کلریتی (Microsoft’s Clarity) یک ابزار رایگان، جدید و متن باز برای ضبط تصاویر جلسات کاربران در وبسایت است که توسط کمپانی مایکروسافت ارائه شده است. از کلریتی میتوان برای استخراج اطلاعات و آمار نحوه استفاده از وبسایت، ضبط تصاویر جلسات کاربران در هنگام بازدید از وبسایت و ایجاد نقشه حرارتی یا همان Heatmap استفاده کرد. کلریتی در مقایسه با گوگل آنالیتیکس (و سایر سیستمهای تجزیه و تحلیل رفتار کابران وبسایت) امکانات نسبتا کمتری دارد. اما استفاده از کلریتی آسان است و ویژگیهای جالبی دارد. استفاده از ابزارهای ضبط تصاویر رفتار کاربران سایت به وبمسترها امکان بررسی نحوه تعامل کاربران با وبسایت را میدهد. استفاده از این تصاویر به شما در رفع مشکلات سایت کمک خواهد کرد و تاثیر بسزایی در بهبود تجربه کاربری و سئو سایت خواهد داشت.
مایکروسافت کلریتی چیست؟
کلریتی اطلاعات مربوط به کاربران بازدیدکننده از وب سایت و نحوه رفتارشان را ثبت و ضبط نموده و این اطلاعات را به صورت خلاصه شده در داشبورد شما نمایش میدهد. کلریتی به شما این امکان را میدهد تا به جستجو در سگمنتها و رفتارهای متفاوت بپردازید و از آنها اطلاعات ارزشمندی استخراج کنید.
کلریتی اطلاعات اولیه در مورد جلسات، اینترکشنها و Engagement کاربران را فراهم مینماید. کلریتی کاربران را بر اساس نوع دستگاه، کشور و سایر ویژگیها دستهبندی میکند. برای تمام این دستهبندیها شما میتوانید هیت مپ و تصاویر ضبط شده جلسات را مشاهده کنید. اطلاعات ضبط شده برای درک بهتر کاربران و مشکلاتشان در هنگام تعامل با وبسایت کارآمد است و شما میتوانید از این اطلاعات برای بهبود عملکرد وبسایت خود، کاهش نرخ پرش (Bounce Rate) و افزایش نرخ تبدیل (Conversion Rate) استفاده کنید.
ویژگیهای کلیدی مایکروسافت کلریتی
داشبورد
همانطور که میتوان از یک ابزار تجزیه و تحلیل انتظار داشت، کلریتی دارای یک داشبورد برای ارائه یک نمای کلی از وضعیت وبسایت میباشد. این داشبورد اطلاعاتی نظیر تعداد جلسات، تعداد کل کاربران، اطلاعات مربوط به صفحات و موارد مشابه را در بر میگیرد. برای مشاهده کنترل پنل دمو مایکروسافت کلریتی اینجا کلیک کنید.
فراتر از سنجههای مرسوم موجود در ابزارهای آنالیز وب مثل گوگل آنالیتیکس، کلریتی سعی میکند بینشی هوشمندانه از رفتار کاربران را ارائه دهد. به طور خاص، کلریتی تلاش میکند تا زمانهایی که کاربران با مشکل مواجه میشوند را شناسایی کند. گزارشهای ویژه مانند Rage Click (کلیک خشمگین) و Excessive Scroll (اسکرول بیش از حد) کاربرانی را نشان می دهد که ممکن است در هنگام کار کردن با وبسایت شما گیج یا مستاصل شده باشند.
کلیک خشمگین یا Rage Click زمانی است که کاربر چندین بار به طور مکرر بر روی یک المان کلیک میکند. و اسکرول بیش از حد نیز بیانگر مستاصل و گیج شدن کاربر برای پیدا کردن پاسخ سوالات خود است. تحلیل این موارد می تواند یک روش عالی برای فهمیدن این موضوع باشد که وب سایت شما کاربرانتان را در کجا ناامید و مجبور به ترک وبسایت کرده است. رفع این مشکلات، رویکردی مناسب برای بهبود تعامل کابران، کاهش نرخ پرش و افزایش نرخ تبدیل است.
ضبط جلسات بدون محدودیت
در سایر ابزارهای ضبط تصاویر کاربران مانند Hotjar و Smartlook محدودیتهایی در نسخه رایگان وجود دارد. در هات جر و اسمارت لوک شما تنها تعداد محدودی از جلسات را میتوانید ضبط کنید و پس از آن باید عضویت ویژه خریداری کنید. یکی از برتریهای کلریتی امکان ضبط تعدادی نامحدودی از جلسات است. کلریتی حرکات ماوس، اسکرول و محل کلیک هر بازدید کننده از سایت را ثبت میکند. این جلسات، ضبط شده و در هرزمان در آینده میتوانید این موارد را مشاهده و پخش کنید.
کلیک مپ و هیت مپ چیست؟
بیشتر ابزارهای تجزیه و تحلیل، دید خوبی از صفحات بازدید شده توسط کاربران را ارائه میدهند. اما درک رفتار آنها در حالی که در یک صفحه خاص هستند، اغلب دشوار است.
ابزار Clarity’s heatmaps مکان کلیک کاربران را ضبط میکند و به شما امکان میدهد این موارد را کاوش کرده و فیلتر کنید. این نوع نمایش به شما کمک میکند تا دریابید که کاربران شما چه میخواهند و در چه مواردی UI و طرح شما باعث سردرگمی آنها میشود.
نقشههای کلیک یا کلیک مپها به نسخههای دسکتاپ ، تبلت و موبایل تقسیم میشوند. کلریتی به شما این امکان را میدهد تا رفتار کاربران را براساس نوع دستگاه مورد استفاده بررسی کنید.
عملکرد این قسمت از کلریتی مقداری ضعیف و ابتدایی است و احتمالا در بروزرسانیهای آینده این ابزار، گزینههای بیشتری را خواهیم دید. بعنوان مثال انتظار میرود نقشههای اسکرول کاربران به امکانات کلیریتی افزوده شود. نقشه اسکرول (Scroll Map) میتواند برای کمک به درک نحوه پیمایش کاربران بسیار مفید باشد.
امکان فیلتر کردن و اضافه کردن برچسبهای دلخواه
برای ایجاد گزارشهای دلخواه، میتوانید از فیلترها برای دیدن دادهها با معیارهای خاص استفاده کنید. به عنوان مثال، ممکن است بخواهید تصاویر جلساتی را مشاهده کنید که کاربر در آن فرمی را پر کردهاست، یا هیت مپ صفحاتی که کاربران ناامید به نظر میرسند را بررسی کنید. ترکیب چندین فیلتر می تواند راهکار مفیدی برای بررسی رفتار کاربر و یافتن مشکلات موجود در وبسایت باشد.
استفاده از ابزار فیلتر کردن در کنار برچسبهای سفارشی بسیار مفید است. شما میتوانید با اندکی کدنویسی، اطلاعات بیشتری مانند اطلاعات در مورد صفحه کنونی کاربر، اطلاعات خود کاربر، آب و هوای محل زندگی کاربر یا موارد دیگر را به Clarity ارسال کنید. وقتی این برچسبها را تنظیم کردید، میتوانید گزارشهای خود را فیلتر کنید تا معیارها، جلسات ضبط شده و نقشه های حرارتی را برای جلسات و صفحات خروجی فیلتر مشاهده کنید.
یکی از موارد کاربردی استفاده از برچسبهای سفارشی، ردیابی “رویدادهای تبدیل” در وب سایت شما است. رویدادهای تبدیل یا Conversion Events را میتوان مثلا زمانی که کاربران خرید میکنند ، در وبسایت ثبت نام میکنند یا فرمی را پر میکنند، در نظر گرفت.

نحوه نصب کلریتی روی وبسایت
برای نصب و راه اندازی کلریتی روی وبسایت خود نیاز دارید که در وبسایت این ابزار ثبت نام کنید و یک پروژه بسازید. پس از اتمام ثبت نام باید Tracking Code ارائه شده را در داخل وبسایت خود قرار دهید.
امکان نصب کلریتی با استفاده از افزونه وردپرسی کلریتی نیز وجود دارد. کافیست این افزونه را روی سایت خود نصب کنید و «کلریتی ایدی پروژه» خود را وارد تنظیمات این افزونه کنید.
پرسشهای متداول درباره کلاریتی
کلریتی چیست؟
کلریتی (Microsoft’s Clarity) یک ابزار رایگان، جدید و متن باز برای ضبط تصاویر جلسات کاربران در وبسایت است که توسط کمپانی مایکروسافت ارائه شده است
تفاوت کلریتی و گوگل آنالیتیکس چیست؟
کلریتی بیشتر برای ضبط تصاویر نحوه تعامل کاربر با وبسایت طراحی شده است و این قابلیتی است که فعلا توسط گوگل آنلیتیکس ارائه نشده است. همچنین این ابزار برخی سنجههای جدید برای بررسی نحوه تعامل ارایه کرده است که در آنالیتیکس از آن صحبتی نشده است.
کلریتی بهتر است یا گوگل آنالیتیکس؟
این دو ابزار با هم تفاوت دارند و در این مورد نمیتوان نظر داد که کدام بهتر است. هریک از این ابزارها کاربردهای متفاوتی دارند و اطلاعات متفاوتی در اختیار شما قرار میدهند. پیشنهاد ما به شما استفاده همزمان از این دو ابزار است.
آیا کلریتی رایگان است؟
بله این ابزار کاملا رایگان است و به شما اجازه ضبط تمام جلسات را بصورت رایگان میدهد.
جمع بندی
علیرغم همپوشانی زیاد ویژگیهای کلریتی با سایر ابزارها، Clarity محصولی کاملاً متفاوت از ابزارهای Google Analytics و HotJar است. برخی از بهترین ویژگیهای هر دو را دارد اما معیارهای جدیدی را نیز برای کاربر به ارمغان آورده است.
با توجه به رایگان بودن این ابزار و سادگی نصب و راه اندازی به شما توصیه می کنیم یک حساب کاربری در کلریتی ایجاد کنید و به بررسی این موضوع بپردازید که وبسایت شما در چه قسمتهایی باعث کلیکهای خشمگین و اسکرول بیش از حد شده است و با استفاده از اطلاعات بدست آمده طراحی سایت خود را بهبود بخشید.
تنها اشکالاتی که میتوانیم در این مرحله در کلریتی ببینیم، عدم وجود تکنیکهای «مقایسه» هنگام کاوش دادهها ومشکلات حریم خصوصی در مورد این ابزار است و اینکه آیا ذخیره فیلمهای رفتار کاربر در مقیاس بزرگ «مشکلی» ندارد؟
شما در مورد این ابزار چگونه فکر میکنید؟ آیا تجربه استفاده از این ابزار را داشتهاید؟ دیدگاههای خود را برای ما در قسمت نظرات بنویسید.