تحقیق کلمات کلیدی سنگ بنای یک استراتژی سئوی موفق است. علیرغم همه تحولات در تکنیکهای سئو، فرآیند تحقیق کلمات کلیدی یا کیورد ریسرچ (keyword research) همچنان یکی از مراحل اساسی در سئوی سایت است. کیورد ریسرچ در واقع پیدا کردن کلماتی است که برای یک وبسایت اهمیت بیشتری دارد. اگر کسی به دنبال کلمات و موضوعاتی که شما برایشان محتوا تولید کردهاید نباشد و جستجویی برای محتوای موجود در وبسایت شما انجام نشود، وقتتان را هدر دادهاید. اینجاست که فرآیند تحقیق کلمات کلیدی اهمیت مییابد.
این مقاله برای همه افرادی که علاقهمند به کسب اطلاعات بیشتر درباره مفهوم تحقیق کلمات کلیدی، نحوه انتخاب کلمات کلیدی در تولید محتوا و آموزش استفاده از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی هستند، مفید خواهد بود. در این مقاله تحقیق کلمات کلیدی را با ذکر مثال و با استفاده از ابزار کیورد ریسرچ (Kwfinder) آموزش خواهیم داد و بهترین ابزارهای رایگان تحقیق کلمات کلیدی را معرفی خواهیم کرد.
با مطالعهی این مقاله شما قادر خواهید بود برای وبسایت خود فرایند تحقیق کلمات کلیدی را انجام دهید، کلمات کلیدی سایت را دسته بندی و اولویتبندی کنید و استراتژی سئو خود را بر اساس اطلاعات حاصل از فرآیند تحقیق کلمات کلیدی بهبود دهید.
آموزش تحقیق کلمات کلیدی
برای دیدن آن لطفا فـیـلـتـرشـکـن خود را روشن کنید.
بخش اول – اصول تحقیق کلمات کلیدی
قبل از اینکه بخواهیم وارد جزئیات و نکات عمیق این مبحث شویم، باید اصول اولیهی جستجو و یافتن بهترین کلیدواژهها را بررسی کنیم.
کلمه کلیدی چیست؟
کلیدواژه یا کلمه کلیدی (Keyword)، به کلمه یا عباراتی گفته میشود که کاربران اینترنت برای بدست آوردن اطلاعات مختلف در موتورهای جستجو وارد میکنند. کلمه کلیدی دروازهای است که کاربران را به صفحه نتایج موتورهای جستجو و در نهایت وبسایت شما خواهد کشاند. کلمات کلیدی در سئو در واقع ترکیب کلمات مختلفی است که برای پیدا کردن محصولات و یا خدمات سایت شما در موتور جستجو وارد میکنند.
تحقیق کلمات کلیدی چیست؟
تحقیق کلمات کلیدی یا کیورد ریسرچ (Keyword Research) فرآیندی است که در آن به تحقیق کلمات پرطرفدار تایپ شده توسط مخاطبان هدف در موتورهای جستجو نظیر گوگل میپردازید. سپس از کلمات کلیدی بدست آمده، طبق یک استراتژی مشخص در محتوای سایت به منظور افزایش رتبه در موتورهای جستجو نظیر گوگل استفاده میکنید.
فرآیند تحقیق کلمات کلیدی با تحلیل، مقایسه و اولویتبندی بهترین کلیدواژههای مربوط به کسب و کار شما تکمیل میشود. تحقیق کلمات کلیدی یا کیورد ریسرچ در واقع دریافت آگاهی و بینش از مخاطب و نحوه صحبت کردن مخاطب، به منظور استفاده برای بهبود محتوا است.
اهمیت تحقیق کلمات کلیدی در چیست؟
تنها روش عملی برای پی بردن به آنچه که کاربران در نهایت در موتورهای جستجو وارد میکنند تحقیق کلمات کلیدی است. اگر قصد دارید از نوشتن مطالبی که هیچکس به دنبالش نیست اجتناب کنید، باید با اصول تحقیق کلمات کلیدی و نحوه اجرای فرایند تحقیق کلمات کلیدی برای سئوی سایت آشنا شوید.
بسیاری از وبسایتها مرتکب اشتباه بزرگ تولید محتوای بدون هدف و برنامه میشوند و دلیل اینکه هنوز هم طبق آمار حدود ۹۶ درصد از صفحات موجود در اینترنت، هیچ ترافیکی از گوگل دریافت نمیکنند، بی توجهی به اهمیت تحقیق کلمات کلیدی و عدم اجرای صحیح فرآیند تحقیق کلمات کلیدی است.
تحقیق کلمات کلیدی همچنین به شما کمک میکند تا پاسخ به سوالاتی از این قبیل را بیابید:
- به دست آوردن رتبه در یک کلیدواژه تا چه حد دشوار است؟
- در صورت به دست آوردن رتبه در یک کلمه کلیدی، چقدر ترافیک دریافت خواهم کرد؟
- برای رتبه گرفتن در یک کلمه کلیدی، چه نوع محتوایی باید تولید کنم؟
- آیا افرادی که فلان کلیدواژه را جستجو میکنند، میتوانند به مشتری من تبدیل شوند؟
- برای کدام کلمات کلیدی باید تولید محتوا کرد؟
یافتن پاسخ صحیح برای این نوع سؤالات، به شما کمک میکند که راه درستی را برای رقابت با دیگران انتخاب کنید.
چه زمانی به تحقیق کلمات کلیدی نیاز داریم؟
تحقیق کلمات کلیدی معمولا اولین قدم در بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو است. شما قطعا در موارد زیر به کیورد ریسرچ نیاز دارید:
- گسترش کسب و کار و ارائه خدمات جدید
- پیدا کردن ایدههای جدید برای تولید محتوا
- بهینه سازی محتوای کنونی وبسایت و افزایش رتبه در گوگل
تاریخچه جستجوی کلیدواژه و تغییرات آن در گذر زمان
تحقیق کلمات کلیدی در طی زمان و با تغییرات الگوریتمهای رتبه بندی موتورهای جستجو دچار تحول شده است. در سال ۲۰۰۰ تحقیق کلمات کلیدی تنها بررسی گوگل کیورد پلنر (Google Keyword Planner) و پیدا کردن کلمات با بیشترین تعداد جستجو و پرکردن سایت با این کلمات بود.
از آنجایی که این روش به راحتی مورد سوء استفاده افراد برای کسب رتبه برای صفحات با محتوای بیکیفیت قرار میگرفت، گوگل در سالهای اخیر با ارائه بهروزرسانیهایی در الگوریتم رتبهبندی خود به مقابله با این روش پرداخت. همواره هدف آپدیتهای گوگل تشخیص هدف کاربر و ارائه بهترین محتوا در نتایج جستجو به کاربران است.
مهمترین آپدیتهای الگوریتم رتبهبندی گوگل در سالهای اخیر که تاثیر زیادی بر نحوه انجام کیورد ریسرچ داشتهاند به شرح زیر میباشند:
- Google Panda (2011): الگوریتم پاندا سایتهای با محتوای کوتاه و متنهای تکراری را جریمه کرد.
- Google Penguin (2012): الگوریتم پنگوئن گوگل وبسایتهایی که در متون خود از کلیدواژهها استفاده غیر طبیعی داشتند جریمه کرد.
- Google Hummingbird (2013): الگوریتم مرغ مگس خوار به بهبود جستجوی معنایی و درک نیت کاربر از کلیدواژههای مختلف پرداخت.
- Google Rank Brain (2015): الگوریتم رنک برین گوگل با استفاده از هوش مصنوعی درک بهتری از نیت کاربران در هنگام جستجو دارد.
- Google BERT (2019): در الگوریتم BERT گوگل توانایی بهتری در درک پیچیدگیهای زبانی دارد و توانایی گوگل در نمایش نتایج مناسب برای جستجوهای طولانی، پیچیده و جدید بهبود یافته است.
امروزه تحقیق کلمات کلیدی، شناخت مخاطب و پوشش موضوع محتوا به صورت مناسب است. به عبارت دیگر اگر محتوای شما کیفیت خوبی داشته باشد و موضوع مورد نظر را به خوبی پوشش بدهد شما میتوانید حتی برای کلیدواژههایی که درون محتوای خود ذکر نکردهاید نیز رتبه بگیرید. البته این به معنی اهمیت نداشتن تحقیق کلمات کلیدی نیست، بلکه به معنی تفاوت آن با گذشته است.
بخش دوم – روشهای تحقیق کلمات کلیدی
تحقیق کلمات کلیدی با فکر کردن به اینکه «یک مشتری بالقوه برای یافتن کسب و کار یا سایت شما چه کلماتی را جستجو خواهد کرد؟» آغاز میشود. پس از آن میتوانید از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی استفاده کنید و ایدهها را گسترش دهید و کلیدواژههای بیشتری پیدا کنید.
تحقیق کلمات کلیدی فرآیند سادهای است، اما برای اینکه کار به درستی انجام شود، یک شرط مهم وجود دارد:
باید شناخت خوبی از بازار و حوزهی کاری سایت داشته باشید. وجود شناخت از بازار و رفتار مشتریان، اهمیت بسیاری در به نتیجه رسیدن فرایند تحقیق کلمات کلیدی دارد. در صورت برون سپاری پروژه سئو خود بایستی به مجری پروژه کمک کنید تا درک خوبی از کسب و کار شما پیدا کند. ما در گروه دیجیتال نردبان با برقراری ارتباط موثر با کارفرمایانمان و برگزاری جلسات توجیهی به دنبال شناخت کامل از کسب و کار هدف خواهیم بود تا بتوانیم در فرآیند تحقیق کلمات کلیدی به یک نتیجه مطلوب برسیم.
بطور کلی کلمات کلیدی سایت را از سه روش زیر میتوان استخراج کرد:
- روش اول – طوفان فکری برای یافتن کلمات کلیدی بنیادی
- روش دوم – رقیبانتان در چه کلیدواژههایی رتبه کسب کردهاند؟
- روش سوم – ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی
۱- برگزاری جلسات طوفان فکری
برگزاری جلسات طوفان فکری (Brain Storming) با همکاران، کارمندان بخش فروش یا سایر افرادی که از حوزه کاری مورد نظر اطلاعات دارند برای برداشتن اولین قدم در فرآیند تحقیق کلمات کلیدی بسیار مفید خواهد بود. کافی است خود را جای مشتریان قرار دهید تا بدانید برای یافتن خدمات یا محصولی که عرضه میکنید، چه کلمهای باید جستجو شود. کلمات را لیست کنید و کلمات مرتبط را در دستهبندیهای مشابه قرار دهید.
به عنوان مثال، اگر میخواهید کلیدواژههای مربوط به قهوه را پیدا کنید، کلمه کلیدی بنیادی شما میتواند چنین چیزی باشد:
- قهوه
- اسپرسو
- کاپوچینو
- فرنچ پرس
کلمات کلیدی بنیادی (Seed Keywords) پایه و اساس فرآیند تحقیق کلمات کلیدی هستند. آنها جایگاه اصلی شما را تعریف میکنند و کمک میکنند رقیبانتان را شناسایی کنید. ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت، در ابتدا از شما یک کلمه کلیدی بنیادی میخواهند و از آن برای ایجاد لیستی بلند از ایدههای کلیدواژههای مرتبط استفاده میکنند.
دقت داشته باشید که ممکن است کلمه کلیدی بنیادی به خودی خود ارزش آن را نداشته باشد که به عنوان کلمه هدف وبسایت شما انتخاب شود. از این کلمه برای برداشتن گامهای بعدی در فرآیند تحقیق کلمات کلیدی استفاده میشود. بنابراین نیازی نیست برای یافتن کلمه بنیادی، دقت و وسواس زیادی به خرج دهید. باید در عرض چند دقیقه، چند کلمه کلیدی بنیادی انتخاب کنید. پس از اینکه موفق شدید چند کلمه را به عنوان کلمات کلیدی بنیادی خود انتخاب کنید، به سراغ مراحل بعدی بروید.
۲- آنالیز و بررسی سایت رقبا
عموماً بررسی اینکه رقبایتان با چه کلیدواژههایی ترافیک دریافت میکنند، بهترین روش برای شروع تحقیق کلمات کلیدی است. اما ابتدا باید رقبا را شناسایی کنید. اینجاست که لیست کلمات کلیدی که در مرحله قبلی تهیه کردید به درد میخورد. کافی است یکی از آن کلمات را در گوگل جستجو کنید و ببینید که در آن کلمه کلیدی بنیادی، چه سایتهایی در صفحه اول رتبه کسب کردهاند.
اگر هیچکدام از سایتهای دارای رتبههای اول، مشابه سایت شما نیستند، میتوانید از کلمات مرتبط پیشنهادی خود گوگل استفاده کنید.
به عنوان مثال، اگر تجهیزات قهوه میفروشید، احتمالا «قهوه ساز» کلمه کلیدی مرتبطتری است تا «قهوه». یکی از دلایل این امر این است که نتایجی که برای «قهوه ساز» نمایش داده میشود، اکثرا فروشگاههایی مثل شما هستند. در حالی که نتایج نمایش داده شده برای «قهوه» ممکن است عموماً بلاگها و مطالب آموزشی باشند.
در طی فرایند تحقیق کلمات کلیدی باید سعی کنید در شناسایی رقبایتان از قدرت تشخیص و تصمیمگیری خود به نحو احسن استفاده کنید. مثلا اگر دیدید در کلیدواژهی مد نظرتان، کسب و کارهای بزرگی همچون آمازون یا دیجیکالا رتبههای اول را دارند، شما لزوما نباید آنها را به چشم رقیب خود ببینید. همواره باید به دنبال وبسایتهایی باشید که مشابه وبسایت خودتان هستند یا قصد دارید وبسایتتان را به جایگاه آنها برسانید.
پس از اینکه چند وبسایت را شناسایی کردید، میتوانید از ابزارهای تحلیل رقبا استفاده کنید تا بتوانید درکی از صفحات پربازدید آنها و میزان ترافیکی که دریافت میکنند پیدا کنید. همچنین میتوانید ببینید که این سایتها در چه کلیدواژههایی بیشترین ترافیک را میگیرند. در قسمت بعدی به معرفی ابزارهای استخراج کلمات کلیدی خواهیم پرداخت.
۳- ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی
الگوریتم کار تمام ابزارهای جستجوی کلیدواژه مثل هم است. شما یک کلمه کلیدی بنیادی معرفی میکنید و ابزار بر اساس آن کلمه، از میان کلمات موجود در پایگاه دادهشان لیستی از ایدههای کلیدواژههای مرتبط ارائه میدهد.
تحلیل رقبا میتواند منبع بسیار خوبی برای یافتن کلیدواژهها باشد اما ممکن است همچنان تعداد زیادی از کلیدواژههای مناسب با میزان جستجوی بالا وجود داشته باشد که هیچیک از رقبایتان هدف قرار ندادهاند. اینجاست که ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی به کمک ما میآیند.
بخش سوم – معرفی بهترین ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی
سادهترین راه برای پیدا کردن یک لیست از کلیدواژههای مرتبط با سایت شما استفاده از ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی است. ابزارهای رایگان و پولی متفاوتی برای کیورد ریسرچ وجود دارند و بطور کلی ابزارهای پولی تحقیق کلمات کلیدی امکانات بیشتری را در اختیار شما قرارخواهند داد و به شما کمک خواهند کرد در وقتتان صرفه جویی کنید.
بهترین ابزارهای کارآمد تحقیق کلمات کلیدی عمدتا تجاری هستند و با پرداخت هزینه دلاری قابل خرید هستند. از بهترین این ابزارها KWfinder، Ahref و Semrush را میتوان نام برد.
در ادامه به معرفی بهترین ابزارهای رایگان تحقیق کلمات کلیدی خواهیم پرداخت. در کنار معرفی ابزارهای رایگان تحقیق کلمات کلیدی، نحوه استفاده از ابزار تجاری KWfinder را آموزش خواهیم داد. در مثالهای ارائه شده نیز از ابزار KWFinder استفاده شده است.
آموزش ابزار تحقیق کلمات کلیدی KWFINDER
ابزار KWFinder یکی از بهترین ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی موجود در بازار می باشد و از نظر دقت آمار ارائه شده جزو بهترینهاست. شما با پرداخت سالانه ۳۵۸ دلار میتوانید پلن بیسیک این ابزار را خریداری کنید، به بررسی و مشاهده آمار برای کلیدواژههای مختلف بپردازید و کلیدواژههایی که رقبایتان برای آن کلیدواژهها رتبه کسب کردهاند را پیدا کنید.
از دیگر امکانات KWfinder قابلیت ردیابی رتبه سایت شما برای کلیدواژههای مختلف بصورت روزانه است. قابلیت دیگر این ابزار امکان بررسی بکلینکهای دامنههای مختلف میباشد.
با توجه به قیمت دلاری ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی این ابزار قیمت مناسبتری در مقایسه با سایر ابزارها دارد و آمار ارائه شده در این ابزار دقت خوبی دارد و با توجه به هزینه پرداختی امکانات قابل قبولی را در اختیار شما قرار خواهد داد.
لایسنس kwfinder با در بعضی از سایتهای ایرانی با قیمت کمتری به فروش میرسد.
به طور کلی دو روش انتخاب کلمات کلیدی با استفاده از ابزارهای مختلف تحقیق کلمات کلیدی وجود دارد:
- تحقیق کلمات کلیدی بر اساس کلمات اصلی
- تحقیق کلمات کلیدی بر اساس رقبا
جستجو بر اساس کلمات اصلی در KWFinder:
این روش با وارد کردن کلمه یا کلمات اصلی مرتبط با موضوع شروع میشود. شما با وارد کردن یکی از کلمات اصلی در ابزار لیستی از کلمات مرتبط را دریافت خواهید کرد. برای مثال اگر شما به دنبال تولید محتوا و یا کسب رتبه برای کلمه «قهوه ساز» هستید باید کلمه قهوه ساز را در این ابزار وارد کنید.
تحقیق کلمات کلیدی بر اساس رقبا در KWFinder:
یکی از بهترین امکانات ابزارهای تجاری تحقیق کلمات کلیدی و مخصوصا KWFinder قابلیت پیدا کردن کلیدواژههایی است که وبسایتهای رقیب برای آن کلیدواژهها رتبه کسب کردهاند. در صورت عدم استفاده از این ابزارها شما باید صفحه به صفحه وبسایتهای رقیب را بررسی کنید و به حدس کلمات کلیدی هدف برای هر صفحه بپردازید که کار سخت و زمانبری است. با استفاده از ابزار مناسب شما با استفاده از چند کلیک میتوانید این اطلاعات را بدست آورید. برای این هدف ۲ روش وجود دارد:
۱- بررسی دامنههای رقیب برای بدست آوردن کلیدواژهها:
کسب اطلاعات در مورد کلیدواژههایی که رقبایتان برای آن کلمات رتبه کسب کردهاند به شما کمک میکند تا ایدههای جدید برای تولید محتوا و بهینه سازی صفحات فعلی پیدا کنید.
به عنوان مثال در تصویر زیر به بررسی یک وبسایت محبوب در زمینه قهوه coffeestore.ir
میپردازیم. ابزار KWfinder به ما تعداد زیادی از کلمات را که این وبسایت برای آنها رتبه کسب کرده است نمایش میدهد:
۲- بررسی یک صفحه اینترنتی خاص برای پیدا کردن کلیدواژههای مربوط به یک موضوع خاص
این روش برای مواقعی استفاده میشود که شما تولید محتوا درباره یک موضوع خاص را در نظر دارید. به عنوان مثال به دنبال تولید محتوا درباره «انواع قهوه» هستید. کلیدواژه مورد نظر را در گوگل وارد کنید و صفحاتی که برای این کلمه رتبه کسب کردهاند را بررسی کنید:
پس از پیدا کردن صفحهای که رتبه اول را برای کلمه کلیدی مورد نظر در اختیار دارد، آدرس صفحه ذکر شده را داخل ابزار جستجوی کلیدواژه KWFINDER وارد کنید:
با وارد کردن آدرس اینترنتی صفحه مورد نظر همه کلماتی که این صفحه موفق به کسب رتبه برای آن کلمات شده است را خواهیم یافت.
ابزارهای رایگان تحقیق کلمات کلیدی
۱- گوگل ترندز (Google Trends)
گوگل ترندز (Google Trends) یک ابزار تحقیقاتی است که توسط گوگل ارائه میشود و به شما امکان میدهد روند جستجوها و علاقهمندیهای کاربران در طول زمان را بررسی کنید. این ابزار به شما اجازه میدهد تا میزان جستجوی یک کلمه یا عبارت خاص را در طول زمان و در مناطق جغرافیایی مختلف بررسی کنید.
استفاده از گوگل ترندز به شما این امکان را میدهد که الگوها، تغییرات فصلی، رشد یا کاهش علاقه کاربران به یک کلمه یا موضوع خاص را بررسی کنید. کیورد ریسرچ تنها یکی از کاربردهای گوگل ترندز است و اطلاعات موجود در گوگل ترندز میتوانند در تحلیل رفتار جستجوی کاربران و استراتژی بازاریابی آنلاین مفید باشند.
۲- Keyword Generator and Keyword Difficulty
شرکت ahref بخشی از امکانات موجود در پلن تجاری ابزار تحقیق کلمات کلیدی خود را بصورت رایگان در اختیار کاربران قرار داده است. برای بدست آوردن میزان دشواری و تعداد جستجوی ماهانه کلمات کلیدی مختلف میتوانید از ابزار Keyword generator و Keyword Difficulty استفاده کنید.
۳- افزونه کروم Keyword Surfer
Keyword Surfer یک ابزار دوست داشتنی برای تحقیق کلمات کلیدی سایت است که کلیدواژههای مشابه را در داخل صفحه نتایج جستجوی گوگل در مرورگر به شما نمایش میدهد. تنها کاری که شما باید بکنید نصب افزونه گوگل کروم keyword surfer است. بدین ترتیب با جستجوی کلمات جدید در گوگل این افزونه کلمات مشابه را به همراه اطلاعات هر کلمه نمایش خواهد داد.
۴- افزونه کروم Keywords Everywhere
Keywords Everywhere یک افزونه رایگان برای مرورگر کروم وفایرفاکس است که به شما این امکان را میدهد تا مستقیما درون صفحات جستجوی گوگل و یوتیوب به انجام فرایند تحقیق کلمات کلیدی بپردازید. این افزونه با ۹۰۰هزار نصب یکی از پرطرفدارترین افزونه های کروم در زمینه سئو است اما هنوز در زبان فارسی ضعف دارد. اگر قصد تولید محتوا به زبان انگلیسی دارید این افزونه بسیار برای شما مفید خواهد بود.
۵- سایت Keywords People Use
ابزار تحقیق کلمات کلیدی Keywords People Use دارای دو نسخه رایگان و تجاری است. نسخه رایگان این ابزار تحقیق کلمات کلیدی امکانات خوبی در اختیار کاربران میگذارد. شما میتوانید با استفاده از این ابزار تحقیق کلمات کلیدی، لیست کاملی از سوالات کاربران درباره یک کلمه کلیدی در سایتهایی نظیر Quora و Reddit را استخراج کنید. استخراج سوالات موجود در قسمت People Also Asked نتایج جستجوی گوگل از دیگر قابلیتهای Keywords people use است. این ابزار همچنین کلیدواژههای مرتبط با کلمه کلیدی در قسمت Google Autocomplete را هم استخراج میکند.
علیرغم اینکه در تنظیمات این ابزار، زبان فارسی و کشور ایران هم وجود دارد، اما عملکرد این ابزار در زبان انگلیسی بهتر است.
۶- چت جی پی تی (ChatGpt)
چت جی پی تی یک چت بات (chatbot) است که بر اساس هوش مصنوعی عمل میکند و با دریافت دستورات متنی از کاربر، پاسخ سوالات کاربر را میدهد. از این ابزار در حوزههای مختلف استفاده میشود.
یکی از کاربردهای چت جی پی تی در سئو استفاده در کیورد ریسرچ است. یکی از معایب ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی رایج این است که اغلب رقبا و سایتهای معتبر از ابزارهای مشابه استفاده میکنند و کلمات مشابه را هدف قرار میدهند.
اگرچه چت جی پی تی آماری از نظر تعداد جستجوی کلمات در اختیار کاربران قرار نمیدهد اما از انجاییکه از پردازش زبان طبیعی (NLP) استفاده میکند ایدههای محتوایی متفاوتی در مقایسه با سایر ابزارهای کلمات کلیدی در اختیار شما قرار میدهد. کلمات کلیدی بدست آمده توسط چت جی پی تی ممکن است تاکنون توسط هیچ یک از رقبا هدف گذاری نشده باشند و ترافیک بالایی را برای سایت شما به ارمغان آورند.
۷- استفاده از پیشنهادات گوگل برای تحقیق کلمات کلیدی
گوگل به منظور راهنمایی هرچه بهتر کاربران برای پیدا کردن صفحات مورد نظرشان پیشنهادات مختلفی را به کاربر ارائه میدهد. این ویژگی میتواند به عنوان یک ابزار رایگان تحقیق کلمات کلیدی مورد استفاده قرار گیرد. در ادامه به بررسی ۲ ویژگی گوگل که میتواند به شما در تحقیق کلمات کلیدی کمک کند خواهیم پرداخت.
۷.۱- کامل کردن خودکار کلمات توسط گوگل (Google Autocomplete)
قطعا در هنگام جستجو در گوگل متوجه شدهاید که گوگل به محض اینکه شما شروع به تایپ کردن کنید به صورت خودکار پیشنهاداتی را به شما ارائه میدهد، به این ویژگی گوگل اصطلاحا Google Autocomplete گفته میشود. پیشنهادات Google Autocomplete بر اساس کلماتی است که کاربران واقعی برای آنها به جستجو پرداختهاند. از آنجایی که این پیشنهادات بر اساس رفتار واقعی کاربران است، میتواند ایدههای خوبی برای انتخاب کلمههای کلیدی مناسب به شما بدهد.
ابزار Premavor Autocomplete Keyword tool ابزاری هست که دقیقا کاری مشابه انجام میدهد و به کمک آن میتوان کلمات کلیدی مرتبط در Autocomplete گوگل را استخراج کرد.
۷.۲- جستجوهای مرتبط (Searches Related to)
این ویژگی مشابه ویژگی کامل کردن خودکار کلمات است با این تفاوت که پیشنهادات در انتهای صفحه نمایش داده شدهاند.
استفاده از گوگل سرچ کنسول برای تحقیق کلمات کلیدی:
یک راهکار عالی تحقیق کلمات کلیدی پیدا کردن کلیدواژههایی است که هم اکنون سایت شما در آنها موفق به کسب رتبه شده است. اطلاعات گوگل سرچ کنسول به شما در این مسیر کمک میکند. اگر یک مقاله از سایت شما برای یک یا چند کلیدواژه رتبه کسب کرده است، احتمال این وجود دارد که کلیدواژههای دیگری نیز وجود داشته باشد که این مقاله برای آنها نیز بتواند رتبه بهتری کسب کند. در این قسمت به بررسی دو روش برای پیدا کردن کلیدواژههای با پتانسیل کسب رتبه خواهیم پرداخت:
مطالعه بیشتر: آموزش نصب سرچ کنسول، آنالیز سئوی سایت با Google Search Console
۱- پیدا کردن کلیدواژههای با تعداد Impression بالا و تعداد کلیک اندک در گوگل سرچ کنسول
کلیدواژههای با تعداد ایمپرشن بالا و کلیک کم در سرچ کنسول نشانگر این است که یک پتانسیل بالقوه برای دریافت کلیک از طریق گوگل وجود دارد اما سایت شما به دلیل رتبه پایین نتوانسته از این پتانسیل بهرهمند شود.
برای پیدا کردن کلیدواژه های با تعداد سرچ بالا و کلیک کم به سرچ کنسول و قسمت Performance بروید. در این قسمت شما میتوانید تمامی کلمات را بر اساس تعداد نمایش (Impression) و تعداد کلیک ملاحظه کنید. در مرحله بعد باید کلمات را بر اساس تعداد ایمپرشن مرتب کنید و به دنبال کلماتی باشید که برای شما اهمیت بیشتری دارند اما تعداد کلیکشان پایین است.
۲- پیدا کردن کلماتی که در نتایج جستجو در صفحه دوم و یا پایینتر قرار دارند
با اسفاده از اطلاعات واقع در قسمت Average Position در بخش Performance سرچ کنسول گوگل میتوانید کلیدواژههایی که برای آنها در صفحه دوم و یا سوم از نتایج جستجوی گوگل قرار دارید پیدا کنید. این کلیدواژهها احتمالا تمرکز اصلی شما نبودند ولی با این وجود توانستنهاند برای سایت شما Impression و کلیک جذب کنند.
با پیدا کردن کلیدواژههای واقع در صفحه دوم که تعداد سرچ بالا دارند، دو راهکار پیش روی شما وجود خواهد داشت:
- ویرایش صفحه یا مقاله مربوطه به منظور تاکید بیشتر بر روی کلیدواژه مورد نظر
- نگارش یک صفحه و یا مقاله جدید مربوط به کلمه مورد نظر
بررسی دقیقتر مخاطبان و تحقیق بازار
تمام مواردی که تا اینجا مطرح شد به شما کمک میکند تا تعداد بسیار زیادی ایده برای کلیدواژههای خود بیابید. اما این روش یک نقص بزرگ دارد چرا که همه چیز وابسته به کلمه کلیدی بنیادی و میزان جامعیت پایگاه دادهی ابزار مورد استفاده شما است. بنابراین، احتمال زیادی وجود دارد که برخی ایدههای خوب را از دست بدهید.
برای حل این مشکل، شما باید جایگاه کسب و کارتان را در صنعت مربوطه با دقت مطالعه و بررسی کنید. علیرغم اینکه با ظهور شبکههای اجتماعی جدید، تالارهای گفتگو چندان رونق گذشته را ندارند اما برخی از تالارهای گفتگوی تخصصی توانستهاند به فعالیت خود ادامه دهند. به عنوان مثال شما میتوانید با جستجوی ترکیبات زیر تالارهای گفتگوی مربوط به قهوه را پیدا کنید:
- «تالار گفتگو قهوه»
- «قهوه تالار گفتگو»
- « قهوه تالارهای گفتگو»
بررسی فورومها، گروههای تلگرامی و خواندن پرسش و پاسخهای مرتبط با صنعتتان میتواند نقطه شروع خوبی برای این کار باشد. این کار به شما کمک میکند که چیزهای بیشتری در خصوص مطالبات و دغدغههای مشتریهای بالقوه کشف کنید. مواردی که از دید ابزارهای جستجوی کلمات کلیدی پنهان ماندهاند و رقبا نیز نتوانستهاند آنها را شناسایی کنند.
علاوه بر مطالعهی فورومها و گروهها، خود مشتریان میتوانند منبع فوقالعادهای برای الهام گرفتن کلیدواژهها باشند. به یاد داشته باشید که این افراد، کسانی هستند که شما میخواهید محصول یا خدماتتان را به آنها بفروشید. پس مهم است که بدانید چگونه فکر میکنند.
موراد زیر چند روش برای ایده گرفتن از مشتریان یا کاربران شما هستند:
- گفتگوی رو در رو و مستقیم با آنها
- بررسی ایمیلهای قبلی مشتریان
- بررسی درخواستهای پشتیبانی مشتریان پیشین
- تلاش برای به یاد آوردن سؤالات و چالشهای عمومی پیش روی مشتریان
- گروههای فیسبوکی و تلگرامی
- بحثهای توییتری و رشته توییتها
بخش چهارم – بررسی و آنالیز کلیدواژههای بدست آمده
داشتن تعداد زیادی کلیدواژه بسیار مفید است. اما آیا میدانید کدامشان از بقیه بهتر است؟ نمیتوان تمام آنها را تک به تک بررسی و ارزیابی کرد. راه حل این مورد هم آسان است. کافی است از سنجههای سئو (SEO metrics) استفاده کنید که بتوانید کلمات کلیدی بهتری را برگزینید و به اصطلاح مو را از ماست بیرون بکشید.
سه مورد از مهمترین سنجههای موجود در ابزارهای تجاری تحقیق کلمات کلیدی را بررسی میکنیم:
- میزان جستجو (Search Volume)
- سختی کلیدواژه (Keyword Difficulty)
- هزینهی هر کلیک (Cost Per Click یا CPC)
میزان جستجو (Search Volume) چیست؟
میزان جستجو یا Search Volume نشان میدهد که یک کلیدواژهی خاص به طور متوسط چند بار در ماه توسط کاربران اینترنت جستجو میشود.سه نکتهی مهم در خصوص این ارقام وجود دارد:
- این عدد نشان دهندهی میانگین تعداد دفعات جستجو در ماه است، نه تعداد افرادی که جستجو کردهاند. در بسیاری موارد ممکن است یک نفر چندین بار در ماه یک کلمه یا عبارت را جستجو کند. تمام این دفعات در این آمار محاسبه میشود، حتی با وجود اینکه تمام این جستجوها توسط یک نفر انجام شده. برای مثال، یک نفر ممکن است در ماه چندین بار عبارت «پیشبینی هوای تهران» را جستجو کند.
- مشخص نیست در صورت گرفتن رتبه در این کلیدواژه چقدر ترافیک دریافت میکنید. حتی اگر رتبه اول گوگل را هم به دست آورید، ترافیکی که از آن میگیرید به ندرت از ۳۰ درصد تعداد جستجوها بیشتر میشود.
- این عدد یک میانگین ماهانه است. اگر به عنوان مثال، یک کلیدواژه در ماه ژانویه ۱۲۰ هزار بار جستجو شود و در بقیهی ماههای سال، صفر بار، در نهایت میانگین ۱۰ هزار جستجو در ماه ثبت خواهد شد.
در بیشتر ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی، میتوان فیلتری برای تعداد جستجوی ماهانه تعریف کرد. ۲ کاربرد اصلی برای این فیلتر وجود دارد:
- یافتن کلیدواژههای با تعداد جستجوی بسیار بالا: اگر سایت شما جدید است، احتمالا بهتر است که وقت و انرژیتان را صرف اینچنین کلیدواژههایی نکنید. چرا که رقابت در آنها بسیار شدید است و احتمال موفقیت کم.
- یافتن کلیدواژههای با تعداد جستجوی نسبتا کم: شاید بهتر باشد که با کلمات کلیدی که کمتر جستجو میشوند شروع کنید، تا بتوانید با نوشتن مطالبی کوتاه، ترافیک اضافی دریافت کنید. اصطلاحا به این نوع از کلیدواژهها که معمولا از چند کلمه تشکیل شدهاند، کلیدواژههای دم دراز (Long-tail Keywords) گفته میشود.
به عنوان مثال کلیدواژههای زیر کلیدواژههای دم دراز مربوط به قهوه میباشد:
- نحوه رست کردن قهوه
- چگونه قهوه درست کنیم؟
- بهترین روش دم کردن قهوه
- طرز تهیه قهوه فوری
افراد زیادی در گوگل جستجو میکنند، اما این لزوما به این معنی نیست که حتما روی نتایج جستجو کلیک کنند یا سایتهای با رتبه بالاتر را مشاهده کنند.
در نمودار زیر نرخ کلیک برای تمام جستجوهای انجام شده در گوگل در سال ۲۰۲۰ نمایش داده شده است. طبق این آمار ۶۵ درصد از جستجوها به هیچ کلیکی ختم نمیشوند و کاربر اطلاعات مد نظرش را در همان صفحه نتایج جستجو ملاحظه میکند.
سختی کلیدواژه (Keyword Difficulty) چیست؟
کارشناسان سئو معمولا میزان سختی رتبه گرفتن در یک کلمه کلیدی را به صورت دستی و با بررسی سایتهای برتر ارزیابی میکنند. آنها فاکتورهای زیادی را برای این سنجش در نظر میگیرند، از جمله:
- تعداد و کیفیت بکلینکها
- اعتبار دامین (DA)
- طول، میزان ارتباط و تازگی محتوا
- میزان استفاده از کلیدواژه و کلمات معادل آن
- نیت و هدف جستجو
- برندینگ
این فرآیند ممکن است از یک کارشناس تا کارشناس دیگر متفاوت باشد. چرا که معیار مشخص و دقیقی برای اینکه کدام فاکتورها مهم هستند وجود ندارد. یک نفر ممکن است به تاثیر بیشتر بکلینکها اعتقاد داشته باشد و دیگری به طول و مرتبط بودن محتوا. نبود یک معیار دقیق باعث شده کار ابزارهای جستجوی کلیدواژه دشوارتر شود. زیرا همگی سعی میکنند میزان سختی کلیدواژه را از طریق امتیازدهی به تنها یک فاکتور عملی تعیین کنند.
دشواری کلیدواژه در واقع بیانگر این است که رسیدن به رتبه مناسب در این کلید واژه چقدر دشوار است. هرچه عدد دشواری بزرگتر باشد گرفتن رتبه سختتر.
اما به طور قطع یکی از مهمترین فاکتورها، تعداد و کیفیت سایتهایی است که به سایت شما لینک دادهاند. اگر بخواهیم میزان سختی رتبه گرفتن در یک کلیدواژه را با امتیازی بین ۰ تا ۱۰۰ بسنجیم و ۴ ردهی آسان، متوسط، دشوار و خیلی دشوار برای آن تعریف کنیم، تصویر زیر نشاندهندهی میزان دشواری کلیدواژهها برای رتبه گرفتن خواهد بود.
بسیاری از کاربران تنها روی کلیدواژههای آسان و با امتیاز ۰ تا ۳۰ تمرکز میکنند و از رقابت در کلیدواژههای دشوار چشمپوشی میکنند. اما این کار درست نیست. به دو دلیل:
- شما باید هرچه زودتر سراغ کلیدواژههای دشوار بروید: از آنجا که به بکلینکهای زیادی نیاز دارید تا بتوانید در این کلیدواژهها رتبه کسب کنید، بنابراین باید هرچه زودتر کار را آغاز کنید تا بتوانید این لینک ها را به دست آورید. هرچقدر که در شروع کار تاخیر بیاندازید، کار را برای خود دشوارتر و برای رقبا آسان میکنید.
- شما باید به کلیدواژههای دشوار به چشم فرصتی برای ساخت بک لینک نگاه کنید: همین امر که سایتهای دارای رتبههای برتر، لینکهای زیادی دارند نشان دهندهی پتانسیل آن موضوع برای گرفتن بکلینک است. به عبارت دیگر، اگر بتوانید محتوای با کیفیتی تولید کنید، شانس زیادی برای گرفتن تعداد زیادی بکلینک خواهید داشت.
به طور خلاصه باید بدانید که سنجهی سختی کلیدواژه برای ترساندن شما از کلیدواژههای دشوار نیست. بلکه نقشش دادن آگاهی به شماست تا درک بهتری از موقعیت و تلاش لازم برای رتبه گرفتن و همچنین فرصتهای بکلینک گرفتن داشته باشید.
- دشواری کلیدواژه را به عنوان اولین و مهمترین سرنخ در نظر نگیرید: این سنجه به عنوان یک راهنما برای شما عمل میکند و بیانگر همه چیز نیست. واضح است که اگر محتوای بهتری تولید کنید موفق به کسب رتبه در کلیدواژههای با دشواری بالا نیز خواهید شد.
- اعداد و ارقام ابزارهای جستجوی کلیدواژه را با هم مقایسه نکنید: هر ابزاری از دادههای متفاوتی برای مشخص کردن دشواری کلیدواژه استفاده میکند. بهتر است یک ابزار را انتخاب کنید و دشواری کلمات مختلف را همگی در یک ابزار بسنجید.
هزینه هر کلیک (CPC) چیست؟
سنجه CPC یا همان هزینه برای هر کلیک، نشان دهندهی این است که رقبایتان حاضرند برای هر کلیک روی نتایج یک کلیدواژه چقدر هزینه کنند. این معیار بیشتر به درد کسانی میخورد که قصد انجام تبلیغات کلیکی در گوگل یا همان گوگل ادز را دارند.
سنجهی CPC بینش خوبی به شما میدهد و مشخص میکند که آیا افرادی که این کلمات را سرچ میکنند اهل پول خرج کردن هستند یا نه؟
نکتهای که باید مد نظر داشته باشید این است که CPC معیاری آنی است و ممکن است هر ساعت تغییر کند. بر خلاف تعداد جستجوی ماهانه که ممکن است در طول یک سال تغییری نکند.
بخش پنجم – هدف قرار دادن کلیدواژهها
برای هر کلیدواژه در لیستتان، باید بتوانید صفحه و محتوای درستی تولید کنید که آن کلیدواژه را هدف قرار دهد. داشتن درک صحیح از چگونگی انجام این کار برای فرآیند تحقیق کلمه کلیدی حیاتی است. این کار را میتوانید در دو گام ساده انجام دهید:
- شناسایی موضوع مادر
- شناسایی نیت و هدف جستجو
شناسایی موضوع مادر
فرض کنیم این کلیدواژهها در لیست شما قرار دارند:
- روش درست کردن قهوه خامه ای
- قهوه خامه ای چیست
- دستور تهیه قهوه خامه ای
- روش تهیه قهوه خامه ای خانگی
- قهوه خامه ای بدون شکر
ممکن است برای شما سؤال باشد که آیا باید برای هرکدام از این کلیدواژهها صفحه و محتوای مجزا تولید کنید یا همه را در یک صفحه مورد هدف قرار دهید؟
پاسخ این سوال تا حد بسیار زیادی به این بستگی دارد که گوگل چگونه این کلیدواژهها را میبیند. آیا آنها را به عنوان بخشهایی از یک موضوع میبیند؟ یا هرکدام را به چشم یک موضوع مجزا مینگرد؟ شما میتوانید به راحتی و با نگاهی به نتایج جستجو در گوگل، درک خوبی از این موضوع به دست آورید.
برای مثال با جستجوی دو کلیدواژهی «روش درست کردن قهوه خامه ای» و «دستور تهیه قهوه خامه ای» متوجه میشویم که سایتهایی که در آنها رتبه کسب کردهاند یکساناند. این نشان میدهد که هردو زیرمجموعهای از یک موضوع مادر (مثلا قهوه خامه ای) هستند.
از طرف دیگر، نتایج جستجو برای کلیدواژههای «قهوه خامه ای چیست» و «قهوه خامه ای بدون شکر» کاملا متفاوت هستند. این نشان میدهد که «قهوه خامه ای بدون شکر» علیرغم اینکه باز هم یک نوع قهوه خامه ای محسوب میشود، اما کلیدواژهای نیست که زیرمجموعهای از یک موضوع مادر باشد. پس بهتر است که صفحه و محتوای مجزایی برای آن تهیه شود.
مشکل این روش این است که باید به صورت دستی انجام شود و زمان زیادی از شما میگیرد. خصوصا اگر کلمات کلیدی زیادی مد نظرتان باشد.
شناسایی نیت و هدف جستجو: دسته بندی کلمات کلیدی
فرض کنیم این کلمات را در لیست خود دارید:
- قهوه خرد کن
- لاته یا کاپوچینو
- قهوه ساز تک فنجان
- قهوه عربیکا
- طرز تهیه قهوه دم سرد
- قهوه خرد کن دستی مولینکس
اگر قصد دارید یک سایت فروشگاهی با بلاگ داشته باشید، باید بدانید کدام کیوردها را در پستهای بلاگ هدف قرار دهید و کدام را در صفحات محصولات. توجه به نیت کاربر از جستجو در سئوی سایت فروش اینترنتی و فروشگاهی اهمیت بسیاری دارد.
مطالعه بیشتر: آموزش سئوی فروشگاهی، افزایش رتبه سایت فروشگاهی
برای برخی کلیدواژهها، تصمیم گیری راحت است. مثلا کسی برای کلیدواژه «طرز تهیه قهوه دم سرد»، صفحه محصول نمیسازد، چون این کار فایدهای ندارد. افرادی که این کلمه کلیدی را جستجو کردهاند، میخواهند روش دم کردن این نوع قهوه را یاد بگیرند، و قصد خرید تجهیزاتش را ندارند.
اما در مورد کلیدواژه «قهوه خرد کن دستی مولینکس» باید چکار کرد؟ آیا باید این را با نوشتن یک پست در بلاگ هدف قرار داد؟ یا باید صفحهای ساخت که در آن تمام محصولات قهوه خرد کن مولینکس به فروش میرسد؟
از آنجا که هدف نهایی شما احتمالا فروش بیشتر قهوه خرد کن مولینکس است، غریزه شما میگوید که باید یک مطلب در وبلاگ با دسته بندی «قهوه خرد کن مولینکس» ساخت که در آن تمام محصولات مرتبط به فروش برسد. اما این یک راهبرد نادرست است، زیرا آنچه که کاربران به دنبالش هستند، چنین چیزی نیست. به عبارت دیگر، نیت و هدف آنها از جستجو برای این کلیدواژه، چیز دیگری است.
شاید بپرسید از کجا معلوم است؟ اگر نگاهی به صفحه نتایج گوگل بیاندازیم، خواهیم دید که سایتهای برتر برای این کلیدواژه، همگی فروشگاهی هستند که در آنها این محصول به فروش می رسد.
گوگل بهتر از هرکسی، نیت و هدف جستجوی کاربرانش را میشناسد. پس نتایج جستجوی گوگل معمولا نشانهی بسیار خوبی برای یافتن هدف جستجو است. اگر میخواهید شانس خوبی برای رتبه گرفتن در یک کلیدواژه مشخص داشته باشید، باید محتوایی از جنس آنچه که سایتهای برتر تولید کردهاند تهیه کنید.
به طور کلی سه فاکتور مهم برای تولید محتوا با توجه به هدف جستجو وجود دارد:
1. نوع محتوا:
نوع محتوا عموما در یکی از این ۵ حالت جا میگیرد: پستهای بلاگ، صفحه محصول، دستهبندی، لندینگ پیجها، و ویدیو.
2. فرمت و قالب محتوا:
فرمت محتوا معمولا در خصوص محتواهای اطلاعاتی کاربرد دارد. به عنوان مثال «چگونه»ها، “ترین”ها، «مقالات اخباری»، «شرح نظرات» و «نقد و بررسی»ها.
3. زاویه محتوا:
زاویه محتوا، اصلیترین معیار فروش برای یک محتوا است. مثلا کسی که جستجو میکند «چگونه قهوه لاته درست کنیم»، ظاهرا قصد دارد بدون استفاده از دستگاه یا ابزار خاصی این کار را انجام دهد.
دقت داشته باشید، ضمن اینکه همراستا کردن محتوا با آنچه که کاربران انتظار دارند مهم است، اما الزامی وجود ندارد که شما نیز کاملا به این جریان وابسته باشید. اگر فکر میکنید توانایی جلب توجه کاربر را توسط محتوایی با نوع، فرمت و زاویه متفاوت دارید، شاید بهتر باشد که این کار را امتحان کنید.
مطالعه بیشتر: سئو محتوا چیست؟ آموزش سئو و تولیدمحتوا
بخش ششم – نحوه اولویتبندی کلیدواژهها
اولویت بندی کلیدواژه را نمیتوان به طور دقیق مرحله آخر از فرآیند تحقیق کلمات کلیدی تلقی کرد. بلکه در واقع کاری است که باید همزمان با پیشبرد فرآیند، آن را انجام دهید. در حین فرایند جستجو برای یافتن کلیدواژهها، سنجیدن معیارها و دستهبندی کردن کلمات این سوالات را باید از خودتان بپرسید:
- چقدر پتانسیل جذب ترافیک برای این کلیدواژه پیشبینی میکنید؟
- رقابت در این کلیدواژه چقدر شدید است؟ برای رتبه گرفتن در آن باید چکار کنید؟
- آیا در حال حاضر محتوای آماده برای این موضوع دارید؟ اگر نه، باید برای ساختن و ارتقای یک صفحه برای آن چکار کنید؟
- آیا در حال حاضر در این کلیدواژه رتبه دارید؟ آیا با بهبود چند پلهای رتبه، میتوانید ترافیک بیشتری به سایتتان جذب کنید؟
- آیا ترافیک جذب شده باعث رسیدن به فروش بیشتر میشود یا تنها خروجی آن افزایش آگاهی از برند است؟
سوال آخر به طور خاص از اهمیت زیادی برخوردار است. علاوه بر اهمیتی که میزان جستجو، پتانسیل ترافیک، سختی رقابت و هدف از جستجو دارند، و باید مدنظر قرار بگیرند، باید بررسی کرد که ترافیک ورودی به سایت تا چه حد برای کسب و کار ارزشمند است.
چگونه پتانسیل کلیدواژههای خود را محک بزنیم؟
بسیاری از کارشناسان سئو و تولید کنندگان محتوا، ارزش یک کلیدواژه را با سنجیدن موقعیت آن در فرآیند خرید کاربر و قیف بازاریابی تخمین میزنند. قانون کلی در این روش این است که هرچقدر کاربر در طبقات بالاتری از قیف بازاریابی باشد، فاصله بیشتری با انجام خرید دارد و کاربرانی که که در انتهای قیف هستند، آمادهی انجام خریدند.
اما این دستهبندی چگونه انجام میشود؟ معروفترین روش برای این کار، تقسیمبندی کلیدواژهها در سه دستهی زیر است:
- بالای قیف بازاریابی (Top of the Funnel): کاربرانی که به دنبال کسب اطلاعات در زمینه مورد نظرشان هستند و قصد خرید محصول یا خدماتی را ندارند. طبق آمار بیشتر کاربران موتورهای جستجو در این دسته قرار میگیرند و متوسط حجم جستجوی کلیدواژههای این دسته از بقیه دستهها بیشتر است. کلیدواژههایی چون «قهوه چیست؟»، «کاپوچینو چیست؟»، «رست کردن قهوه یعنی چه؟» در این دسته قرار میگیرند.
- وسط قیف بازاریابی (Middle of the Funnel): کسانی که به دنبال اطلاعات در یک زمینه مشخص هستند و ممکن است برای رسیدن به هدفشان محصول یا خدماتی را نیز خریداری کنند در این دسته قرار میگیرند. میزان جستجو در این دسته نسبت به بالای قیف نسبتا کمتر است. کلیدواژههایی چون «روش دم کردن قهوه» و «اسپرسو در خانه» جزو این دسته هستند.
- پایین قیف بازاریابی (Bottom of the Funnel): افرادی در این دسته هستند که آمادهی انجام خرید محصول یا خدمات مورد نظرشان هستند. تعداد جستجوها در کلیدواژههای این دسته نسبت به دو مورد قبلی کمتر است. کلیدواژههایی نظیر «کدام برند قهوه ساز بهتر است؟» یا «قیمت قهوه ساز» جزو این دسته هستند.
به طور کلی میتوان گفت که کلیدواژههای بالای قیف بازاریابی (TOFU) پتانسیل بیشتری برای جذب ترافیک دارند، اما بازدیدکنندگان فاصله نسبتا زیادی با انجام خرید دارند. اما کلیدواژههای وسط قیف (MOFU) و پایین قیف بازاریابی (BOFU) ترافیک کمتری جذب میکنند، در عوض احتمال انجام خرید توسط بازدیدکنندگان بیشتر است.
اما این روش به سه دلیل ممکن است نتایج درستی ارائه ندهد:
- افرادی هستند که در بالای قیف هستند و به دنبال یک موضوع کلی مانند “بازاریابی آنلاین” هستند. بسیاری از این افراد را میتوان با کمک یک صفحه و محتوای مناسب به سمت پایین قیف هدایت کرد. در این روش این دسته از افراد در نظر گرفته نمیشوند. این همان کاری است که وظیفهی اصلی کپیرایترها به شمار میرود. برای آنها دسته بندی فوق اهمیت چندانی ندارد. آنها باید با نوشتن محتوای مناسب، کاربری را که حتی درک درستی از مشکل خود ندارد، به مرحله خرید برسانند.
- نسبت دادن افراد به یکی از سه دستهی فوق همیشه کار آسانی نیست. مثلا کسی که کلیدواژهی «ابزار لینک سازی» را جستجو کرده است، هم میتواند در دستهی پایین قیف قرار گیرد و هم وسط قیف. بستگی دارد چگونه به آن نگاه کنید.
- برخی از کارشناسان فعال در بازاریابی دیجیتال، تعریفشان از دستهی بالای قیف بازاریابی را چنان گسترش میدهند که در نهایت، موضوعات بی ارتباطی پوشش داده میشوند.
برای مقابله با این مشکل، میتوان راهحل بهتری را بر اساس امتیازدهی به هر کلیدواژه در پیش گرفت. و این امتیاز اساسا بستگی به این موضوع دارد که تا چه حد میتوان محصول مورد نظر را در محتوای هدف گنجاند.
به همین منظور میتوان موضوعات مختلف را اینگونه امتیازدهی کرد:
امتیاز | اهمیت محصول مورد نظر در محتوای هدف | یک مثال از موضوع مورد نظر |
---|---|---|
3 | محصول ما، یک راه حل بدون جایگزین برای مشکل موجود است | «نحوه دم کردن قهوه» __ چرا که انجام این کار بدون کمک محصول ما، یعنی «قهوه ساز» بسیار سخت است. |
2 | محصول ما کمک شایانی میکند، اما برای حل مشکل الزامی نیست | «نکات دم کردن قهوه» __ چرا که رعایت برخی نکات بدون کمک محصول ما غیرممکن است اما برخی دیگر نه. |
1 | محصول را میتوان تنها به صورت مختصر مورد اشاره قرار داد | «تفاوت قهوه و چای» __ محصول ما قهوه ساز است و تنها در دم کردن قهوه کاربرد داشته و ارتباطی به چای ندارد. |
0 | به هیچ وجه نمیتوان به محصول مورد نظر اشارهای کرد | «بهترین محل برای نگهداری قهوه» __ در این موضوع، محصول ما هیچ کمکی به کاربر نمیکند. |
با اضافه کردن این امتیازها به پتانسیل جستجوی یک موضوع، میتوان به ارزیابی خوبی از موضوعات ارزشمند برای کسب و کار مورد نظر رسید.
نهایتا با مرور این فرآیند خواهید دید که نباید تنها به دنبال کلیدواژههایی بود که رتبه گرفتن در آنها آسان است. بلکه کلیدواژههایی که ارزش سرمایهگذاری دارند اما ممکن است دشوار باشند نیز باید مورد توجه قرار گیرند. تمرکز روی کلمههای کلیدی با دشواری کم اشتباهی است که اکثر وبسایتها مرتکب میشوند. شما باید همیشه اهدافی برای رتبه گرفتن در کلیدواژههای آسان، متوسط و دشوار داشته باشید.
بررسی و بازبینی کلمات کلیدی بصورت دورهای
تحقیق کلمات کلیدی یک بخش حیاتی از استراتژی محتوایی و سئو سایت شما است اما اقدامی نیست که به یک لیست کلیدواژه ثابت و یک بار انجام آن بسنده کنید. شما باید به عنوان متخصص سئو یا صاحب کسب و کار به صورت مستمر و با کسب اطلاعات جدید از کاربران، ارائه سرویسهای جدید، تغییرات بازار و تغییرات الگوریتمهای گوگل اقدام به بازنگری در لیست کلیدواژههای گردآوری شده بکنید.
یک کسب و کار ممکن است اقدام به حذف برخی محصولات بکند یا اطلاعات برخی از صفحات تاریخ مصرفشان تمام شود. همچنین تغییرات بازار و ارائه محصولات جدید، اولویتهای کلمات و میزان جستجوی هریک را تغییر میدهد. همه این ها نیاز به بازبینی و اجرای مجدد تحقیق کلیدواژه را ضروری میکند.
جستجوی کلیدواژه با کیفیت و مفید باید به عنوان یک سند پویا در استراتژی سئو سایت شما قرار داشته باشد که دست کم هر ۳ ماه یک بار آن را اصلاح و بروز کنید.
جمع بندی
این آموزش تحقیق کلمات کلیدی، اطلاعات کاملی درباره نحوه انجام و مراحل کیورد ریسرچ سایت را به شما آموزش داد. انجام درست فرآیند تحقیق کلمات کلیدی و به دست آوردن یک لیست جامع از کلیدواژههای مهم سایت، یکی از اولین و مهمترین اقدامات در هر پروژهی سئو است. کیورد ریسرچ، پایه و اساس تولید محتواهای جدید و «سئوی آن پیج» سایت شماست.
یکی از اشتباهات رایج در سئوی سایت، انجام تحقیق کلمات کلیدی تنها در آغاز پروژه است. همانطور که گفته شد با توجه به تغییرات بازار و نیازمندیهای کاربران، ظهور رقبای جدید و تغییرات الگوریتم گوگل انجام جستجوی کلیدواژه به صورت دورهای ضروریست.
شما در مورد تحقیق کلمات کلیدی یا کیورد ریسرچ چگونه فکر میکنید؟ برای انجام تحقیق کلمات کلیدی از چه ابزارهایی استفاده میکنید؟ سوالات و تجربیاتتان را برای ما در قسمت نظرات بنویسید و در صورت تمایل این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
17 دیدگاه دربارهٔ «تحقیق کلمات کلیدی چیست؟ آموزش تحقیق کلمات کلیدی 2024»
یکی از مشکلات من در سئوی سایت، همین تحقیق کلمات کلیدی هست. من یک سایت تخفیف گروهی دارم. ما در همه حوزه ها و کسب و کارها داریم فعالیت می کنیم. یعنی محصولات و تنوع محصولاتمون خیلی زیاده. چطور می تونم کلمات کلیدیم رو دربیارم؟
هم در حوزه پزشکی و زیبایی و هم رستوران و کافه و استخر و خانه بازی و همه چی داریم محصول با تخفیف توی سایتمون میزاریم.
بعضی سایت ها مثلا فقط لوازم آرایشی می فروشند و کلمات کلیدیشون هم معدوده. اما ما نمی دونیم باید چکار کنیم؟
ممنون میشم راهنمایی بفرمائید.
سلام، تحقیق کلمات کلیدی تنها استفاده از ابزارهای کلمات کلیدی نیست. باید از مشتری و کسب و کار شناخت کافی پیدا کنید. مسیر حرکت کاربر در طی قیف بازاریابی رو در نظر بگیرید و برای مرحله به مرحله این قیف کلمات کلیدی رو حدس بزنید و براش محتوا تولید کنید. از اطلاعات موجود در ابزارهای مختلف نظیر گوگل سرچ کنسول، آنالیتیکس، ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی و ابزارهای آنالیز رقبا میتونید کمک بگیرید تا بتونید حدسهای مختلفتون رو برای موضوعات تولید محتوا validate کنید. اگر توی تحقیق کلمات کلیدی مشکل دارید و نیاز به راهنمایی بیشتر دارید میتونید از خدمات مشاوره سئوی کسب و کار ما استفاده کنید. من خودم شخصا موردتون رو بررسی خواهم کرد. موفق باشید.
سلام خسته نباشید
یه سوال گوگل چطوری کلمات کلیدی رو تشخیص میده؟ از تکرارهاشون با اون بخش برچسبهای محتوا؟
گوگل با استفاده از یک الگوریتم ماشین لرنینیگ پردازش زبان طبیعی (NLP) متون موجود در صفحات مختلف در اینترنت رو بررسی و ارزیابی و دسته بندی میکنه.
برچسب گذاری محتوا صرفا یک روش دسته بندی مطالب و ایجاد ارتباط بین مطالب هست. برای پاسخ بهتر به سوالتون پیشنهاد میکنیم مقاله سئو محتوا موجود در وبلاگ نردبان رو مطالعه کنید.
سلام مجدد مطلب رو خوندم
خب حالا یه سوال دیگه، آیا میشه یه وبلاگ رو که تقریبا جز محتواش هیچ یک از مولفه های سئوش دست خودمون نیست محتوایی بنویسیم که توی گوگل بالا بیاد. مثلا وبلاگی در بلاگیکس یا بلاگفا؟
مقاله جامع و مفیدی بود و در آن به نکات خیلی خوبی اشاره شده بود .ممنون
ممنون از لطف شما، موفق باشید.
فقط یه نکته عرض کم که «اولا» درسته ولی دوما و سوما غلطه. خود واژه منظورمه نه محتوا. دوم فارسی است و تنوین نمیگیرد.
ممنون از توجهتون، اصلاح شد.
وقتی جامعه هدفت محتوانویسها و seoکارها هستن، یه مقدار سخت میشه نوشتن مطلب وبلاگی ولی شما خیلی خوب از پسش بر اومدید و نکات مطلب خیلی مفید بود.
خسته نباشید.
ممنون از شما، خوشحالیم که مطالعه این مطلب براتون مفید بود. پیروز باشید.
عالی بود واقعا
من خودم فریلنسر seo هستم.دروغ چرا عالی بود.
نکات ریزی داشت که من یادداشت کردم.
مقاله مفید و کاربردی بود، مرسی از سایت خوبتون.
خوشحالیم نظرتونو جلب کرد. موفق باشید
با اینکه با سئو کاران زیادی کار کردم اینو نشنیده بودم که وارد کلمات کلیدی سخت شوید. تجربه خوبی بود ممنون.
کسب جایگاه برای کلمات کلیدی دارای رقابت بالا زمانبر هست. پس بهتره هرچه زودتر اینکارو بکنید و سعی کنید محتوای بهتر و کاملتری از رقباتون تولید کنید.