گرفتن صدها فاکتور یا سیگنال، رتبهبندی و تجزیه و تحلیل کرده، تا ترتیب نمایش صفحات در نتایج جستجو برای یک کلیدواژه مشخص شود.
الگوریتمهای موتورهای جستجو برای نمایش صفحات معتبر و مرتبط با یک کلیدواژه طراحی شدهاند تا تجربهی گشت و گذار کارآمد در فضای وب را در اختیار کاربران قرار دهند. سئو و بهینه سازی محتوای صفحات، میتواند به شما در کسب رتبه بالاتر در نتایج جستجو کمک کند. به عنوان مثال، کیفیت محتوا و تحقیق در مورد کلمات کلیدی از عوامل اصلی بهینهسازی محتوا هستند و سرعت بارگذاری سایت و سازگاری با موبایل از فاکتورهای مهم سئو سایت هستند.
مطابق آمار تا نوامبر ۲۰۲۰ سهم هریک از موتورهای جستجو به شرح زیر است: گوگل ۹۲/۷۱ درصد، بینگ ۲/۷۳ درصد، یاهو ۱/۴۷ درصد، موتور جستجوی چینی بایدو ۱/۰۸ درصد، داکداکگو ۰/۴۹ درصد و موتور جستجوی روسی یاندکس ۰/۴۴ درصد از سهم بازار را در اختیار دارند.
منبع استت کانتر
سئو چگونه کار میکند؟
به زبان ساده، با رعایت اصول سئو و سرمایهگذاری روی سئو وبسایت، شما تلاش میکنید تا به موتورهای جستجو بفهمانید که محتوای شما بهترین نتیجه برای موضوع مورد بحث است.
دلیل این امر این است که تمام موتورهای جستجو هدف یکسانی دارند: نمایش بهترین و مرتبطترین نتایج به کاربران خود.
ترافیک ورودی به سایت، که حاصل از کلیک کاربران روی لینک سایت شما در صفحه نتایج موتورهای جستجو باشد را ترافیک ارگانیک مینامند.
Organic Traffic
اگر میخواهید ترافیک ارگانیک بیشتری روی صفحات وبسایت خود ایجاد کنید، باید از الگوریتمهای رتبهبندی در هر موتور جستجو آگاه باشید. اگر بازدیدهای ویدیویی بیشتری برای کانال ویدیویی خود در یوتیوب می خواهید، باید تمرکز خود را روی سئو ویدیو و درک الگوریتمهای رتبه بندی در یوتیوب بگذارید.
از آنجا که هر موتور جستجو الگوریتم رتبه بندی متفاوتی دارد، پوشش دادن همه آنها در این مقاله غیرممکن است. بنابراین ما تنها فاکتورهای رتبه بندی در گوگل را مورد نقد و بررسی قرار خواهیم داد.
چرا سئو مهم است؟
سئو یکی از بخشهای مهم در دنیای دیجیتال مارکتینگ است. همه روزه مردم برای یافتن پاسخ سوالاتشان، اطلاعات محصولات، خدمات و موارد دیگر، بیش از میلیاردها کلیدواژه را در موتورهای جستجوی وارد میکنند. سرچ کردن در موتورهای جستجو برای بسیاری از برندها و کسبوکارها منبع اصلی جذب ترافیک و تکمیلکننده سایر کانالهای بازاریابی است. امروزه بهتر دیدهشدن در فضای دیجیتال و کسب رتبه بالاتر در نتایج گوگل، تاثیر بسزایی در جذب مشتریان بالقوه و افزایش گردش مالی کسبوکارها خواهد داشت.
در سئو برخلاف تبلیغات کلیکی گوگل، برای گرفتن رتبه بالاتر، نباید به موتورهای جستجو مبلغی پرداخت کنید. فلذا با سرمایهگذاری روی سئو، میتوانید بصورت بلند مدت و بدون پرداخت هزینه به گوگل، کسانی که مشخصا کلیدواژههای مربوط به کسبوکار شما را جستجو میکنند را به وبسایت خود جذب کنید. همچنین تحقیقات نشان داده است که داشتن رتبه بهتر در صفحه نتایج گوگل، منجر به جلب اعتماد بیشتر کاربران میشود.
آیا یادگیری سئو مشکل است؟
«یادگیری سئو چقدر سخت است؟ آیا خودمان میتوانیم سئو سایتمان را انجام دهیم؟» این سوالیست که بسیاری از افراد میپرسند.
اطلاعات و آموزشهای زیادی در مورد موتورهای جستجو و اصول سئو و بهینه سازی در سایتهای مختلف وجود دارد. اگر از مهارت کافی در زبان انگلیسی برخوردار هستید شما میتوانید با مطالعه جدیترین اخبار و آموزشهای سئو موجود در سایتهای انگلیسی زبان در این زمینه مهارت کسب کنید. دانش سئو همانند یک اقیانوس به عمق یک متر است. شما باید زمان زیادی را صرف مطالعه همه جنبههای سئو صرف کنید که این موضوع میتواند برای بسیاری از افراد غیرممکن به نظر برسد.
اگر آموزش سئو را گام به گام دنبال کنید و از یک رویکرد آموزش مناسب (برنامه یادگیری) پیروی کنید، فرایند یادگیری برای شما آسانتر خواهد شد.
یک برنامه یادگیری، تمرکز شما را بر جنبه های مهم سئو حفظ می کند و به شما کمک می کند تا مهارتها و اجرای سئو را به تدریج و در کنار هم ایجاد کنید. شما میتوانید با ثبت نام در دورههای آموزش سئو توسط آژانس بازاریابی دیجیتال نردبان به یادگیری اصولی سئو بپردازید.
برخی از مهمترین منابع سئو به زبان انگلیسی:
- https://moz.com/blog
- https://yoast.com/seo-blog/
- https://neilpatel.com/blog
- https://searchengineland.com
- https://backlinko.com/blog
بهینه سازی سایت برای گوگل
گوگل از بالای ۲۰۰ فاکتور برای رتبه بندی وبسایتها استفاده میکند و بسیاری از این فاکتورها دقیقا مشخص نیستند. با توجه به برتری واضح گوگل نسبت به سایر موتورهای جستجو در این جا تنها به بررسی مهترین عوامل رتبه بندی سایت توسط گوگل خواهیم پرداخت.
۱- قابلیت خزیدن (Crawlability)
ربات گوگل دائماً در فضای وب جستجو میکند، در صفحات جدید و بروز شده میچرخد و رفتار کاربران را شبیهسازی میکند. این ربات در واقع یک برنامه معروف به نام خزنده وب (Web Crawler) است. خزنده وب لینکهای موجود در صفحات مختلف در اینترنت را دنبال میکند. روشی که به عنوان خزیدن یا Crawling شناخته میشود.در نهایت ربات خزنده هر آنچه را پیدا میکند به سرورهای گوگل گزارش میدهد. به همین دلیل، اطمینان حاصل کردن از اینکه صفحات شما قابل خزیدن و دیده شدن توسط ربات گوگل هستند مهم است.همچنین معماری سایت شما باید با استفاده موثر از لینکهای داخلی، پیمایش در همه صفحات سایت را برای این ربات تسهیل کند. منظور از لینک داخلی، لینکی است که شما در یک صفحه از سایت به یک صفحه دیگر در وبسایت خود ایجاد میکنید. در مورد لینکهای داخلی در ادامه مفصل صحبت خواهیم کرد.
سئو فنی یا تکنیکال نیز جنبهای از سئو است که به پیکربندی موثر سایت شما جهت بهینه سازی خزیدنی بودن آن کمک میکند. ابزارهای مختلفی برای جستجوگرها وجود دارد که می توانند در انجام این کار به شما کمک کنند.
یک راه ساده برای اینکه متوجه شوید سایت شما توسط گوگل دیده شده است یا خیر و کدام صفحات در فهرست گوگل وجود دارند وارد کردن عبارت “site:yourdomain.com” در جستجوی گوگل است.
برای بررسی دقیق تر صفحات ایندکس شده نیز میتوانید به قسمت Index Coverage در گوگل سرچ کنسول مراجعه فرمایید. در صورتی که هنوز برای گوگل سرچ کنسول ثبت نام نکرده اید اینکار را انجام دهید. به کمک این ابزار شما میتوانید تعداد صفحات ایندکس شده، لینکهای ورودی به سایت و عملکرد سایت برای کلیدواژههای مختلف را بررسی بفرمایید.
اگر کل سایت شما یا برخی از صفحات توسط گوگل هنوز ایندکس نشده است احتمالا دلایل زیر وجود دارد:
- سایت شما یک سایت جدید است و هنوز توسط ربات گوگل دیده نشده است.
- تعداد لینکهای ورودی به سایت شما اندک است.
- ساختار لینکهای داخلی در سایت شما نامناسب است. گوگل برای پیدا کردن صفحات شما نیاز به لینکهای داخلی دارد و صفحات بدون لینک داخلی عموما فهرست نمیشوند.
- با استفاده از تگ No-index در تنظیمات فنی سایت، شما سایت یا صفحهای را از فهرست شدن توسط رباتهای موتورهای جستجو منع کردهاید.
- تنظیمات robots.txt: این فایل یک فایل متنی است که برای گوگل مشخص میکند کدام بخشهای سایت را میتواند بررسی کند و از بررسی کدام قسمتها منع شده است.
۲- سازگاری با موبایل
با گسترش استفاده از گوشیهای هوشمند برای انجام امور روزمره، تعداد افراد بیشتری توسط تلفنهمراهشان به جستجو در گوگل میپردازند. طبق آمار ۶۳ درصد از جستجوهای گوگل در تلفنهای همراه صورت میگیرد. در سال ۲۰۱۹ گوگل اعلام کرد که برای ایندکس کردن وبسایتها، ربات گوگل نسخه موبایل را مورد بررسی قرار میدهد. این تغییر اهمیت داشتن نسخه سازگار با موبایل را بیشتر کرده است. برای بررسی سازگاری وبسایت خود با موبایل میتوانید از ابزار Mobile Friendly Testing Tool ارائه شده توسط گوگل استفاده کنید.
۳- سرعت بارگذاری سایت
سرعت بارگذاری سایت شما یک فاکتور مهم در رتبه بندی سایت و سئو است. چرا؟ چون همه ما میدانیم که استفاده از وبسایتهای کند، مشکل و کسلکننده است. هدف گوگل نیز کسب رضایت کاربران است و به همین دلیل، به سایتهایی که نسبت به تعاملات کاربر واکنش سریعتری نشان بدهند، رتبه بهتری میدهد.
وبسایتهایی که بیش از ۳ ثانیه زمان بارگذاری آنها طول میکشد، ۴۰ درصد از بازدیدکنندگانشان، پیش از بارگذاری کامل، سایت را ترک خواهند کرد.
آمار ارائه شده توسط گوگل
برای بررسی سرعت وبسایت خود ابزارهای مختلفی وجود دارد که یکی از آنها Pagespeed Insights tool گوگل است.
بهبود سرعت وبسایت یک امر شدیدا تکنیکال و فنی است و برای کاربران تازهکار کسب نمره بسیار بالا، سخت و دشوار است. اگر سایت شما یک سایت وردپرسی است به سادگی و با استفاده از افزونههای افزایش سرعت و کَش سایت نظیر Wp-rocket به سادگی و با چند کلیک میتوانید سرعت سایت خود را تا حد قابل قبولی افزایش دهید. همچنین استفاده از یک هاست وردپرسی سریع، امری است که لازم است به آن توجه کنید.
۴- ساختار وبسایت و لینکهای داخلی
ساختار وبسایت عبارتست از اینکه شما صفحات وبسایت خود را چگونه سازماندهی کنید و نحوه لینکهای داخلی در صفحات به چه شکل باشد. ساختار لینکهای داخلی تاثیر شگفت انگیزی در رتبهبندی صفحات سایت شما خواهد داشت.
ارزیابی ساختار لینکهای داخلی و ایجاد لینکهای داخلی مناسب امری ضروری است و باید با تولید صفحات جدید ادامه یابد. نکات مهم در ساخت لینکهای داخلی به شرح زیر میباشد:
- ساختار وبسایت خود را مشخص کنید: وبسایت خود را همانند یک هرم در نظر بگیرید که در بالای آن صفحه اصلی سایت قرار دارد و سایر صفحات بصورت سلسله مراتبی بسته به اهمیت، در زیر آن قرار خواهند گرفت. ساختار منوهای سایت شما نیز باید منعکس کننده این هرم باشد.
- لینکهای با معنا ایجاد کنید: در صفحات و مقالات مربوط به هم لینک ایجاد کنید. با ایجاد لینک از درون متن یک مقاله به مقالهای دیگر، گوگل و کاربران را از ارتباط این مقالات مطلع خواهید ساخت. لینکها میتواند درون متن یا در انتهای مقالات قرار گیرد. البته ناگفته نماند که ارزش لینکهای درون متنی از لینکهای قرار گرفته در فوتر سایت یا نوار کناری بیشتر است.
- توجه به متن لینک (Anchor Text): انتخاب درست عنوان لینک یا انکر تکست مهم است و یکی از سیگنالهایی است که گوگل برای مشخص کردن محتوای یک صفحه در نظر میگیرد. سعی کنید لینکهایی که در صفحات مختلف به یک صفحه اشاره میکنند دارای عناوین تکراری نباشند، از عناوین مختلف و مربوط استفاده کنید.
- رعایت تناسب بین تعداد لینکهای داخلی یک صفحه و اهمیت صفحه: بهتر است بین تعداد لینکهای داخلی ورودی به هر صفحه و اهمیت صفحه تناسب برقرار باشد. از ایجاد لینکهای بی شمار در فوتر یا نوار کناری به منظور ایجاد لینک داخلی خودداری کنید. پیشنهاد ما ایجاد نهایتا ۵ لینک داخلی در هر صفحه است.
۵- انتخاب کلیدواژه مناسب (Keyword Research)
اولین قدم در سئو سایت این است که بدانید روی چه چیزی بهینهسازی انجام دهید. باید کلیدواژههای مناسب را انتخاب کنید و متناسب با آنها محتوا تولید کرده و بهینه سازی کنید. کلیدواژه مناسب در واقع کلمهای است که مخاطب شما بدنبال آن میگردد.
برای انتخاب کلیدواژه مناسب باید موارد زیر را به خاطر بسپارید:
- تعداد سرچ: اولین و مهمترین عامل برای انتخاب کلیدواژه مناسب این است که بدانید تعداد جستجوی کلیدواژه در موتورهای جستجو چقدر است؟ هرچه این تعداد بیشتر باشد، مخاطبان شما بیشتر خواهند بود.
- ارتباط سرچ: فرض کنید شما یک وبسایت فروش لپ تاپ هستید. آیا کسب رتبه بالا برای جستجوی کلمه «خرید خانه» مناسب شماست؟ مسلما خیر. پس انتخاب کلیدواژههایی که علی رغم تعداد سرچ بالا، ارتباطی به کسب و کار شما ندارد، تنها منجر به هدر رفتن وقت و هزینههای بازاریابی شما خواهد شد.
ابزارهای مختلفی برای جستجوی کلیدواژه وجود دارد و مهمترین آنها به شرح زیر است:
- https://trends.google.com/trends رایگان
- https://answerthepublic.com رایگان
- https://app.kwfinder.com
- https://moz.com/explorer
۶- درک قصد کاربر از جستجوی کلیدواژه
۷- بک لینک
بک لینک در سئو چیست؟ تا اینجای کار میدانید که ربات گوگل، لینکهای موجود در صفحات را دنبال میکند و از صفحهای به صفحه دیگر حرکت میکند. لینک سایت شما در سایتهای دیگر همانند یک رای به سایت شماست و اصطلاحا با لینک شما در سایتهای دیگر بک لینک میگویند.
بصورت کلی سایتهای با تعداد بک لینک بیشتر رتبه بیشتری در نتایج گوگل خواهند داشت.
البته ایجاد بک لینک در سایتهای دیگر امری مشکل است و نباید از روشهای کلاه سیاه برای اینکار استفاده کرد. خرید بک لینک بصورت انبوه ممکن است منجر به جریمه شدن وبسایت شما توسط گوگل و حذف آن از نتایج گوگل شود. بهترین روش کسب لینک انتشار محتوای ارزشمند است. در صورتی که محتوای منتشر شده در وبسایت شما مفید باشد سایر وبسایتها به صفحه مورد نظر ارجاع خواهند داد.
۸- تولید محتوای با کیفیت
«محتوا پادشاه است»، ممکن است این جمله به گوشتان رسیده باشد. گوگل همواره تلاش میکند بهترین و مفیدترین نتایج را به کاربران نشان دهد. تنها با تولید محتوای مناسب و مفید برای کاربران هدفتان، شانس کسب رتبه مناسب در صفحات گوگل را خواهید داشت. از کپیکردن و تولید محتواهای بدون کیفیت و ترجمه شده بپرهیزید. مخاطبتان را بشناسید و به زبان اون حرف بزنید.
از جملات کوتاه استفاده کنید و از نوشتن پاراگرافهای طولانی بپرهیزید و در بین پاراگرافها از تصاویر مناسب استفاده کنید.
۹- استفاده از گواهینامه SSL
گواهینامه SSL با اضافه کردن یک لایه امنیتی به اطلاعات رد و بدل شده بین شما و سرور سایت، امنیت اطلاعات رد و بدل شده را بالا میبرد. در سال ۲۰۱۴ گوگل رسما اعلام کرد که به سایتهایی که از این پروتکل استفاده میکنند رتبه بهتری خواهد داد. پیشنهاد ما به شما نصب گواهینامه SSL از ابتدای راهاندازی وبسایتتان است. برای اطلاع از نحوه نصب SSL با پشتیبانی هاست خود تماس بگیرید.
۱۰- بهینه سازی عکسها
بهینه سازی تصاویر برای سئو سایت جنبههای مختلفی دارد:
- ابعاد عکس: استفاده از تصاویر با ابعاد متناسب با محل استفاده، امری بسیار مهم است. تصاویر با ابعاد بسیار بزرگ، حجم بسیار زیادی خواهد داشت و یک عامل مهم در کاهش سرعت بارگذاری وبسایت خواهد بود. برای کاهش حجم تصاویر ابزارها و سایتهای مختلفی وجود دارد. اگر سایت وردپرسی دارید میتوانید از افزونههای کاهش حجم عکس استفاده کنید. در غیر اینصورت میتوانید از سایت https://compressjpeg.com استفاده کنید.
- نام فایل عکس: اولین قدم در سئو عکس، انتخاب نام مناسب برای فایل عکس میباشد. با انتخاب نام مناسب برای عکس میتوانید به موتورهای جستجو بفهمانید که محتوای عکس بارگذاری شده چیست.
- متن جایگزین: متن جایگزین یا alt text در واقع متنی است که مشخص کننده محتویات عکس بارگذاری شده برای موتورهای جستجو است. مرورگرها در صورت لود نشدن تصاویر، متن جایگزین را به جای تصاویر نشان خواهند داد. متن جایگزین برای کاربران نابینا و افرادی که از تکنولوژیهای صفحهخوان استفاده میکنند کمککننده خواهد بود. به همین دلیل استفاده از متن جایگزین یک فاکتور مهم در سئو تصاویر میباشد.
مثالی از نحوه انتخاب صحیح نام فایل عکس و متن جایگزین انتخاب شده برای عکس بالا در این مقاله
۱۱- بهینه سازی عنوان و توضیحات متا صفحات
عنوان صفحه (Title): عنوان صفحه یکی از مهمترین نکات در سئو سایت میباشد و انتخاب درست آن تاثیر مهمی در میزان کلیک دارد. عنوان صفحه باید حاوی کلیدواژه هدف باشد و طول آن از ۷۰ کاراکتر بیشتر نباشد.
توضیحات (Meta Description): متا دیسکریپشن در واقع خلاصهای از محتویات هر صفحه است و اطلاعات بیشتری در مورد صفحه در اختیار کاربر و موتورهای جستجو قرار میدهد. طول متا دیسکریپشن نهایتا ۱۵۵ کاراکتر میتواند باشد.
برای انتخاب درست عنوان و توضیحات صفحه در سایتهای وردپرسی، استفاده از افزونههای سئو نظیر یوست و رنک مث امکانات بسیار خوبی را در اختیار شما خواهد گذاشت و روند انتخاب را برای شما تسهیل خواهد کرد.
جمع بندی
ضمن مطالعه این مقاله شما با نحوه عملکرد موتورهای جستجو و بطور ویژه گوگل، آشنایی پیدا کردید و فاکتورهای مهم در رتبه بندی وبسایت و سئو را آموختید. مساله مهمی که در حوزه بهینه سازی موتورهای جستجو وجود دارد ماهیت پویای الگوریتمها و رقابت دایمی بین کسب و کارها برای کسب رتبه بهتر است، در نتیجه مهم است که یک استراتژی سئو دائمی و بلند مدت برای خود تدوین کنید. بدین منظور بایستی بصورت مستمر وضعیت وبسایت خود را مورد بررسی و بازبینی قرار دهید. ابزارهایی نظیر گوگل آنالیتیکس به شما در این مسیر کمک خواهند کرد.
جهت مطالعه بیشتر و کسب اطلاعات بیشتر در مورد سئو و بازاریابی دیجیتال سایر مطالب وبلاگ ما را دنبال کنید.
شما در مورد سئو چگونه فکر میکنید؟ نظرات خود را برای ما بنویسید و اگر نکته مبهمی در سئو برای شما وجود دارد آنرا در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.