اگر قبلا با اصطلاح سئوی محلی مواجه شدهاید و از خودتان پرسیدهاید «سئوی محلی یا لوکال سئو چیست؟» این مقاله برای شماست. سئوی محلی (Local SEO) یکی از جنبههای سئوی سایت است که به سایت شما کمک میکند در جستجوهای محلی گوگل رتبه کسب کنید. تا انتهای این نوشته همراه ما باشید تا ببینید سئوی محلی چطور میتواند به کسب و کار شما کمک کند، منظور از جستجوی محلی چیست؟ توجه به لوکال سئو برای چه نوع سایتهایی مهم است و مخاطبان هدف در سئو محلی چه کسانی هستند؟ و چه ترفندها و تاکتیکهایی لازم است تا در لوکال سئو موفق شوید. این یک راهنمای سئوی محلی به زبان ساده است و با مطالعه آن اطلاعات خوبی درباره این موضوع کسب خواهید کرد.
بخش اول: اصول سئوی محلی
در این بخش ابتدا مفهوم سئوی محلی را توضیح میدهیم. سپس به بررسی عناصر موجود در صفحه نتایج جستجو در گوگل (SERP) در جستجوهای محلی خواهیم پرداخت. در این بخش پاسخ این سوالات را ارائه خواهیم داد: سئو محلی (لوکال سئو) چیست؟ لوکال سئو چه کسانی را جذب میکند و چه مخاطب هدفی دارد؟ Local SERP چیست؟
سئو محلی چیست؟
سئوی محلی یا لوکال سئو (Local SEO) به مجموعهای از اقدامات و استراتژیها گفته میشود که منجر به بیشتر دیدهشدن یک کسب و کار در گوگل و یا سایر موتورهای جستجو نظیر بینگ در جستجوهای وابسته به مکان میشود. منظور از جستجوهای وابسته به مکان جستجوهایی است که:
- توسط کاربرانی صورت میگیرد که از لحاظ موقعیت جغرافیایی به مکان آن کسب و کار نزدیکاند.
- توسط کاربرانی صورت میگیرد که به دنبال محصول یا سرویسی در یک شهر و یا مکان خاص میگردند.
برای شفافتر شدن موضوع سئو محلی و نتایج جستجوی محلی در گوگل یک مثال میزنیم. فرض کنید سارینا یک کاربر در تهران است و قصد دارد اینترنتی پیتزا سفارش دهد. سارینا در تلفن همراه خود جستجو میکند «بهترین پیتزای تهران» یا «پیتزای نزدیک من». در این سناریو، سرمایهگذاری روی سئوی محلی به سایت پیتزا فروشی X کمک میکند که در صفحه نتایج جستجوی سارینا برای کلمات کلیدی ذکر شده، به نمایش درآید و سارینا به مشتری پیتزا فروشی X تبدیل شود. گوگل با استفاده از اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی دستگاه مورد استفاده توسط کاربر، نتایج محلی در اطراف کاربر را نشان خواهد داد.
شاید بپرسید که گوگل از کجا اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی کاربران را متوجه میشود تا نتایج نزدیک را به کاربران نشان دهد؟ گوگل با استفاده از GPS دستگاه و آی پی، موقعیت شما را ردیابی میکند. کافی است به انتهای صفحه نتایج جستجوی گوگل بروید، در آنجا میتوانید موقعیت مکانی که گوگل برایتان تخمین زده است را ببینید.
تا اینجا در مورد اهمیت سئو محلی برای کسب و کارهای نزدیک به موقعیت کاربران صحبت کردیم. همانطور که در ابتدای این بخش گفتیم ممکن است کاربر به دنبال یک سرویس در یک شهر خاص بگردد و لزوما موقعیت مکانی کاربر در همان شهر نباشد. مثلا ممکن است شهرام ساکن تهران باشد و قصد سفر به جزیره قشم را داشته باشد. شهرام ممکن است به دنبال یک بومگردی یا رستوران محلی در قشم باشد. شهرام احتمالا در گوگل جستجو میکند: «بومگردی قشم»، «رستوران در قشم». در اینجا هم سئو محلی تاثیر به سزایی در دیده شدن یک کسب و کار محلی خاص میتواند داشته باشد.
چرا لوکال سئو مهم است؟
هزاران کسبوکار مشابه برای جذب بیشتر کاربران در فضای مجازی با هم رقابت میکنند. اقداماتی نظیر بهینه سازی سایت، تولید محتوا، فعالیت در شبکههای اجتماعی، اضافه کردن کسب و کار به نقشه گوگل، اضافه کردن کسب و کار به نقشه مسیریاب بلد و نشان، ثبت موقعیت کسب و کار در نقشه اسنپ، ساخت پروفایل در سایتهای محبوب مخاطبان مثل Foursquare و تلاش برای دریافت دیدگاه از کاربران (Review) در نقشه گوگل و سایتهای فهرستکننده کسبوکارها نظیر تریپ ادوایزر، Trustpilot و ساخت بک لینک، همه در جهت افزایش بازدید سایت و تقویت حضور سایت در فضای آنلاین صورت میگیرد. اما چرا موفقیت در گوگل اهمیت بیشتری دارد؟ دلیل این تمرکز چیست؟
در ابتدای سال ۲۰۲۴ گوگل با دارا بودن سهم بازار ۹۲ درصدی بین موتورهای جستجو محبوبترین موتور جستجوی جهان است. تخمین زده میشود که گوگل در هر ثانیه ۶۳۰۰۰ جستجو در سراسر جهان را پردازش کرده و نتایج را به مخاطبانش ارائه میدهد. از همه مهمتر اینکه یکی از مدیران گوگل در سال ۲۰۱۸ اعلام کرد که ۴۶ درصد از جستجوهای انجام شده در گوگل دارای نیت محلی هستند. نیت محلی (Local Intent) یعنی اینکه کاربر به دنبال یک سرویس یا محصول در یک محدوده مشخص جغرافیایی بوده است. این آمار خود بیانگر اهمیت سئوی محلی و کسب جایگاه در نتایج جستجوی محلی گوگل برای کسبوکارها دارد.
سئوی محلی برای چه سایتهایی ضروری است؟
سئوی محلی برای تمام کسب و کارهایی که در یک مکان فیزیکی ثابت به مشتریان خود خدمات میدهند و یا در یک محدوده جغرافیایی مشغول به خدمت رسانی هستند لازم است. تمام مغازهها و فروشگاههایی که در مکانی ثابت به مشتریانشان خدمات ارائه میکنند برای موفقیت بیشتر به لوکال سئو نیاز دارند. کسب و کارهایی مانند:
- هتلها
- اقامتگاهها
- رستورانها
- کافهها
- سوپرمارکتها
- خشکشوییها
- مطب پزشکان
- دفاتر حقوقی
کسب و کارهایی که در یک محدوده مشخص به خدمات رسانی مشغولند و برای انجام خدمات باید به محل مورد نظر مشتری مراجعه کرد، نیز باید توجه جدی به سئوی لوکال داشته باشند. کسب و کارهایی مانند:
- لولهکشها
- لوله بازکنها
- سرویس کولر و سرویس پکیج
- کلیدسازها
- باربری
قطعا این لیست به مواردی که ذکر کردیم محدود نمیشود. به طور کلی هر کسب و کاری که به صورت محلی به مشتریانش خدمات ارائه میکند، میتواند از سئوی محلی و مزایای آن بهرهمند شود.
مطالعه بیشتر: سئو سایت فروشگاهی چیست؟ آموزش سئو فروشگاهی
مزایای سئوی محلی برای کسبوکارها چیست؟
نتایج تحقیقاتی که توسط موسسه Access انجام شده نشان میدهد که مسافت فیزیکی، اهمیت بسیار زیادی برای مشتریان محلی دارد. به طوری که بیش از 92 درصد از افراد برای خرید مایحتاج روزانه خود مسافتهای کمتر از 20 دقیقهای را میپیمایند. بنابراین، هر کسب و کاری باید تلاش کند تا مشتریانی را که در همان نزدیکی هستند به خود جلب کند.
اگر کسب و کاری محلی دارید، مثلا یک رستوران در شمال تهران، یک ساعتفروشی در سنندج و یا یک آرایشگاه در فولادشهر، لوکال سئو میتواند نقشی حیاتی در فروش بیشتر و موفقیت شما ایفا کند. در شرایط فعلی که غولهای فروش آنلاین مانند دیجیکالا و اسنپ مارکت و … یکه تازی میکنند، ممکن است کسانی که یک کسب و کار محلی دارند، از انگیزه لازم برای تقویت کسب و کار خود در فضای آنلاین برخوردار نباشند.
خبر خوب این است که به کمک سئوی محلی میتوان حتی در رقابت با برندهای بزرگ به موفقیت دست یافت. سئوی محلی هدفش کمک به کسب و کارهای کوچکتر است تا بتوانند با رقیبان بزرگتر خود رقابت کنند.
کسب و کارهای محلی نه تنها برای عموم مردم از اهمیت برخوردارند، بلکه گوگل هم نگاه ویژهای به این کسب و کارها دارد. در واقع گوگل ملاکهایی اختصاصی برای رتبهبندی محلی دارد. گوگل با استفاده از ملاکهای اختصاصی به کاربرانی که در یک محدوده جغرافیایی به دنبال خدمات مشخصی هستند بهترین نتایج را نشان خواهد داد.
این بدان معنی است که نباید از رقابت با شرکتها و هولدینگهایی که سایتهای فروشگاهی بزرگی دارند بترسید. همیشه افرادی هستند که ترجیح میدهند در نزدیکی خود و به صورت حضوری نیازشان به یک محصول یا خدمات را برآورده کنند.
سئوی محلی تمرکزش روی جذب مشتریانی است که در یک محدوده جغرافیایی مشخص و نزدیک به کسب و کار مورد نظر هستند. سئو محلی راهکار مناسبی برای کسب و کارهایی است که قصد دارند میزان مراجعه به فروشگاه، دفتر یا غیره خود را افزایش دهند. برای بسیاری از کسب و کارها، مشتریان محلی بهترین مشتری هستند. چرا که اولا دسترسی به آنها راحتتر است. و دوما، این دسته از مشتریان وفادارترند و اگر از سرویسی که به آنها داده میشود راضی باشند، باز هم باز خواهند گشت.
میتوان گفت امروزه بیشتر کسب و کارها دو مغازه برای مدیریتکردن در اختیار دارند. یکی مغازه فیزیکی و حقیقی که مشتریانشان به صورت حضوری به آن مراجعه میکنند و دیگری مغازه مجازی یا وبسایت آنها. سئوی محلی ابزار قدرتمندی است که باعث میشود وبسایت شما بیشتر به چشم بیاید و در نتیجه مشتریان بیشتری به سمت شما هدایت شوند.
بصورت کلی بهبود سئوی محلی فواید زیر را دارد:
- ترافیک هدفمند: سئوی محلی به کسبوکارها این امکان را میدهد تا مشتریان بالقوه در منطقه جغرافیایی خود را هدف قرار دهند و ترافیک مرتبطتری جذب کنند.
- مقرونبهصرفه: در مقایسه با کمپینهای سئوی ملی یا گسترده، سئوی محلی معمولاً برای کسبوکارهای کوچک که یک منطقه خاص را هدف قرار میدهند، مقرونبهصرفهتر است.
- نرخ تبدیل بهتر: از آنجا که سئوی محلی مشتریانی را هدف قرار میدهد که احتمال بیشتری برای مراجعه یا تعامل با کسبوکار دارند، معمولاً منجر به نرخ تبدیل بالاتری میشود.
- افزایش دیده شدن: سئوی محلی به کسبوکارها کمک میکند تا در نتایج محلی گوگل، نقشهها و سایر نتایج جستجوی محلی برجسته دیده شوند.
- بهینهسازی برای موبایل: با افزایش جستجوهای موبایلی برای عبارات “نزدیک من”، سئوی محلی به کسبوکارها کمک میکند تا این ترافیک موبایلی را به دست آورند.
- اعتماد و اعتبار: حضور در نتایج جستجوی محلی و داشتن نظرات مثبت باعث افزایش اعتماد و احساس جامعهپذیری میشود که میتواند وفاداری مشتریان را افزایش دهد.
- ایجاد امکان رقابت کسب و کارهای کوچکتر با شرکتهای بسیار بزرگ فروشگاه آنلاین
- جلب بیشتر مشتریهای حضوری به فروشگاهها و مراکز خدمات
- افزایش بازدیدهای وبسایت
- افزایش تعداد تماسها، ایمیلها، رزروها و سرنخهای فروش
معایب سئو محلی
- رقابت بالا در شهرهای بزرگ: در مناطق پرجمعیت و شهرهای بزرگ مثل تهران، سئوی محلی ممکن است رقابتی باشد و نیاز به منابع و تلاش بیشتری برای برجسته شدن داشته باشد.
- محدودیت در دسترسی: در حالی که سئوی محلی برای هدفگذاری مشتریان نزدیک عالی است، ممکن است برای کسبوکارهایی که میخواهند به بازار ملی یا گستردهتری دست یابند محدودیت ایجاد کند.
- نیاز به تلاش مستمر: سئوی محلی نیاز به بهروزرسانیهای مداوم دارد، از جمله نگهداری لیستهای دقیق کسبوکار، تلاش برای دریافت نظرات بیشتر از مخاطبان و بهروزرسانی مداوم محتوا برای حفظ جایگاه.
- تأثیر نظرات منفی: نظرات منفی یا کم بودن تعداد نظرات میتواند به طور جدی به شهرت کسبوکار در جستجوهای محلی آسیب بزند.
- تغییرات در الگوریتم گوگل: سئوی محلی به شدت تحت تأثیر تغییرات در الگوریتمهای موتور جستجو قرار دارد، که میتواند رتبهبندیها را غیرقابل پیشبینی کند.
منظور از Local SERP چیست؟
در قسمت قبل دیدیم منظور از جستجوی محلی چیست. اصطلاح SERP مخفف کلمات «Search Engine Results Pages» است یعنی صفحات نتایج موتورهای جستجو. بنابراین جستجوی محلی به صفحات نتایج جستجو برای جستجوهای محلی گفته میشود.
صفحات نتایج جستجوی محلی میتوانند بسته به عبارت جستجو شده تفاوتهایی با هم داشته باشند، اما به طور کلی چنین ساختاری دارند:
چنین صفحاتی معمولا یک نقشه و لیستی از مکانها را در خود دارند، و حتی در برخی موارد ممکن است بعضی صفحات دارای محتوای غنی (rich results) باشند.
پکیج نقشه محلی در برابر نتایج ارگانیک
یک کسب و کار محلی برای بیشتر دیده شدن باید سعی کند راه خود را به آنچه پکیج نقشه محلی یا Local Pack نامیده میشود پیدا کند. این پکیج در واقع بلوکی از مکانهایی است که به صورت لیست در زیر تصویری از نقشه منطقه مورد نظر نمایش داده میشود و با نتایج یک جستجوی معمولی در گوگل تفاوت دارد.
به عنوان مثال، ساعت کاری، اطلاعات تماس و میانگین امتیاز هرکدام از این مکانها در این بخش نمایش داده میشود. با کلیک کردن روی هرکدام از آنها هم میتوان اطلاعات و موارد بیشتری مانند تصاویر و نوشتههای آن مکان مشاهده کرد.
حالا این سوال پیش میآید که گوگل تمام این اطلاعات را از کجا میآورد؟ با اینکه در سالیان اخیر گوگل بسیار باهوشتر شده، اما هنوز نمیتواند این اطلاعات را به صورت خودکار از طریق سایتتان به دست آورد.
تقریبا تمام اطلاعاتی که در این بخش نمایش داده میشود، توسط کاربران نقشه گوگل و یا از حساب Google My Business استخراج میشود. گوگل مای بیزنس یکی دیگر از ابزارهای گوگل است که متاسفانه در ایران قابل دسترس نیست.
الگوریتم محلی گوگل چگونه کار میکند؟
برنامهی کامپیوتری که تصمیم میگیرد چه نتایجی به کاربر نمایش داده شود را الگوریتم مینامند. بیشتر جستجوها توسط الگوریتم اصلی گوگل یا همان الگوریتم ارگانیک مدیریت میشود. اما زمانی که یک جستجوی محلی انجام میشود، قضیه مقداری متفاوت است و گوگل باید فاکتورهای بیشتری را برای تصمیم گیری در نظر داشته باشد.
با هم نگاهی میاندازیم به آنچه در یک جستجوی محلی برای گوگل اهمیت دارد. الگوریتم محلی گوگل به صورت کلی بر ۳ فاکتور اصلی استوار است:
- مرتبط بودن: آیا کسب و کاری که کاندید نمایش داده شدن است به اندازه کافی به آنچه کاربر جستجو کرده مرتبط است؟
- برتری: آیا کسب و کار مدنظر نسبت به رقیبانش در این زمینه برتر است؟
- نزدیک بودن: آیا این کسب و کار در نزدیکی کاربری است که جستجو را انجام داده؟
حالا نگاهی دقیقتر به این 3 مورد میاندازیم.
مرتبط بودن
مرتبط بودن، یکی از ملاکهای کلیدی الگوریتم محلی و همچنین الگوریتم اصلی و ارگانیک گوگل است. به طور کلی از آنجا که گوگل میخواهد کارش را به درستی انجام دهد، پس طبیعتا نباید نتایج غیر مرتبط به کاربر نمایش دهد. برای اینکه مطمئن شوید گوگل کسب و کار شما را به عنوان یک نتیجه مرتبط خواهد دید، باید سعی کنید کلمات و موضوعاتی را هدف قرار دهید که فکر میکنید مشتریان بالقوه شما آنها را جستجو میکنند.
برای مثال، اگر در تهران پیتزا میفروشید، بهتر است مطمئن شوید گوگل کسب و کار شما را با کلیدواژههایی مانند «پیتزا تهران» و «بهترین پیتزا» و یا اگر مایل باشید «پیتزای ارزان» مرتبط تشخیص دهد. برای این کار میتوان از تاکتیکهای زیر استفاده کرد:
- انتخاب دستهبندی صحیح برای کسب و کار خود در هنگام ثبت در نقشه گوگل
- به کار بردن کلمات کلیدی مناسب کسب و کار در توضیحات و نوشتهها در سایت
- تولید محتوای مرتبط با کسب و کار
- استفاده از برچسبهای عنوان و توضیحات متا حاوی کلمات با نیت محلی
- استفاده از برچسبهای اسکیما (دادههای ساختار یافته)
- لینک گرفتن از وبسایتهای مرتبط و محلی دیگر
اگر فکر میکنید این روشها برایتان ناآشنا یا گنگ است نگران نباشید. در ادامه بیشتر آنها را برایتان توضیح خواهیم داد. اگر اقداماتی را که معرفی کردهایم انجام دهید، گوگل را به خوبی متقاعد خواهید کرد که کسب و کار شما را به عنوان یک کسب و کار قابل اعتماد بشناسد.
برتری
برتری را میتوان توانایی یک کسب و کار در خودنمایی و متمایز بودن از رقبا تعریف کرد. در اینجا باید به گوگل نشان داد که میتواند به کسب و کار شما اعتماد کند. اعتماد به دقیق بودن اطلاعات شما و اینکه این کسب و کار ارزش بررسی دارد. هرچقدر که گوگل و دیگر موتورهای جستجو بتوانند شما را بهتر ارزیابی کنند، نتیجه بهتری خواهد داشت.
برندهایی که برتری و تمایز بیشتری در دنیای آنلاین دارند، نزد الگوریتم گوگل از اعتبار و اعتماد بیشتری برخوردارند. میدانیم که موتورهای جستجو و خصوصا گوگل دادههای مورد نیازشان را از سراسر وب جمعآوری میکنند. بنابراین اگر برندتان در وب حضور داشته باشد، گوگل تلاش خواهد کرد اطلاعاتی به دست آورد تا بتواند مطابق این اطلاعات و میزان برتری آن، رتبه مناسبی را به برند شما اختصاص دهد. اما اگر نتواند برندتان را پیدا کند و یا نشانههای کمی مبنی بر برتری شما به دست آورد، به احتمال زیاد رتبه خوبی برایتان در نظر نمیگیرد.
راههایی برای ایجاد و اثبات برتری یک کسب و کار در وب هست:
- ایجاد لینکهای محلی
- تولید و اشتراک گذاری مقالات و محتوای مرتبط
- قرار گرفتن در لیست مشاغل مرتبط
- به دست آوردن ارجاعات آنلاین بیشتر به کسب و کارتان
- ایجاد یک پروفایل قوی از نظرات کاربران
- داشتن حسابهای فعال و قوی در شبکههای اجتماعی
- ارجاع گرفتن از رسانههای محلی
نزدیک بودن
واضح است که وقتی کسی جستجوی محلی انجام میدهد، میزان نزدیکی کسب و کار به آن شخص مهم است. اگر قرار باشد گوگل نتایجی را به کاربر ارائه دهد که در شهری دور باشد فایدهای برای آن کاربر نخواهد داشت. از این نقطه نظر میتوان نزدیکی را مهمترین فاکتور رتبهبندی تلقی کرد. همچنین این تنها فاکتوری است که تنها در رتبهبندی برای جستجوی محلی موثر است. برتری و مرتبط بودن در سئوی عادی هم موثر است، اما یک سایت شرکتی یا یک فروشگاه آنلاین لازم نیست حتما از لحاظ جغرافیایی به مکان کاربر نزدیک باشد.
سه راه برای انجام جستجوی محلی وجود دارد. جستجو با ذکر محل مورد نظر، بدون ذکر محل مورد نظر و جستجوی «نزدیک من» یا همان near me. برای اینکه بتوانید همواره اطلاعات کامل و مناسب از مکان کسب و کار خود در اختیار گوگل قرار دهید بهتر است برای هر سه حالت جستجوی محلی آماده باشید. متاسفانه علیرغم اینکه مهمترین ملاک در جستجوی محلی، مکان فیزیکی یک کسب و کار است، اما این فاکتوری است که نمیتوان تغییرش داد. بنابراین مهم است که بتوانید به خوبی به گوگل نشان دهید که دقیقا کجا هستید و در چه محدودهای میتوانید خدماتتان را به مشتریان ارائه دهید.
برای رسیدن به این هدف کارهای مختلفی میتوان انجام داد. از گرفتن ارجاعهای محلی گرفته تا تولید محتوای محلی، دریافت لینک محلی، محلی کردن نقدهای دریافتی و بسیاری اقدامات دیگر.
تمام ترفندها و اقداماتی که در این راهنما به شما خواهیم آموخت، به کسب و کارتان کمک میکند که در یک یا چند مورد از فاکتورهای برتری، مرتبط بودن و یا نزدیک بودن بهینهسازی لازم انجام شود. اکنون که با سئو محلی و جزئیات آن آشنا شدیم، میتوانیم به قسمت کاربردی و هیجان انگیزتر کار برویم: چطور میتوان در رقابت موجود برنده شد؟!
بخش دوم: تحقیق کلمات کلیدی
در این بخش در مورد نحوه انجام فرایند تحقیق کلمات کلیدی در سئو محلی خواهیم پرداخت. خوشبختانه تحقیق کلمات کلیدی با هدف بهبود سئو محلی اقدامی است که لازم است تنها یک بار انجام شود. برخلاف سایر بخشهای سئو نظیر سئوی محتوا نیاز نیست دائما به دنبال پیدا کردن کلمات کلیدی جدید باشید. این بدین معنی نیست که تحقیق کلمات کلیدی در جستجوهای محلی اهمیت ندارد.کلمات کلیدی در جستجوی محلی اهمیت بسیاری دارند و همه آنچه شما نیاز دارید یک لیست کوتاه از کلمات کلیدی است که افراد برای پیدا کردن کسب و کار محلی شما استفاده میکنند.
تحقیق کلمات کلیدی یکی از بنیادیترین کارهایی است که باید برای سئو محلی انجام دهید و قبل از هرگونه بهینهسازی یا به کارگیری استراتژیهای سئو، کلمات و عباراتی را که در آنها باید رتبه بگیرید بشناسید.
دلایل زیادی را میتوان برای تاکید روی اهمیت تحقیق کلمات کلیدی نام برد:
- ایجاد صفحات فرودی که تمرکزشان روی کلمات و عبارات پر جستجو است
- به دست آوردن شناخت کافی از رفتار کاربران در هنگام جستجو و به طور کلی شناخت مناسب از مخاطبان هدف
- یافتن بازارهای مرتبط و گسترش بازار فعلی و ایجاد استراتژی مناسب برای فروش محصولات و خدمات
- کشف راههای بیشتر برای جذب مشتریان هدف (از طریق پاسخ دادن به نیازهای آنها)
شما باید به طور دقیق بدانید که چه کلمات و عباراتی جستجو میشوند تا بتوانید زمینههای مرتبط با کسب و کارتان را شناسایی کرده و هدف قرار دهید. برای مثال تصور کنید که یک رستوران گیاهی دارید و میخواهید پیتزای گیاهی بفروشید. اما شاید مشتریان بالقوه شما لزوما «پیتزای گیاهی» را جستجو نکنند. بلکه عباراتی چون «پیتزای وجترین» یا «بهترین پیتزای بدون گوشت» یا «رستوران گیاهی» را جستجو کنند. پس لازم است که پرجستجوترین کلمات را در زمینه کاری خود شناسایی کرده و خود را با آنها وفق دهید.
در این بخش شما را با بهترین تکنیکها و ترفندها برای اجرای هرچه بهتر تحقیق کلمات کلیدی محلی و یافتن کلیدواژههای مناسب آشنا خواهیم کرد.
مطالعه بیشتر: تحقیق کلمات کلیدی چیست؟ آموزش ابزارهای تحقیق کلمات کلیدی
شناسایی عبارات کلیدی پایه
اولین منبع موجود برای شروع کار، تجربه و دانش شما به عنوان صاحب کسب و کار است. محصول یا خدماتتان چیست؟ شما اگر به جای مشتری بودید، چه کلمه یا عبارتی را جستجو میکردید؟ به عنوان مثال اگر یک رستوران گیاهی هستید که پیتزای بیرونبر میفروشید، همین میتواند یکی از عبارات کلیدی پایه باشد.
- پیتزا تهران
- پیتزای بیرون بر در تهران
- قیمت پیتزا تهران
- خرید پیتزا تهران
- بهترین پیتزا در تهران
- رستوران گیاهی
- رستوران گیاهی در تهران
بهتر است اسم جمع کلمات کلیدی که به نظرتان مهم است را هم بررسی کنید. مثل «رستوران های گیاهی تهران»
برای ساخت لیستی از کلمات کلیدی پایه، میتوانید گوگل را باز کرده و عبارتی را که فکر میکنید مشتری شما جستجو میکند وارد کنید. اینجا میتوانید با بررسی کلمات و عباراتی که رقیبانتان در عنوانهای نتایج جستجو قرار دادهاند، به نتایج مفیدی برسید.
با انجام این کار خواهید دید که کلمات و عبارات استفاده شده تنوع بسیار زیادی دارند. چه کلماتی که صاحبان کسب و کارها به کار بردهاند و چه کلماتی که مشتریان آنها در قسمت نظرات و نقدها استفاده کردهاند. چنین جستجوهایی کمک میکند درک بهتری از عباراتی که رقبایتان برای جذب مشتری به کار میبرند کسب کنید.
گسترش دایره کلمات کلیدی به کمک ابزارهای مرتبط
قدم بعدی، یافتن کلمات و عبارات بلندتر است که اصطلاحا به آنها کلمات کلیدی دم دراز (Long tail keywords) گفته میشود. محتواهایی که برای این دست از کلمات کلیدی بهینه شدهاند میتوانند تا 19 درصد کلیک بیشتر نسبت به کلمات کلیدی کوتاه به خود جذب کنند.
با این کار میتوانید استراتژی تولید محتوای خود بر اساس کلمات کلیدی را متنوعتر و گستردهتر کنید و از فرصتهای موجود در کلمات کلیدیای که رقابت کمتری در آنها وجود دارد استفاده کنید تا مشتریان بیشتری را به کسب و کار خود هدایت کنید.
راههای متنوعی برای یافتن این کلمات وجود دارد. اولین و سادهترین آنها جستجوی گوگل است. شما میتوانید کلماتی را که در قسمت قبل به دست آوردید جستجو کنید و ببینید که رقبایتان از چه عباراتی استفاده کرده و در آنها رتبه کسب کردهاند. همچنین میتوانید نقدهای کاربران را بخوانید و قسمت مخصوصی را که گوگل با عنوان People Also Ask ایجاد میکند بررسی کنید و از آنها کلمات جدیدی استخراج کنید.
به طور خلاصه میتوان گفت تحقیق کلمات کلیدی برای سئوی محلی را میتوان به این صورت انجام داد:
- تحقیق کلمات کلیدی برای سئوی محلی حول سه محور انجام میشود: کلمات کلیدی پایه، ابزارها و روشهای گسترش این کلمات و عبارات، و موقعیت مکانی شما
- شناسایی کلمات کلیدی پایه بر اساس شناخت شما از کسب و کار خود و نتایج جستجوهای گوگل صورت میگیرد
- تولید و شناسایی کلمات کلیدی دم دراز به کمک صفحه نتایج گوگل یا ابزارهای مخصوص این کار میتواند انجام شود
- مرتب کردن لیست کلمات و عبارات کلیدی بر اساس میزان اهمیت و ارتباط با کسب و کار
بخش سوم: نقدهای آنلاین (Online Reviews)
احتمالا پیشتر با انواع نقد برخورد داشتهاید. حتی ممکن است خودتان قبلا نقد یا پیشنهادی را نوشته باشید. اما در سئوی محلی چه نوع نقدی مهم است؟
مشخصا، کسب و کارهایی که قصد دارند در جستجوهای محلی رتبه کسب کنند، باید روی نقدهای آنلاین درباره کسب و کارهای محلی تمرکز کنند. دقت داشته باشید که این نقدها با نظرات و نقدهای موجود در سایتهایی مانند دیجیکالا تفاوت دارند. در سئوی محلی، تمرکز ما روی نقدهایی است که محتوای آنها درباره محصولات و خدماتی است که کسب و کارهای محلی ارائه میدهند. مانند رستورانها، لولهکشیها، نجاریها، دفاتر حقوقی و غیره. یکی از نظرات، نظرات نوشته شده در نقشه گوگل است.
در تصویر زیر نقدهای نوشته شده برای یک رستوران در نقشه گوگل را ملاحظه میکنید:
چرا کسب و کارهای محلی به نقدهای آنلاین نیاز دارند؟
بسیاری از کسب و کارها، تمایل چندانی به دریافت نقد و بررسی از سوی کاربرانشان ندارند. چرا که میترسند نتوانند به خوبی از عهده این کار برآیند و یا تلاششان به دریافت نقدهای منفی منجر شود. اما واقعیت این است که دریافت نظرات و نقد مشتریان میتواند باعث کسب رتبههای بهتر در جستجوی محلی شده و میزان اعتماد مخاطبان را افزایش دهد.
البته که بهتر است قبل از اینکه اقداماتی برای دریافت نقد از سوی کاربرانتان انجام دهید، مطمئن شوید محصول یا خدماتی که ارائه میدهید از کیفیت قابل قبولی برخوردار است و میتواند نظر کاربران را به خود جلب کند. هرچند که بهترین کسب و کارها هم ممکن است چند نقد منفی معدود دریافت کنند. اما واقعیت این است که اگر محصول یا خدمات شما کیفیت پایینی دارد، بهتر است خیلی به فکر نقد و نظرات کاربران نباشید.
در سئوی محلی، نقدهای آنلاین سه کار انجام میدهند:
- کسب رتبههای بهتر در جستجوهای محلی
- تبدیل مشتریان بالقوه به خریدار، با جلب اعتماد آنها
- نشان دادن اهمیتی که برای مشتریانتان قائلید (با پاسخ دادن به نظرات و نقدهایشان)
بر کسی پوشیده نیست که داشتن نقدهای خوب برای هر کسب و کار محلی مفید است. شهرت و شناخته شده بودن در فضای آنلاین به سرعت به یکی از فاکتورهای حیاتی کسب و کارها تبدیل شده است.
نقدهای آنلاین جای معرفیها و پیشنهادهای سابق را که افراد به یکدیگر میکردند گرفتهاند. امروزه کاربران انتظار دارند که یک کسب و کار تعداد قابل قبولی از نقد و بررسیهای آنلاین داشته باشد تا بتوانند به آنها اعتماد کرده و از آنها خرید کنند.
زمانی بود که داشتن چند ستاره در نقدهای گوگل کافی بود تا نظر کاربران را به خود جلب کنید. اما امروز باید تلاش بیشتری بکنید و فاکتورهای بیشتری را در نظر بگیرید:
- کلمات کلیدی: مطالعات نشان میدهند که در صورت استفاده کاربران از کلمات کلیدی مناسب در نقدهایی که برای یک کسب و کار مینویسند، گوگل بسیار بهتر میتواند آن کسب و کار را به یک حوزه کاری مشخص مرتبط کند. بنابراین بسیار مهم است که افرادی که برایتان نقد و بررسی مینویسند از کلمات کلیدی مرتبط استفاده کنند.
- تازگی: بیشتر کاربران توجه چندانی به نقدهایی که بیش از 6 ماه پیش نوشته شدهاند ندارند. پس بهتر است به طور مستمر توسط کاربرانتان نقد و بررسی نوشته شود.
- امتیاز ستارهای: تنها 53 درصد از کاربران به کسب و کارهایی با امتیاز کمتر از 4 ستاره اعتماد میکنند.
- پاسخگویی: بیشتر کاربران تمایل دارند در صورتی که نقدی مینویسند و یا سوالی میپرسند، پاسخشان را از طرف آن کسب و کار دریافت کنند. حتی کاربرانی که خودشان نقدی نمینویسند، با مطالعه نقدهای یک کسب و کار ترجیح میدهند ببینند که به نقدها پاسخ مناسب داده شده است.
طبیعتا هیچ کس تمایل ندارد که یک نقدی منفی درباره کسب و کارش را ببیند و یا به آن پاسخ دهد. اما بررسی و پاسخگویی مداوم به نقدها، امری کلیدی در کسب رتبه در جستجوهای محلی و در نتیجه فاکتوری مهم در سئوی محلی به شمار میرود. متاسفانه بدلیل غیرفعال بودن گوگل مای بیزنس در ایران امکان پاسخگویی به نظرات کاربران در گوگل مپ وجود ندارد.
چطور میتوان نقدهای بیشتری دریافت کرد؟
حالا که به اهمیت داشتن نقد و بررسیهای آنلاین برای یک کسب و کار پی بردیم، باید دید چگونه میتوان کاربران و مشتریان را به نوشتن نقد تشویق کرد.
راههایی برای این کار وجود دارد که وجه مشترک بین تمامشان این است که باید از مشتریانتان درخواست کنید به شما امتیاز داده و برایتان نظر یا نقدی بنویسند. راههایی همچون درخواست مستقیم در هنگام فروش، فرستادن ایمیل (در صورتی که به ایمیل مشتریانتان دسترسی داشته باشید)، ارسال پیامک، و یا حتی قرار دادن یک لینک یا QR Code روی کارت ویزیت یا بسته بندی محصولاتتان که به صفحهای هدایتشان کند که برایتان نقد بنویسند. مطالعات نشان میدهند که بیش از 76 درصد کاربران، تنها در صورتی اقدام به نوشتن نقد برای یک کسب و کار میکنند که از آنها خواسته شود این کار را بکنند.
در عین حال باید دقت کنید که برای گرفتن نتیجه دلخواه، باید درخواستتان را محترمانه، حساب شده و کوتاه مطرح کنید. همچنین میتوانید با ارائه گزینههای مختلف برای نوشتن نقد، پروفایل متنوعتر و گستردهتری از نقد و بررسیها برای خود ایجاد کنید.
برخی از مهمترین سایتهایی که کاربران امکان ثبت نقد آنلاین کسب و کارها را دارند به شرح زیر است. لیست زیر تنها شامل گزینههایی است که برای کاربران ایرانی در دسترس هستند.
- Trustpilot
- Foursqaure
- TripAdvisor (مخصوص حوزه گردشگری)
ساخت ارجاعات بیشتر (Citations)
ارجاع (سایتِیشن Citation) عبارت است از استفاده از نام کسب و کار، شماره تلفن و آدرس سایت شما (Name, Address , Phone) در سایتهای دیگر. بطور خلاصه به این سه مورد «NAP» میگوییم. NAP حاوی اطلاعات مهمی درباره کسب و کار شماست و تنها چیزی است که کاربران برای بازدید از محل کسب و کار شما نیاز دارد.
تحقیقات نشان دادهاست که توجه به صحت NAP در داخل سایت و سایتهای ثالث اهمیت زیادی در سئو محلی در سالهای اخیر پیدا کرده است. صحیح بودن NAP کسب و کار شما در اینترنت مزایای زیر را برای شما به همراه خواهد داشت:
- ارسال سیگنال اعتماد به موتورهای جستجو
- سادهکردن برقراری ارتباط مشتریان با کسب و کار شما
- اطمینان از گمراه نشدن کاربران با ارائه اطلاعات متناقض و نادرست در مورد کسب و کار
وجود سازگاری و یکسان بودن اطلاعات کلیدی کسب و کار در سایت و سایر سایت های نقد انلاین اهمیت زیادی دارد.
بخش چهارم: سئوی داخلی سایت
اگر دقت کرده باشید، تمام نکات و اقداماتی که تا اینجا مطرح کردیم، در سایتهایی به جز سایت خودتان باید انجام شوند. به این تاکتیکها، تاکتیکهای آف-سایت (off-site) سئوی محلی گفته میشود.
اما اقداماتی نیز باید روی سایت خودتان انجام دهید که به آنها سئوی داخلی (On page seo) گفته میشود. به دو دلیل عمده، داشتن یک سایت مناسب، زیبا و بهروز در سئوی محلی اهمیت دارد:
- بر اساس مطالعات انجام شده، کاربران هنوز هم به خود سایتهای کسب و کارهای محلی بیشتر توجه میکنند تا نظرات و نقدهایی که در سایتهای دیگر مانند گوگل نوشته شدهاند. بنابراین اگر سایتتان عملکرد قابل قبولی ندارد، استفاده از آن سخت است و یا ظاهر دلچسبی ندارد، بهتر است هرچه زودتر به فکر بهبود آن باشید. چرا که حتی داشتن تعداد فراوانی از نقدهای مثبت هم نمیتواند مشتریانتان را وادار به خرید از شما بکند.
- اگر کاربر ببیند نقدها و نظرات مثبتی درباره کسب و کار شما وجود دارد، به احتمال زیاد تصمیم میگیرد سری به سایتتان بزند. اما اگر با سایتی مواجه شود که با آنچه در گوگل دربارهاش نوشتهاند همخوانی ندارد، قطعا ناامید شده و سایتتان را ترک خواهد کرد.
در ادامه روشهایی را برای بهینه کردن سایت یک کسب و کار برای داشتن سئوی محلی بهتر معرفی خواهیم کرد.
بسیاری از تکنیکهای سئو درون صفحهای یا داخلی (On page SEO) در اینجا هم کاربرد دارند نظیر:
- قراردادن کلمه کلیدی در عنوان صفحه (title)
- قراردادن کلمه کلیدی در توضیحات متا (meta description)
- قراردادن کلمه کلیدی در تگ h1
- استفاده از کلمه کلیدی در آدرس صفحه و کوتاه بودن آدرس صفحه
اما برای موفقیت در سئو لوکال این کافی نیست. در ادامه سایر تکنیکهای سئو آن پیج برای بهبود سئو محلی را با هم مرور خواهیم کرد.
مطالعه بیشتر: آموزش جامع تکنیکهای سئو داخلی (آن پیج سئو)
محلی سازی سایت
منظور از محلی سازی این است که نام شهر، کشور یا منطقهای که قصد دارید در آن شناخته شده و رتبه کسب کنید را به شکلی طبیعی و منطقی در سایت خود استفاده کنید. کسب و کارهایی که در مکانهای مختلفی فعالیت میکنند، میتوانند صفحات مختلفی برای هر منطقه داشته باشند. مثلا اگر صاحب یک هتل زنجیرهای در شهرهای مختلف ایران هستید میتوانید صفحات زیر را برای شهرهای شیراز، تهران و اصفهان ایجاد کنید:
- nardebanhotels.com/tehran
- nardebanhotels.com/isfahan
- nardebanhotels.com/shiraz
همچنین از ساختن صفحات مختلف برای یک مکان به منظور کسب رتبه در کلمات کلیدی مختلف خودداری کنید. مثلا اگر صاحب یک سایت خدمات باربری در تهران هستید از ایجاد صفحات مختلف برای کلمات کلیدی «باربری شرق تهران»، «باربری غرب تهران» و «باربری شمال تهران» خودداری کنید. باید تلاش کنید با تقسیم صفحه به بخشهای مختلف و ارائه اطلاعات مرتبط برای همه کلمات کلیدی باربری شرق، باربری غرب تهران و … رتبه کسب کنید.
برای تولید محتوای مناسب و با ارزش برای داشتن سئوی محلی بهتر، میتوانید گزینههای زیر را در نظر داشته باشید:
- اطلاعاتی درباره فعالیتهای محلی موجود در محل خود کسب کرده و راجع به آنها بنویسید.
- محتوای مفیدی برای کسانی که قصد بازدید از شهر یا محل شما دارند تولید کنید. محتوایی که میتواند به آنها کمک کند. این مطالب میتوانند ربط چندانی هم به حوزه کاری شما نداشته باشند.
- میتوانید با پرسیدن سوالاتی از مشتریان راضی خود، داستانها و مطالب جذابی تولید کنید که کمک زیادی به جا افتادنتان در سئو محلی میکند.
- اگر محصول یا خدمات جدیدی برای ارائه دارید، محتوای مناسبی برای معرفی آن تولید کنید تا مشتریانتان از آنها باخبر شوند.
- اگر قصد دارید تخفیف یا فروش ویژهای داشته باشید، در یک پست خبری در وبلاگ سایتتان این خبر را به گوش کاربران برسانید.
- به این فکر کنید کاربران اطراف شما چه چیزی ممکن است سرچ کنند؟ مثلا اگر در میدان انقلاب هستید، یا در شرق تهران یا در غرب تهران. همه این موارد ممکن است بر نحوه جستجوی کاربر هدف شما تاثیر بگذارید. پس بهتر است از این عبارات در جای مناسب در محتوای خود استفاده کنید.
بهینه سازی سایت برای موبایل
اگر میخواهید سئو محلی موفقی داشته باشید، به طور قطع باید حساب ویژهای روی نسخه موبایل سایتتان باز کنید. دلیل این امر این است که کاربران محلی، معمولا از موبایل خود برای انجام جستجو استفاده میکنند و در صورت ورود به سایت شما، باید تجربه دلچسبی داشته باشند. در غیر این صورت به سرعت سایتتان را ترک کرده و در آینده نیز به آن مراجعه نخواهند کرد.
بهترین راه برای مطمئن شدن از این که سایتتان روی موبایل به درستی کار میکند این است که با گوشی خود وارد سایت شده و همچون یک مشتری، به دنبال محصول یا خدماتی باشید که در سایت ارائه میشود. آیا سایتتان به سرعت بارگزاری میشود؟ اندازه عکسها و نوشتهها از تناسب خوبی برخوردار است؟ اطلاعات تماس به راحتی پیدا میشود؟
نه گوگل و نه کاربران، سایتهایی که دیر بارگزاری میشوند و یا گیج کننده هستند را دوست ندارند. پس اگر سایتتان روی موبایل ایراداتی دارد بهتر است سریعتر دست به کار شوید و آن را بهینهسازی کنید. گوگل قبلا ابزاری برای بررسی سازگاری سایت با موبایل داشت که در دسامبر ۲۰۲۳ این ابزار از دسترس خارج شد. یک جایگزین خوب برای این منظور استفاده از ابزار Mobile Friendliness Test Tool بینگ است.
بهینه سازی سرعت سایت
سرعت همواره یکی از مهمترین فاکتورها در سئو سایت است. با بروزرسانی سنجههای حیاتی وب (Core Web Vitals) در سال ۲۰۲۰ اهمیت این موضوع بیشتر هم شد. برای بررسی وضعیت سرعت سایت خود کافیست به Google page Speed insight سر بزنید و آدرس سایت خود را وارد کنید. این ابزار ایرادات موجود در سایت شما را نشان خواهد داد.
بخش پنجم: لینکسازی محلی
این نوع از لینکسازی که متفاوت از لینکسازی عمومی برای یک وبسایت است، کاملا وابسته به جوامع محلی است و همچنین برخلاف لینکهای استاندارد، نباید لزوما لینک فالو باشند تا تاثیر مثبت خود را بگذارند. در تصویر زیر تفاوت لینک فالو و نوفالو را توضیح دادیم.
وبسایت یک کسب و کار محلی برای داشتن وجهای بهتر باید از دیگر وبسایتهای محلی لینک داشته باشد. اتفاقی که میتواند در یک شهر یا محلی به سادگی بیافتد. کسب و کارهای مختلف آن شهر یا محل میتوانند به شناخته شدن بیشتر یکدیگر در فضای آنلاین کمک کنند.
نکتهای که باید به آن دقت داشت این است که دریافت لینک از سایتهای محلی برای سایتهای بسیار بزرگ غیرمحلی کار دشواری است. چرا که بیشتر کسب و کارهای محلی ترجیح میدهند به همسایگان و دوستان محلی خود کمک کنند تا یک غول فروشگاهی آنلاین. اما این کار غیرممکن هم نیست. میتوان با ارائه پیشنهادات مناسب برای همکاری، از کمک این کسب و کارهای محلی هم برای داشتن سئوی محلی قویتر بهره برد.
سایتهای محلی دیگر میتوانند به معرفی کسب و کار شما بپردازند و لزوما نباید سایتهای معروف و پر ترافیکی باشند. با این کار شما به گوگل ثابت خواهید کرد که در یک منطقه یا شهر حضور دارید و سایر کسب و کارهای موجود در شهر به شما اعتماد دارند. این مساله خود بر اعتبار کسب و کار شما نزد گوگل و در الگوریتم جستجوی محلی گوگل خواهد افزود و منجر به افزایش رتبه سایت شما خواهد شد.
به کمک سئوی محلی کسب و کارتان را گسترش دهید
سرمایه گذاری روی لوکال سئو برای بسیاری از کسب و کارها مخصوصا کسب و کارهای کوچک مهم است. طبق آمار جستجوهای حاوی عبارات نزدیک من (Near Me) در دو سال اخیر ۲۵۰ درصد رشد داشته است. سئوی محلی به شما کمک میکند مشتریان بیشتری را به دفتر شرکت یا کسب و کارتان بکشانید. امیدواریم اطلاعات موجود در این مقاله برای شما مفید بوده و به شما در کسب اعتبار بیشتر در فضای آنلاین کمک کند.
بخش ششم: نتیجه گیری
در دنیای امروز که همهچیز وابسته به اینترنت و فضای مجازی است، حتی کسب و کارهای کوچک محلی هم نیاز به حضوری قدرتمند و پررنگ در اینترنت دارند. اما تنها داشتن یک صفحه در اینستاگرام یا یک سایت کفایت نمیکند. یک وبسایت خوب برای بیشتر دیده شدن نیاز به سئوی محلی دارد. اینها تکنیکها و راهبردهایی هستند که منجر به کسب رتبه در جستجوهای محلی میشوند. سئوی محلی باعث میشود سایت شما به افرادی که به دنبال یک محصول یا خدمات مشخص در یک شهر یا محدوده مشخص هستند معرفی شود.
اما سئو محلی و کسب رتبههای برتری در جستجوهای محلی کاری زمانبر است که نیاز به صبر و ممارست دارد و بهتر است که تحت هدایت متخصصین سئو انجام شود. این راهنما میتواند به شروع راه درازی که در پیش دارید کمک زیادی بکند. با به کارگیری نکات ارائه شده در این مقاله به طور قطع شانس بیشتری در کسب رتبه برای جستجوهای محلی خواهید داشت.
پرسشهای متداول درباره لوکال سئو
در این قسمت برخی از پرسشهای متداول کاربران درباره لوکال سئو ارائه شده است:
نکات مهم در لوکال سئو برای کسب و کارهایی که چند آدرس دارند چیست؟
برخی از کسب و کارها مثل هتلهای زنجیرهای و برندهای بزرگ دارای دفترهای مختلف در شهرهای مختلف هستند. برای بهبود سئوی لوکال برای این گونه از کسب و کارها باید برای هر لوکیشن یک صفحه مجزا بسازید و آن صفحه را با اطلاعات مربوطه به آن لوکیشن نظیر آدرس، نقشه، و کلمات کلیدی مرتبط در محتوا و عناوین و توضیحات متا بهینه سازی کنید. بک لینکهای مرتبط از سایتهای محلی هم موثر خواهد بود.
SERP چیست؟
SERP مخفف Search Engine Result page هست و به معنی صفحه نتایج جستجوی موتورهای جستجو میباشد.
آیا بدون داشتن سایت هم میتوان روی سئوی محلی کار کرد؟
اغلب استراتژیهای سئو وابسته به سایت هستند و بدون سایت تنها میتوانید رو بهبود عملکرد کسب و کارتان در نقدهای آنلاین کار کنید. در صورت داشتن نظرات با امتیاز بالا و با کیفیت ممکن است پروفایل شما در گوگل مپ برای برخی جستجوهای کاربران نزدیک در سرچهای گوگل نمایش داده شود.