تگ کنونیکال (Canonical) در سئو چیست و چه کاربردی دارد؟

تگ کنونیکال چیست

وجود صفحات با محتوای تکراری در سایت یکی از بزرگترین چالش‌ها در سئو است. محتوای تکراری باعث کنیبالیزیشن (Cannibalization) می‌شود. کنیبالیزیشن یعنی وقتی که دو یا چند صفحه از یک سایت با یکدیگر برای یک کلمه کلیدی رقابت می‌کنند و به رتبه هم آسیب می‌زنند.

حالت‌هایی پیش می‌آید که یک محتوا یا یک محصول با چند URL مختلف در دسترس هستند و در نتیجه سایت دارای محتوای تکراری است. در این شرایط با استفاده از تگ کنونیکال (Canonical Tag) می‌توان این صفحات مشابه را بدون آسیب به سئوی سایت حفظ کرد. تگ کنونیکال به موتورهای جستجو نشان می‌دهد که صفحات دارای محتوای مشابه در واقع یک صفحه هستند.

تگ کنونیکال توسط کارگروه مهندسی اینترنت در سال ۲۰۱۲ به عنوان یک استاندارد معرفی شد.در این راهنمای جامع درباره مفهوم تگ کنونیکال توضیح خواهیم داد و خواهیم گفت تگ کنونیکال چیست، اهمیت و کاربردهای این تگ را در سناریوهای مختلف برای بهبود سئو را توضیح خواهیم داد و نحوه تغییر تگ کنونیکال در وردپرس را آموزش خواهیم داد.

تگ کنونیکال چیست؟

تگ کنونیکال (Canonical Tag) یک المان HTML است که به موتورهای جستجو اعلام می‌کند کدام نسخه از یک صفحه وب به عنوان نسخه اصلی (Preferred Version) در نظر گرفته شود. این تگ زمانی کاربرد دارد که چندین صفحه با محتوای مشابه یا تقریباً مشابه در وب‌سایت وجود داشته باشد و شما می‌خواهید از نمایش صفحات تکراری در نتایج جستجو جلوگیری کنید.

تگ کنونیکال که با عنوان rel="canonical" و Canonical URL هم شناخته می‌شود، در بخش <head> صفحه وب قرار گرفته و به شکل زیر نوشته می‌شود:

<link rel="canonical" href="https://example.com/preferred-page" />

تگ کنونیکال باعث جلوگیری از بروز مشکل محتوای تکراری (Duplicate Content) در سئو شده و منجر به ایندکس شدن نسخه اصلی از صفحات مشابه می‌شود.

با ذکر مثال مفهوم تگ کنونیکال و نحوه اضافه کردن تگ کنونیکال به صفحات سایت را توضیح می‌دهیم. مثلا دو آدرس زیر را که دارای محتوای یکسان هستند در نظر بگیرید:

https://example.com/wordpress/seo-plugin/
https://example.com/wordpress/plugins/seo/

مثلا اگر آدرس اول صفحه مهمتر باشد باید قطعه کد زیر را به قسمت <head> صفحه تکراری (آدرس دوم) اضافه کنید:

<link rel="canonical" href="https://example.com/wordpress/seo-plugin/" />
استفاده از تگ کنونیکال باعث نمایش نسخه اصلی صفحه از صفحات با محتوای تکراری در گوگل میشود

کاربردها و اهمیت تگ کنونیکال در سئو چیست؟

شما باید از تگ‌های کنونیکال در زمان‌هایی که محتوای مشابه یا تقریبا مشابه را در چندین URL دارید، استفاده کنید. در زیر دلایل استفاده از تگ کنونیکال در سئو برای مدیریت محتوای تکراری ذکر شده است:

  1. تگ کنونیکال به گوگل و موتورهای جستجو کمک می‌کند درک بهتری از ساختار سایت داشته باشند و نسخه اصلی صفحات دارای محتوای تکراری را در نتایج جستجو نمایش دهند.
  2. اگر نسخه‌های تکراری یک صفحه بک لینک دریافت کرده باشند، استفاده از تگ کنونیکال باعث می‌شود گوگل قدرت رنکینگ صفحات جایگزین را به صفحه اصلی منتقل کند. به عنوان مثال، اگر بک‌لینک‌هایی از دامنه‌های خارجی به صفحات تکراری اشاره کنند، تگ‌های کنونیکال باعث می‌شوند گوگل تمام بک لینک‌های صفحات تکراری را به عنوان بک لینک به URL اصلی در نظر بگیرد. در نتیجه تگ کنونیکال به بهبود رتبه‌ نسخه اصلی صفحه کمک می‌کند.
  3. استفاده از تگ کنونیکال منجر به بهینه‌تر شدن نحوه خزش (Crawl) صفحات سایت توسط گوگل می‌شود چون گوگل می‌فهمد کدام صفحات تکراری و کم اهمیت هستند و کدام صفحات نسخه اصلی و مهمتر هستند.
  4. اگر محتوای خود را در سایت‌های دیگر بازنشر می‌کنید باید از تگ‌ کنونیکال استفاده کنید. در غیر این صورت، ممکن است گوگل نسخه بازنشر شده محتوا را به‌عنوان نسخه اصلی در نظر بگیرد و آن را در نتایج جستجو بالاتر از سایت شما رتبه‌بندی کند. (البته گوگل در ماه می ۲۰۲۳ اعلام کرد دیگر این رویکرد را پیشنهاد نمی‌دهد)

اما مساله محتوای تکراری در چه زمان‌هایی ایجاد می‌شود؟ در زیر برخی از مهمترین دلایل بروز مشکل محتوای تکراری و ضرورت استفاده از تگ کنونیکال ذکر شده است:

  • وجود نسخه‌های تکراری برای مناطق مختلف جغرافیایی: مثلا اگر یک صفحه برای کاربران در آمریکا و انگلستان از طریق دو آدرس متفاوت در دسترس باشند اما محتوای صفحات یکسان و به زبان انگلیسی است.
  • وجود نسخه‌های HTTP و HTTPS از یک صفحه
  • وجود نسخه‌های www و بدون www صفحات سایت
  • استفاده از پارامترهای مختلف در URL: مثلا در بسیاری از سایت‌های فروشگاهی برای اعمال فیلترهای مرتب سازی بر اساس تاریخ پارامترهایی مانند ?order-by=date به انتهای آدرس اضافه می‌شوند. در این حالت محتوای صفحه تغییری نکرده است و صرفا ترتیب محصولات تغییر کرده است.
  • اگر آدرس های موجود در سایت در هنگامی که اسلش به انتهایشان اضافه شود و در هنگامیکه اسلش در انتهایشان نیست در دسترس باشند و محتوای یکسان نمایش دهند. مثلا (/example.com و example.com)
  • اگر نسخه موبایل صفحات سایت و نسخه دسکتاپ صفحات سایت دارای آدرس متفاوت باشند اما محتوای یکسان داشته باشند. مثلا (example.com و m.example.com)
مساله محتوای تکراری برای ربات خزنده گوگل

نحوه پیاده سازی تگ کنونیکال

برای پیاده سازی تگ کنونیکال باید کد زیر را در بخش <head> صفحات تکراری قرار دهید، به جای قسمت [آدرس صفحه اصلی]، آدرس URL اصلی صفحه را وارد کنید:

<link rel="canonical" href="[آدرس صفحه اصلی]" />

مثال: اگر صفحه اصلی شما https://example.com/product باشد و صفحه تکراری https://example.com/product?color=red باشد، کد زیر را در قسمت <head> صفحه تکراری قرار دهید:

<link rel="canonical" href="https://example.com/product" />

البته در سایت‌های وردپرسی روش‌های ساده تری برای پیاده سازی تگ کنونیکال وجود دارد که به آن می‌پردازیم.

اعلام تگ کنونیکال در وردپرس با افزونه یوست سئو

یوست سئو به صورت خودکار برای هر صفحه تگ کنونیکال را تولید می‌کند و آدرس خود صفحه را در تگ کنونیکال قرار می‌دهد.

اگر قصد دارید تگ کنونیکال صفحه‌ای را به چیزی غیر از آدرس فعلی تغییر دهید باید طبق تصویر زیر در پایین صفحه در قسمت یوست سئو به سربرگ پیشرفته بروید و در فیلد canonical (نشانی قانونی canonical) آدرس مد نظرتان را وارد کنید.

همچنین برای نوشته‌هایی که مطابق تصویر زیر از ویرایشگر بلوکی استفاده می‌کنند می‌توانید با زدن روی آیکون یوست سئو در بالای نوار کناری به سربرگ پیشرفته رفته و تگ کنونیکال را اضافه کنید.

آموزش نحوه اضافه کردن کنونیکال در وردپرس با افزونه یوست سئو
آموزش نحوه اضافه کردن کنونیکال در وردپرس با افزونه Yoast SEO

اعلام تگ کنونیکال در وردپرس با افزونه رنک مث

رنک مث هم مانند وردپرس تگ کنونیکال را برای همه صفحات اضافه کرده و آدرس خود صفحه را در تگ کنونیکال قرار می‌دهد. اگر قصد تغییر تگ کنونیکال یک صفحه با افزونه سئوی رنک مث را دارید طبق آموزش زیر باید از نوار کناری به سربرگ پیشرفته بروید و در پایین صفحه در فیلد canonical آدرس کنونیکال مد نظرتان را وارد کنید.

نحوه تغییر کنونیکال در وردپرس با رنک مث
آموزش نحوه اضافه کردن کنونیکال در وردپرس با افزونه Rank Math

سایر روش‌های اعلام تگ کنونیکال

اضافه کردن تگ کنونیکال به سورس html صفحه مرسوم‌ترین روش اعلام نسخه اصلی یک صفحه است. اما روش‌های دیگری برای اعلام تگ کنونیکال و مشخص کردن نسخه کنونیکال صفحه وجود دارد که در ادامه به آن‌‎ها می‌پردازیم.

۱- اعلام تگ کنونیکال در HTTP Header

یکی دیگر از روش‌های دیگر اعلام تگ کنونیکال استفاده از هدر http است.

HTTP Header مجموعه‌ای از اطلاعات اضافی است که هنگام ارسال درخواست (Request) و دریافت پاسخ (Response) بین مرورگر و سرور رد و بدل می‌شود. این اطلاعات مشخص می‌کنند که محتوای درخواستی چه نوعی است، چگونه باید پردازش شود، و چه قوانینی برای کش (Cache)، امنیت، و احراز هویت اعمال شود.

برای همه درخواستهای بین مرورگر و سرور می‌توان HTTP Header را تعریف نمود. اما استفاده از این روش مخصوصا برای فایل‌های غیر از html نظیر اسناد با پسوند pdf , docx کاربردی است. چون این فایل ها قسمت <head> ندارند.

فرض کنید شما در سایت نسخه pdf مقالات وبلاگی یا فایل ورد مقالات وبلاگتان را دارید و این اسناد در دسترس موتورهای جستجو هستند. با استفاده از تگ کنونیکال (rel=”canonical”) در هدر http می‌توانید از بروز مشکل محتوای تکراری جلوگیری کنید و نسخه اصلی این اسناد را مشخص کنید.

مثلا ما در نسخه PDF همین مقاله هدر http را به صورت زیر تعریف می‌کنیم:

HTTP/1.1 200 OK
Server: nginx
Content-Type: application/pdf
Last-Modified: Fri, 29 Apr 2024 17:47:17 GMT
Link: <https://www.nardebangroup.com/blog/canonical-tag/>; rel="canonical"

علاوه بر اسناد پی دی اف و ورد، امکان تغییر http هدر برای صفحات اینترنتی استاندارد نیز وجود دارد و برای این کار باید پیکربندی سرور را تغییر دهید.

نکته: خوب است بدانید در حال حاضر تنها موتور جستجوی گوگل از تعریف نسخه کنونیکال در هدر http پشتیبانی می‌کند. همچنین گوگل از تعریف تگ کنونیکال در هدر http برای عکس‌ها پشتیبانی نمی‌کند. از مزایای این روش عدم افزایش سایز صفحه است.

نحوه پیاده سازی کنونیکال در هدر http

برای این کار باید به فایل .htaccess دسترسی داشته باشید. برای اضافه کردن هدر http به نسخه پی دی اف همین مقاله با نام canonical-tag.pdf، باید دستور زیر را به فایل htaccss اضافه کنید:

<Files "canonical-tag.pdf">
Header add Link "< https://www.nardebangroup.com/blog/canonical-tag/ >; rel=\"canonical\""
</Files>

خروجی این دستور در هدر http ارسالی به مرورگر برای فایل canonical-tag.pdf به فرم زیر است:

Link: < https://www.nardebangroup.com/blog/canonical-tag/ >; rel="canonical"

برای مطالعه بیشتر درباره نحوه اعلام تگ کنونیکال در http هدر این مقاله را بخوانید.

۲- ریدایرکت کردن صفحات تکراری به صفحه اصلی

ریدایرکت ها کاربران و ربات خزنده گوگل را از یک صفحه به صفحه دیگر هدایت می‌کنند و انتخاب خوبی برای مواقعی هستند که قصد ندارید صفحات تکراری را در سایت نگه دارید.

ریدایرکت کردن یک صفحه تکراری به صفحه اصلی یکی از روش‌های مشخص کردن نسخه اصلی صفحات است. مثلا فرض کنید صفحه اصلی سایت شما از طریق آدرس‌های زیر در دسترس است:

https://example.com/home
https://home.example.com
https://www.example.com

می‌توانید یکی از این آدرس‌ها را به عنوان آدرس اصلی انتخاب کنید و دو آدرس دیگر را به نسخه اصلی ریدایرکت کنید.

از دیگر حالاتی که استفاده از این روش موثر است زمانی است که صفحات از طریق دو پروتکل http و https در دسترس هستند و می‌توان با ریدایرکت کردن نسخه http آدرس‌ها به نسخه https از بروز مشکل محتوای تکراری جلوگیری کرد.

۳- ثبت نسخه اصلی صفحات در سایت مپ

یکی دیگر از روش‌های اعلام نسخه اصلی بین صفحات تکراری استفاده از نقشه سایت xml است. گوگل می‌گوید که صفحات قرار داده شده در نقشه سایت را به عنوان آدرس اصلی در نظر می‌گیرد و بهتر است فقط نسخه اصلی صفحه را در سایت مپ قرار دهید.

پس باید اطمینان حاصل کنید که نقشه سایت شما مرتبا آپدیت می‌شود و صفحات تکراری را در نقشه سایت لیست نکردید. استفاده از این روش مخصوصا در سایت‌های بزرگ آسان است اما نسبت به قرار دادن تگ کنونیکال در html صفحه سیگنال ضعیف‌تری برای تعیین آدرس کنونیکال برای گوگل است.

۴- لینک‌های داخلی

اگر لینک‌های داخلی سایت مرتبا به آدرس‌ نسخه اصلی صفحات اشاره کنند گوگل صفحات اصلی را راحت‌تر تشخیص می‌دهد. پس بهتر است در ایجاد لینک‌های داخلی به نسخه اصلی صفحات (نسخه کنونیکال) لینک بدهید.

همچنین لینک‌های خارجی هم می‌توانند تاثیری مشابه داشته باشند و اگر قصد ایجاد بک لینک را دارید از آدرس اصلی صفحات استفاده کنید.

نکات پیشرفته تگ کنونیکال و اشتباهات رایج

تگ‌های canonical ابزار قدرتمندی هستند. با این حال، اگر به‌درستی استفاده نشوند، گوگل بنا به تشخیص خود نسخه اصلی صفحات را انتخاب می‌کند و ممکن است کل وب‌سایت یا برخی صفحات به‌طور کامل توسط گوگل نادیده گرفته شوند که می‌تواند فاجعه‌ای برای ترافیک و سئو باشد.

با رعایت نکات زیر اطمینان حاصل کنید که کنونیکال تگ را به درستی تعریف می‌کنید:

۱- برای صفحات یکتا هم تگ کنونیکال تعریف کنید

اگرچه تگ کنونیکال برای حل مشکل صفحات با محتوای مشابه یا تکراری است اما توصیه ما این است که برای همه صفحات سایت حتی صفحات یکتا هم تگ کنونیکال تعریف کنید.

این یعنی همه صفحات یکتای سایت باید تگ کنونیکال خود ارجاعی (Self-refrencing) داشته باشند. در سایت‌های وردپرسی افزونه‌های سئو نظیر یوست سئو و رنک مث به صورت خودکار برای صفحات سایت تگ کنونیکال را تعریف کرده و آدرس خود صفحه را در این تگ قرار می‌دهند.

مشکل این است که اگر در صفحه تگ کنونیکال خودارجاعی نداشته باشید که به تمیزترین نسخه یک URL اشاره کند، ممکن است با مشکلاتی روبه‌رو شوید. و اگر این کار را خودتان انجام ندهید، ممکن است شخص دیگری این کار را انجام دهد و مشکل محتوای تکراری ایجاد کند.

مثلا یکی از رقبای شما محتوای سایت شما را در چند سایت منتشر کند و در این سایت‌ها یک تگ کنونیکال تعریف کرده و صفحه دیگری را به عنوان نسخه اصلی محتوای شما به گوگل معرفی کند.

بنابراین، افزودن یک کاننیکال خودارجاعی به URLهای سایت شما یک حرکت «دفاعی» خوب در سئو است.

۲- برای صفحات سایت فقط یک تگ کنونیکال تعریف کنید

برای جلوگیری از سردرگمی گوگل، برای صفحات سایت فقط یک آدرس کنونیکال تعریف کنید و از قرار گرفتن دو تگ کنونیکال در HTML صفحه جلوگیری کنید.

همچنین اگر در سیستم مدیریت محتوایتان تگ کنونیکال را تعریف کردید نیازی نیست به صورت دستی مجددا آن را در کد HTML تعریف کنید. در سایت‌های وردپرسی استفاده همزمان از دو افزونه سئو باعث بروز این مشکل می‌شود.

و نکته اخر اینکه اگر تگ کنونیکال را با HTML تعریف کردید مجددا آنرا در HTTP HEADER آدرس قرار ندهید.

۳- در مورد قرارگیری یا عدم قرارگیری اسلش در انتهای آدرس‌ها تصمیم بگیرید

آدرس‌های صفحات سایت می‌توانند در انتهایشان اسلش (/) داشته باشند یا نداشته باشند. در این مورد باید تصمیم گیری کنید و اطمینان حاصل کنید که آدرس کنونیکال صفحه و آدرس خود صفحه از نظر قرارگیری اسلش / در انتهایشان یکسان باشند.

۴- در مورد اینکه آدرس‌های سایت www دارند یا خیر تصمیم بگیرید

موتورهای جستجو نسخه‌های مختلف آدرس‌ها همراه با www یا بدون www را به عنوان دو آدرس متفاوت با محتوای تکراری در نظر می‌گیرند. پس بهتر است یکی از این دو را انتخاب کنید و در تگ کنونیکال هم این مساله را رعایت کنید.

۵- آدرس کامل صفحه را تگ کنونیکال قرار دهید

به جای آدرس نسبی صفحه بهتر است آدرس کامل صفحه را همراه با دامنه و https در تگ کنونیکال استفاده کنید. مثلا:

<link rel="canonical" href="https://example.com/blog/" />

و از آدرس نسبی مثل زیر استفاده نکنید:

<link rel="canonical" href="/blog/" />

۶- در تگ کنونیکال از حروف کوچک استفاده کنید

موتورهای جستجو نظیر گوگل نسبت به حروف کوچک و بزرگ انگلیسی حساس هستند.

استفاده هم‌زمان از حروف کوچک در URLها و تگ کنونیکال باعث حفظ یک‌پارچگی و جلوگیری از بروز مشکل محتوای تکراری از نظر موتورهای جستجو می‌شود.

۷- آدرس‌ صفحات با محتوای تکراری را با فایل robots.txt بلاک نکنید

هرگز آدرس‌های صفحات دارای محتوای تکراری را به وسیله فایل robots.txt بلاک نکنید.

بستن دسترسی ربات گوگل به صفحات با محتوای تکراری باعث می‌شود از خزیده شدن صفحات تکراری توسط ربات گوگل جلوگیری شود و ربات گوگل اساسا نتواند تگ کنونیکال را مشاهده کند و آن را در نظر بگیرد.

همچنین بلاک کردن صفحات تکراری از انتقال pagerank این صفحات به نسخه اصلی جلوگیری می‌کند.

۸- تگ کنونیکال را در <body> قرار ندهید

تگ کنونیکال باید همواره در قسمت <head> صفحه قرار گیرد. قرار گرفتن تگ کنونیکال در قسمت <body> باعث نادیده گرفته شدن آن توسط گوگل می‌شود.

۹- آدرس کنونیکال صفحات نباید به صفحات ریدایرکت شده اشاره کند

آدرس‌هایی که ریدایرکت می‌شوند را در تگ کنونیکال قرار ندهید. در صورت ریدایرکت شدن آدرس‌های کنونیکال باید همه تگ‌های قدیمی که شامل این آدرس‌ها هستند را به آدرس جدیدشان تغییر دهید.

۱۰- آدرس کنونیکال نباید به صفحه ۴۰۴ اشاره کند

آدرس‌هایی که در تگ کنونیکال قرار می‌گیرند باید در دسترس باشند. قرارگیری صفحات ۴۰۴ در تگ کنونیکال باعث سردرگمی موتورهای جستجو می‌شود.

۱۱- صفحات صفحه بندی شده را به صفحه اول ارجاع ندهید

یکی از اشتباهات رایج در سئو، به‌ویژه در صفحات دسته‌بندی و سایت‌های فروشگاهی، این است که صفحه دوم، سوم و صفحات بعدی در صفحه‌بندی (pagination) به‌جای اشاره به خودشان، به صفحه اول دسته‌بندی از طریق تگ کاننیکال ارجاع داده می‌شوند.

این کار می‌تواند باعث شود که صفحات بعد از صفحه اول توسط گوگل ایندکس نشوند و محتوای ارزشمند یا محصولات موجود در این صفحات از دید موتورهای جستجو پنهان بمانند.

بهترین رویکرد این است که هر صفحه از رشته صفحات صفحه‌بندی شده به خودش به‌عنوان نسخه اصلی (canonical) اشاره کند تا گوگل همه صفحات را به‌ درستی ایندکس کند.

۱۲- از ایجاد زنجیرهای کنونیکال جلوگیری کنید

همیشه در تگ کنونیکال مستقیما به آدرس صفحه اصلی اشاره کنید تا از بروز زنجیرهای کنونیکال (cononical chains) و حلقه‌های کنونیکال (cononical loop) جلوگیری شود.

برای مثال، اگر صفحه A دارای تگ کنونیکال به صفحه B باشد و سپس صفحه B در تگ کنونیکالش به صفحه C ارجاع دهد، این وضعیت باعث ایجاد زنجیره کنونیکال می‌شود که می‌تواند موتورهای جستجو را دچار سردرگمی کرده و منابع و زمان آن‌ها را هدر دهد.

بهترین روش این است که هر صفحه مستقیماً به نسخه اصلی صفحه ارجاع داده شود.

۱۳- از نوایندکس و کنونیکال به صورت همزمان استفاده نکنید

تگ نوایندکس و تگ کنونیکال اطلاعات کاملاً متناقضی به موتورهای جستجو می‌دهند.

جان مولر از مهندسین گوگل گفته است که گوگل عموما تگ rel=canonical را به جای noindex در نظر می‌گیرد، اما هر زمانی که به جای ارائه اطلاعات دقیق، کار را به تفسیر الگوریتم‌ها بسپارید، امکان کنترل شما بر نتیجه کاهش پیدا می‌کند.

بنابراین، بهتر است فقط یکی از این تگ‌ها را استفاده کنید و هدف خود را واضح مشخص کنید.

۱۴- استفاده از تگ‌های کنونیکال برای محتوای غیرتکراری

تگ کانونیکال را فقط برای صفحات تکراری یا بسیار مشابه استفاده کنید تا مطابق با توصیه‌های گوگل عمل کرده باشید.

برخی از متخصصان سئو سعی می‌کنند با استفاده از تگ کنونیکال، قدرت رتبه‌بندی صفحات متفاوت را به یک صفحه خاص منتقل کنند. برای مثال، صفحه محصول ناموجود را به صفحه دسته‌بندی محصول مربوطه ارجاع می‌دهند.

اما گوگل به‌وضوح اعلام کرده که با این روش مخالف است و معمولاً چنین تگ‌های کنونیکال اشتباهی را نادیده می‌گیرد.

گاهی ممکن است وسوسه شوید که برای محصولات مشابه، از تگ کنونیکال استفاده کنید. اما حتی اگر دو محصول خیلی شبیه هم باشند، مثل دو مدل مختلف از هدفون‌ها، هر محصول باید تگ کنونیکال مخصوص به خود را داشته باشد.

اگر گوگل به اشتباه تگ کنونیکال بین صفحات مشابه را بپذیرد، ممکن است کاربران نتوانند به‌راحتی محصول مورد نظرشان را پیدا کنند، که این امر تأثیر منفی روی فروش شما خواهد داشت.

۱۵- فقط صفحات اصلی را در نقشه سایت XML قرار دهید

تمامی صفحات اعلام شده در سایت مپ xml باید توسط موتورهای جستجو قابل ایندکس باشند. بنابراین اگر از یک صفحه چندین نسخه دارید، فقط نسخه اصلی (کنونیکال) را در نقشه سایت قرار دهید.

۱۶ – عدم همخوانی بین تگ اوپن گراف و تگ کنونیکال

قرار دادن نسخه‌های تکراری یک صفحه در تگ اوپن گراف از نظر سئو اشکالی ندارد اما این مساله باعث انتشار نسخه‌های تکراری یک صفحه در شبکه‌های اجتماعی می‌شود.

نحوه بررسی و عیب یابی تگ کنونیکال

اشتباه در پیاده‌سازی تگ کنونیکال به سئوی سایت آسیب جدی وارد می‌کند به همین دلیل چک کردن تگ کنونیکال اهمیت زیادی دارد. روش‌های مختلفی برای بررسی تگ کنونیکال صفحات وجود دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

۱- بررسی تگ کنونیکال در مرورگر کروم

برای بررسی تگ کنونیکال صفحات در مرورگر گوگل کروم می‌توانید سه کلید Ctrl + shift + C را همزمان فشار دهید و در صفحه باز شده Ctrl + F را زده و عبارت canonical را سرچ کنید.

نحوه بررسی کنونیکال بصورت دستی در مرورگر کروم
آموزش بررسی تگ کنونیکال در مرورگر کروم به روش دستی

۲- بررسی تگ کنونیکال با اکستنشن‌ سئو در گوگل کروم

روش دیگر استفاده از اکستنشن Detailed SEO Extension در مرورگر گوگل کروم است. کافی است این افزونه را نصب کنید و بعد از باز کردن صفحه مورد نظرتان روی آیکون این اکستنشن در نوار بالایی کروم کلیک کنید.

نحوه بررسی canonical با اکستشن کروم

۳- بررسی تگ کنونیکال در سرچ کنسول

برای بررسی تگ کنونیکال اعلام شده در صفحه توسط شما و آدرس کنونیکالی که گوگل انتخاب کرده است، می‌توانید آدرس صفحه را در نوار جستجوی سرچ کنسول (URL Inspection Tool) در بالای صفحه مطابق تصویر زیر وارد کنید.

این ابزار اطلاعات کاملی درباره خزش و ایندکس شدن صفحه نمایش می‌دهد و مشخص می‌کند که آیا صفحه تگ کنونیکال دارد و آیا گوگل نسخه کنونیکال را به درستی تشخیص داده است یا خیر.

پس از باز شدن گزارش می‌توانید به سربرگ Page indexing رفته و در قسمت user-declared canonical آدرس کنونیکالی که در صفحه اعلام شده را ببینید و در قسمت Google-selected canonical آدرسی که گوگل به عنوان نسخه اصلی (آدرس کنونیکال) انتخاب کرده را ببینید.

در تصویر زیر منظور از Inspected url یعنی همان آدرسی که در قسمت URL Inspection Tool در بالای صفحه وارد کردید.

بررسی تگ کنونیکال در گزارش indexing سرچ کنسول

روش دیگر برای بررسی وضعیت تگ‌های canonical و شناسایی مشکلات مربوط به URLهای تکراری در سایت، استفاده از بخش Indexing در Google Search Console است. برای این کار روی تب Pages در نوار کناری گوگل سرچ کنسول کلیک کنید.

در این قسمت بسته به شرایط سایت شما گزارشات مختلفی وجود خواهد داشت. عمومی‌ترین گزارشات مربوط به تگ کنونیکال در تصویر زیر نمایش داده شده‌اند:

بررسی خطاهای سرچ کنسول و موارد مربوط به تگ کنونیکال در گوگل سرچ کنسول
  • Alternate page with proper canonical tag: صفحات موجود در این گزارش صفحات تکراری هستند و تگ کنونیکال به درستی در این صفحات اعلام شده است و گوگل صفحه اصلی (Canonical Page) را در ایندکس خود ثبت کرده است. معمولا نیاز به اقدام خاصی برای این صفحات نیست و تنها در صورتی که یکی از صفحات اصلی در این گزارش قرار دارند نیاز به بررسی بیشتر دارید.
  • duplicate without user selected canonical: گوگل تشخیص داده که این صفحات محتوای تکراری دارند، اما شما هیچ تگ کنونیکالی برای مشخص کردن نسخه اصلی انتخاب نکرده‌اید.
    به همین دلیل، گوگل خودش یک نسخه اصلی (Canonical) را انتخاب کرده است. بهتر است این صفحات و تگ کنونیکال انتخابی در گوگل را بررسی کنید و در صورت لزوم تگ کنونیکال درست را به صفحات اضافه کنید.
  • Duplicate, Google chose different canonical than user: شما یک تگ کنونیکال روی صفحه قرار داده‌اید، اما گوگل به‌جای آن، خودش یک صفحه دیگر را به‌عنوان نسخه اصلی (Canonical) انتخاب کرده است.
    به عبارت ساده، گوگل به تگ کنونیکال شما اعتماد نکرده و صفحه دیگری را به‌عنوان نسخه اصلی برای ایندکس در نظر گرفته است. پیشنهاد می‌شود تگ کنونیکال این صفحات را بررسی کنید که به درستی انتخاب شده باشند.

جمع بندی

تگ rel=canonical ابزاری قدرتمند در جعبه‌ ابزار سئوی شماست. به‌ خصوص برای سایت‌های بزرگ، فرآیند کاننیکال‌سازی می‌تواند بسیار حیاتی باشد و منجر به پیشرفت‌های قابل توجه در سئو شود. اما همان‌طور که با هر ابزار قدرتمندی باید با احتیاط کار کرد، این تگ هم اگر اشتباه استفاده شود، ممکن است به کاهش رتبه یا مشکلات فنی منجر شود.

تنظیم درست تگ‌های کنونیکال یکی از بخش‌های مهم در سئوی تکنیکال است که می‌تواند به بهبود رتبه‌بندی ارگانیک سایت شما در نتایج جستجو کمک کند.

برای شناسایی مشکلات مربوط به URLهای کاننیکال در سایت خود، حتماً یک آنالیز کامل انجام دهید.

امیدواریم این راهنما به شما کمک کند که این ابزار مهم را بهتر بشناسید و بدانید چه زمانی و چگونه باید از آن استفاده کنید. اگر درباره تگ کنونیکال سوالی دارید می‌توانید سوالاتتان را در قسمت کامنت‌ها بنویسید یا در صورت تمایل در شبکه اجتماعی ایکس مستقیما با نویسنده این مقاله مهندس سلمان محمدی، مشاور سئو و مدیر گروه دیجیتال نردبان در ارتباط باشید.

canibalization یعنی چه؟

کنیبالیزیشن (Cannibalization) در سئو به وضعیتی اشاره دارد که در آن صفحات مختلف سایت برای یک کلمه کلیدی مشابه یا یک عبارت مشابه رقابت می‌کنند. این موضوع می‌تواند منجر به کاهش رتبه‌بندی این صفحات در موتورهای جستجو شود، زیرا موتور جستجو نمی‌تواند تصمیم بگیرد که کدام صفحه باید برای آن کلمه کلیدی نمایش داده شود و در نتیجه رتبه صفحات مختلف کاهش می‌یابد.

canonical url یعنی چه؟

Canonical URL یا تگ Canonical به URL اصلی و معتبر یک صفحه اشاره دارد که شما می‌خواهید گوگل و سایر موتورهای جستجو آن را به عنوان نسخه اصلی از بین صفحات با محتوای مشابه بشناسند.

به این مطلب چند ستاره می‌دهید؟ (کمترین امتیاز سمت راست، بیشترین امتیاز سمت چپ)
(تعداد رای: 2 - امتیاز میانگین: 5)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوست دارید در جریان پاسخ دیدگاه خود و یا نظرات دیگران قرار بگیرید؟

شاید به این مطالب هم علاقمند باشید

HTML معنایی چیست و چه اهمیتی در سئو و طراحی سایت دارد؟

سئو محصولات فروشگاهی چیست؟ آموزش سئوی محصول سایت فروشگاهی

سئو محتوا چیست؟ آموزش سئو و تولید محتوا

کانال یوتیوب ما را دنبال کنید

برای دیدن بروزترین آموزش‌های سئو، کانال ما در یوتیوب را دنبال کنید

ماجراجویی در وب با گروه دیجیتال نردبان

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خدمات سئو، مشاوره سئو و طراحی سایت با ما تماس بگیرید