سئو یکی از بهترین کانالهای بازاریابی دیجیتال است و تاثیر بسزایی در افزایش فروش دارد. بررسی مداوم وضعیت وبسایت در موتورهای جستجو مخصوصا گوگل برای مدیران سایت امری حیاتی و مهم است. تجزیه و تحلیل دقیق عملکرد سایت در گوگل به شما کمک می کند وضعیت سئوی سایت را بررسی کنید. امروزه ابزارهای زیادی برای بررسی سئو سایت وجود دارد و گوگل سرچ کنسول یکی از آنهاست.
گوگل سرچ کنسول یا کنسول جستجوی گوگل یکی از بهترین ابزارهای رایگان موجود برای بررسی وضعیت و بهبود سئوی سایت است. گوگل سرچ کنسول تا سال ۲۰۱۵ با نام گوگل وبمستر تولز (Google Webmaster tools) شناخته میشد و پس از آن به گوگل سرچ کنسول تغییر نام داد. هر وبسایتی، صرف نظر از پلتفرمی که بر روی آن ساخته شده است، می تواند از سرچ کنسول استفاده کند.
کار کردن با سرچ کنسول گوگل در ابتدا ممکن است کمی گیج کننده به نظر برسد. اگر شما به تازگی با این ابزار آشنا شدهاید، مشاهده بخشهای مختلف این ابزار و گزارشهای مختلف آن احتمالا برای شما غافلگیر کننده است. دلیل نگارش این راهنما همین مساله است. با مطالعه این راهنما نحوه نصب گوگل سرچ کنسول روی سایت را خواهید آموخت. نحوه کار به سرچ کنسول و دسترسی به گزارشهای مختلف موجود در سرچ کنسول خواهید آموخت و توانایی بررسی دقیقتر وضعیت سئوی وبسایت خو و سازگاری بخشهای مختلف وبسایت با موتور جستجوی گوگل را بدست میآورید و میتوانید با اعتماد به نفس کامل به استفاده از این ابزار پرکاربرد در سئو بپردازید.

گوگل سرچ کنسول چیست؟
گوگل سرچ کنسول (Google Search Console) یه سرویس رایگان آنالیز وب است که توسط گوگل ارائه شده است و به صاحبان سایت و متخصصین سئو این امکان را میدهد وضعیت سایت در صفحه نتایج جستجوی گوگل را مدیریت و بررسی کنند. گوگل سرچ کنسول مجموعهای از ابزارها و گزارشهاست که به شما کمک میکند تا به بررسی، مدیریت و بهبود جنبههای مختلف سئوی سایت بپردازند.
گوگل سرچ کنسول مهمترین سلاح شما در خط مقدم سئو است. گوگل سرچ کنسول به شما کمک میکند تا بفهمید موتور جستجوی گوگل، سایت شما را چگونه میبیند. این ابزار به شما کمک میکند تا عملکرد وبسایت خود در گوگل را بسنجید و از وضعیت سلامت و سازگاری وبسایت خود با موتور جستجوی گوگل اطمینان حاصل کنید و صفحات پر طرفدار وبسایت خود را بشناسید. گوگل سرچ کنسول به شما کمک میکند وضعیت رتبه سایت برای کلمات کلیدی مختلف را بررسی کنید و بفهمید چه سایتهایی به سایت شما ارجاع (بک لینک) دادهاند. سرچ کنسول در شناسایی و برطرف کردن مشکلات فنی وبسایت بسیار موثر است. گوگل سرچ کنسول به شما در تشخیص دلایل عدم نمایش صفحات سایت در گوگل و دلایل ایندکس نشدن صفحات سایت در گوگل (عدم نمایش در نتایج جستجوی گوگل) توضیح میدهد.. سرچ کنسول گوگل به طور کلی به شما کمک میکند ترافیک ارگانیک خود را افزایش دهید.
برای عملکرد صحیح گوگل سرچ کنسول باید آن را به درستی نصب و پیکربندی کنید، معنی معیارها و گزارشهای موجود در این ابزار را بفهمید و نحوه دسترسی به قسمتهای مختلف آن را یاد بگیرید. استفاده از اطلاعات سرچ کنسول گوگل راهگشای شما در بهبود عملکرد سئوی سایت از جنبههای مختلف خواهد بود.
خوب است بدانید:
آموزش نصب گوگل سرچ کنسول روی سایت
گوگل به هرکسی اجازه بررسی و مشاهده وضعیت وبسایت در سرچ کنسول را نمیدهد. برای این منظور باید ثابت کنید که شما مالک سایت هستید و مالکیت خود را تایید کنید. برای نصب سرچ کنسول به صفحه اصلی سرچ کنسول مراجعه کنید. روی دکمه Start now کلیک کنید و وارد حساب گوگل خود شوید یا اگر حساب گوگل ندارید یک حساب بسازید.
در این مرحله شما ۲ گزینه خواهید داشت:
- نصب گوگل سرچ کنسول از طریق اضافه کردن رکورد DNS (Domain Property): شما از این روش زمانی استفاده میکنید که میخواهید گوگل تمامی زیردامنههای موجود در یک دامنه را ردیابی کند که میتواند زیر دامنههایی باشد که با «.m» یا «www» یا هر چیزی که فکرش را بکنید شروع بشود. این حالت شامل پروتکلهای مختلف نظیر http و https و ftp نیز میشود.
- نصب سرچ کنسول از طریق از طریق آپلود فایل (URL prefix property): نصب سرچ کنسول با این روش نسبت به روش قبلی اطلاعات کمتری در اختیار شما میگذارد و در این حالت گوگل تنها اطلاعات یک آدرس مشخص را ردیابی میکند. برای مثال شما اگر آدرس http://nardebangroup.com را وارد کنید، قادر به مشاهده اطلاعات آدرس https://nardebangroup.com نخواهید بود. به همین دلیل لازم است که در این روش آدرس دقیق و درست سایت خود را وارد کنید.
۱-نصب گوگل سرچ کنسول روی سایت از طریق dns رکورد
پس از ورود به حساب گوگل خود، یک پیام خوشامدگویی به شما نمایش داده خواهد شد و مطابق تصویر زیر ۲ گزینه خواهید داشت. از سمت چپ آدرس دامنه خود را وارد کنید:
پس از وارد کردن دامنه، تصاویر زیر به شما نمایش داده خواهد شد. در این مرحله با زدن دکمه copy متن نشان داده شده کپی میشود. این متن یک txt رکورد است که باید در تنظیمات DNS سایت شما وارد شود. بعد از وارد کردن DNS رکورد، دکمه verify را بزنید.
نحوه اضافه کردن رکورد DNS در سی پنل
در صورتیکه کنترل پنل هاست شما از cpanel استفاده میکند میتوانید مطابق تصویر زیر رکورد dns گوگل سرچ کنسول را اضافه کنید. در ابتدا وارد قسمت Zone Editor در Cpanel شوید.
در مرحله لعدی در جلوی نام دامنه سایت، روی گزینه manage کلیک کنید:
در صفحه باز شده TXT رکورد ارائه شده توسط گوگل سرچ کنسول را مطابق تصویر زیر اضافه و ذخیره کنید.
نکته مهم:
در صورتی که نصب گوگل سرچ کنسول با این روش برای شما پیچیده است نگران نباشید. یک راه سادهتر برای نصب گوگل سرچ کنسول وجود دارد.
۲- نصب سرچ کنسول با روش آپلود فایل html در هاست
برای انجام این روش در مرحله اول گزینه سمت راست تصویر را انتخاب کنید. در قسمت نشان داده شده آدرس سایت خود را به طور صحیح و کامل وارد کنید. بدین منظور میتوانید به نوار آدرس مرورگر خود بروید و آدرس را به طور کامل کپی کنید. اطمینان حاصل کنید که آدرس سایت شما از کدام پروتکل http یا https استفاده میکند و اینکه www در ابتدای آدرس وجود دارد یا خیر.
پس از وارد کردن آدرس سایت روی دکمه Continue بزنید. در مرحله بعد تصویر زیر نمایش داده میشود. روشهای مختلفی برای اعتبار سنجی به شما پیشنهاد داده شده است که ما تنها به توضیح روش اول میپردازیم. با زدن روی دکمه مشخص شده فایل اعتبار سنجی که یک فایل با پسوند html است را دانلود کنید و درون فولدر public_html دامنه خود بارگذاری کنید و روی دکمه Verify کلیک کنید.
نکته مهم در مورد همه روشهای نصب گوگل سرچ کنسول این است که پس از نصب شما هیچگونه اطلاعاتی درون صفحه سرچ کنسول مشاهده نخواهید کرد. لازم است ۴۸ ساعت صبر کنید تا دادههای مربوط به وبسایت توسط سرچ کنسول جمع آوری شوند و گزارشهای مختلف تولید شوند.
نصب سرچ کنسول روی وردپرس با استفاده از افزونه یوست سئو
سایتهای وردپرسی طبق آمار امروز بیش از ۴۳ درصد از سایتهای موجود در اینترنت را تشکیل میدهند، در این قسمت قصد داریم نحوه نصب گوگل سرچ کنسول روی سایتهای وردپرسی که از افزونه سئو وردپرس یوست سئو استفاده میکنند را توضیح دهیم.
در این روش ابتدا نام دامنه خود را بصورت کامل وارد کنید:
در مرحله بعدی روی زبانه html tag کلیک کنید.
پس از کپی کردن تگ مطابق تصویر زیر به قسمت تنظیمات در افزونه یوست سئو رفته روی سربرگ ارتباطات سایت کلیک کنید. تگ کپی شده را در قسمت نمایش داده شده قرار دهید. پس از ذخیره کردن تنظیمات در یوست سئو، روی دکمه verify در گوگل سرچ کنسول کلیک کنید.
آموزش کار با گوگل سرچ کنسول
تا اینجای کار سرچ کنسول گوگل را با موفقیت روی وبسایت خود نصب کردهاید. حالا آماده کار با گوگل سرچ کنسول و شروع بررسی ویژگیها و قسمتهای مختلف این ابزار هستید. در ادامه به آموزش و بررسی قسمتهای مختلف سرچ کنسول و کاربرد هریک از این بخشها و نحوه استخراج گزارشات خواهیم پرداخت. سپس هریک از این گزارشها را بررسی خواهیم کرد. اما قبل از شروع، توضیح چند اصطلاح و نکته ضروری به نظر میرسد.
گزارشهای سرچ کنسول بر اساس یک بُعد (Dimension) تنظیم شدهاند. این بعد اصطلاحا Query نام دارد و عبارت است از کلمه یا کلماتی که کاربر در موتور جستجوی گوگل قبل از ورود به سایت شما وارد کرده است. چهار سنجه (Metric) مختلف در گوگل سرچ کنسول در ادامه توضیح داده شده است:
- Clicks: بیانگر تعداد کلیکهایی است که بر روی یکی از صفحات سایت شما در صفحه نتایج جستجوی گوگل پس از جستجوی یک کلمه کلیدی انجام شده است.
- Impressions: تعداد دفعاتی که یک صفحه از سایت شما در صفحه نتایج جستجوی گوگل نمایش داده شده است. معمولا تعداد Impression ها از تعداد کلیکها بیشتر است زیرا بسیاری از کاربران ممکن است علی رغم مشاهده سایتتان در صفحه نتایج جستجو روی لینک سایت شما کلیک نکنند.
- Click-Through Rate (CTR) یا نرخ کلیک: نسبت تعداد دفعاتی که کاربران روی لینک سایت شما کلیک کرده اند به تعداد نمایش در صفحه جستجو (Impression). به عبارت سادهتر Clicks/Impressions = CTR. مثلا اگر سایت شما ۱۰۰ بار در صفحه جستجو برای کلمه «سئو» نمایش داده شود و ۱۰ بار روی لینک سایت شما کلیک شود نرخ کلیک سایت شما برای کلمه سئو ۱۰ درصد خواهد بود.
- Average Position یا میانگین رتبه: بیانگر میانگین رتبه سایت شما برای کلمه یا کلمات کلیدی است. این عدد به صورت میانگین است زیرا معمولا رتبه سایت شما بسته به موقعیت کاربران و دستگاه مورد استفاده کاربر در جستجوهای مختلف در گوگل متغیر است.
حالا که با اصطلاحات مهم در سرچ کنسول آشنا شدیم به بررسی گزارشات و بخشهای مختلف کنسول جستجوی گوگل خواهیم پرداخت.
گزارش اجمالی (Overview Report)
اولین قسمتی که با ورود به گوگل سرچ کنسول مشاهده میکنید قسمت گزارش اجمالی است. در بخش گزارش اجمالی، خلاصهای از وضعیت کلی سایت و تعداد کلیکهای دریافتی از گوگل در سه ماه گذشته خواهید داشت. در قسمت Performance (عملکرد) تعداد کلیکهای دریافتی سایت از صفحه نتایج جستجوی گوگل را مشاهده خواهید کرد.
در این صفحه نمودارهای کلی کلیک برای صفحات و روند تغییرات تعداد کلیک در طول زمان نمایش داده میشود. در ادامه همین صفحه بخشهای دیگری نظیر Indexing Experience و Enhancement وجود دارد. هریک از این بخشها در کنسول جستجوی گوگل دارای توضیحات مفصلی هستند که در ادامه به آنها میپردازیم.
بازرسی آدرس (URL Inspection)
با وارد کردن آدرس هر صفحه از سایت در قسمت URL Inspection میتوانید وضعیت این صفحه و نحوه رندر شدن صفحه توسط گوگل را مشاهده کنید. ابزار url inspection در گوگل سرچ کنسول، برای بررسی وضعیت ایندکس صفحه توسط گوگل استفاده میشود. ایندکس شدن صفحه توسط گوگل (Indexing) یعنی ربات گوگل یک صفحه را بررسی کرده و آن را درون پایگاه داده خود برای نمایش در صفحه نتایج جستجو ذخیره کرده است.
با رفتن به تب Coverage میتوانید اطلاعات کاملتری در مورد نحوه مشاهده آدرس وارد شده توسط ربات گوگل داشته باشید. همان طور که در تصویر ملاحظه میکنید میتوانید زمان آخرین بررسی صفحه توسط ربات گوگل و دستگاه مورد استفاده برای بررسی صفحه را مشاهده کنید.
گزارش عملکرد در نتایج جستجو
در قسمت گزارش عملکرد در نتایج جستجو (Performance on Search Results)، میتوانید دادههای موجود درباره عملکرد سایت در صفحات نتایج جستجوی گوگل را به روشهای مختلف گروهبندی کنید و به نمایش درآورید. به عنوان مثال، می توانید نتایج را بر اساس URL ، بر اساس دستگاه و براساس کشور مشاهده کنید. این اطلاعات به شما کمک میکند تا عملکرد سایت خود را در گوگل تحلیل کنید و تغییرات غیرمنتظره در رتبه صفحات را ردیابی کنید. همچنین میتوانید رتبه سایت را بر اساس کلیدواژههای مختلف مقایسه کنید. بررسی نتایج بر اساس کلمه کلیدی قابلیت ارزشمندی در اختیار شما قرار میدهد. میتوانید از این قابلیت جهت بهبود رتبهبندی و بهینهسازی صفحات و بازبینی در فرآیند تحقیق کلمات کلیدی در سئو استفاده کنید.
فیلتر کردن دادهها در گوگل سرچ کنسول
گوگل سرچ کنسول روشهای مختلفی برای نمایش و تجزیه دادهها ارائه میدهد. ابزارهای موجود در سرچ کنسول گوگل بسیار کاربردی و مفید هستند اما اگر تجربه قبلی در نحوه استفاده از آنها را نداشته باشید ممکن است در اولین مواجهه گمراه شوید. در این قسمت به معرفی فیلترهای موجود در گوگل سرچ کنسول خواهیم پرداخت.
فیلتر بر اساس نوع جستجو (Search Type)
چهار نوع جستجوی مختلف در گوگل وجود دارد و عبارتست از وب، تصاویر، ویدیو و اخبار. برای اغلب وبسایتها جستجوی وب منبع اصلی ترافیک از سمت گوگل است. در صورتی که بازدیدهای زیادی از طرف گوگل برای جستجوی ویدیو و تصاویر دارید باید این فیلتر را بدرستی تنظیم کنید.
همچنین امکان مقایسه دو نوع جستجوی مختلف در سرچ کنسول وجود دارد. کافیست به سربرگ Compare بروید و دو نوع جستجوی مدنظرتان برای مقایسه انتخاب کنید.
فیلتر براساس بازه زمانی (Date Range)
امکان بررسی و مقایسه عملکرد سایت در گوگل در بازههای زمانی مختلف وجود دارد. گوگل سرچ کنسول حداکثر ۱۶ ماه دادههای مربوط به عملکرد سایت در گوگل را ذخیره میکند. در این قسمت هم مانند «فیلتر بر اساس نوع جستجو» امکان مقایسه عملکرد سایت در بازههای زمانی مختلف با یکدیگر وجود دارد.
سایر فیلترها در سرچ کنسول: کلیدواژه (Query)، صفحه، کشور، دستگاه، ظاهر جستجو
با کلیک روی گزینه NEW در کنار تاریخ میتوانید از ۵ نوع فیلتر دیگر استفاده کنید. امکان تلفیق فیلترهای مختلف با یکدیگر وجود دارد. مثلا من قصد دارم جستجوهایی که حاوی کلمه «سئو» هستند و روی دستگاههای موبایل انجام شدهاند را ببینم. اگر قصد داشته باشم تنها جستجوهایی که به وبلاگ سایت ختم شدهاند را ببینم به قسمت page رفته و در قسمت containing the url عبارت blog را وارد میکنم. توصیه میکنیم با حالت٬های مختلف این فیلترها بازی کنید.
خوب است بدانید
^(چگونه|کی|کجا|چیست|چطور|چرا)[" "]
.*(خرید|ارزان|قیمت|سفارش).*
گزارش Discover
در این قسمت میتوانید عملکرد سایت در گوگل دیسکاور را بررسی کنید. گوگل دیسکاور (Google Discover) که قبلا با نام گوگل فید شناخته میشد، عبارتست از موضوعات، اخبار سیاسی و ورزشی که گوگل بر اساس علاقمندیهای کاربر در تلفنهای همراه به کاربران نمایش میدهد.
Discover Report به شما نشان میدهد که:
- چه زمانی محتوای سایت در گوگل دیسکاور نمایش داده شده است؟ وبسایت چه مقداری ترافیک از گوگل دیسکاور دریافت کرده است؟
- کدام محتوای سایت در گوگل دیسکاور نمایش داده شده است؟
- تفاوت عملکرد سایت در گوگل دیسکاور و جستجوی معمولی در گوگل سرچ کنسول چقدر است؟
گزارش ایندکس صفحات (Page Indexing)
اولین قدم در سئو سایت اطمینان حاصل کردن از امکان ایندکس شدن یا فهرست شدن صفحات سایت توسط گوگل میباشد. به کمک ‘گزارش Page Indexing (که قبلا Index Coverage نام داشت) در گوگل سرچ کنسول میتوان صفحات فهرست شده در وبسایت را بررسی کرد. این گزارش برای مدیران سایتهایی که مرتبا در حال تولید محتوا و ایجاد صفحات جدید هستند مفید خواهد بود.
چند نکته که باید هنگام بررسی قسمت Page Indexing به آن توجه کنید:
- در صورتی که شما بصورت مستمر در حال تولید محتوا هستید صفحات ایندکس شده سایت شما باید همواره رو به افزایش باشد. این روند نشانگر عدم وجود مشکل در دیده شدن صفحات سایت شما توسط ربات گوگل و ایندکس شدن مطالب جدید سایت است.
- به سقوط های ناگهانی در نمودار صفحات ایندکس شده توجه کنید. کاهشهای ناگهانی در نمودار بیانگر مشکلات مربوط به سئوی تکنیکال نظیر مشکل در فایل robots.txt سایت است. شاید تغییراتی در فایل robots.txt منجر به از دسترس خارج شدن برخی از صفحات برای ربات گوگل شده است. دلیل احتمالی دیگر نیز میتواند مشکل در سرور میزبانی باشد.
- افزایش ناگهانی تعداد صفحات ایندکس شده نیز میتواند نشانگر ایندکس شدن آدرسهای ناخواسته و یا اشکال در تگهای کنونیکال باشد.
مطالعه بیشتر: ایندکس شدن سایت چیست؟ رفع مشکل ایندکس نشدن صفحات سایت
نقشههای سایت (Sitemaps)
نقشه سایت یا سایت مپ یک فایل با پسوند XML است که آدرس تمامی صفحات وبسایت را دارد. نقشه سایت، صفحات مهم سایت را برای گوگل مشخص میکند و بررسی و ایندکس کردن صفحات را برای ربات خزنده گوگل آسان میکند. ثبت نقشه سایت در سرچ کنسول یکی از مهمترین اقداماتی است که پس از نصب سرچ کنسول روی سایت باید انجام گیرد. در این قسمت امکان ثبت نقشه سایت جدید در سرچ کنسول و مشاهده نقشههای سایتی که پیش از این ثبت شده اند وجود دارد.
مطالعه بیشتر: نقشه سایت چیست؟ اهمیت سایت مپ – چگونه نقشه سایت بسازیم؟
ثبت نقشه سایت در گوگل سرچ کنسول
برای ثبت نقشه سایت در گوگل سرچ کنسول از منوی سمت چپ گزینه «Sitemaps» را انتخاب کنید. در باکس مشخص شده، آدرس سایت مپ را وارد کنید و دکمه Submit را بزنید. در نهایت و پس از گذشت چند ساعت وضعیت نقشه سایت ثبت شده در قسمت Submitted sitemaps نمایش داده خواهد شد.
پس از ثبت نقشه سایت با پیام زیر مواجه خواهید شد:
اگر برای سئوی وردپرس از افزونه یوست سئو یا رنک مث استفاده میکنید آدرس نقشه سایت در مسیر زیر است. کافی است در انتهای دامنه خود کلمه sitemap_index.xml را وارد کنید.
https://www.example.com/sitemap_index.xml
حذف صفحه از نتایج جستجوی گوگل (Removals)
این قسمت به مدیران سایت این امکان را میدهد تا به صورت موقت یک صفحه را از نتایج جستجوی گوگل حذف کنند. این ابزار جلوی دیده شدن سایت توسط ربات گوگل را نخواهد گرفت و تنها صفحه یا صفحاتی را از نتایج جستجوی گوگل حذف خواهد کرد. برای حذف دائم یک صفحه از نتایج جستجوی گوگل علاوه بر ثبت درخواست Removal در سرچ کنسول، باید صفحه را از سایت هم حذف کنید.
کاربردپذیری موبایل (Mobile Usability):
امروزه یکی از پیشنیازهای ضروری در فضای وب نمایش درست سایت در دستگاههای مختلف نظیر کامپیوتر، تبلت و موبایل است. طبق آخرین آمار در سال ۲۰۲۲ بیش از نیمی از ترافیک اینترنت از دستگاههای موبایل نشات میگیرد. قسمت Mobile Usability در گوگل سرچ کنسول به شما وضعیت سازگاری با موبایل سایت را نشان میدهد.
گزارش کاربرد پذیری موبایل در سرچ کنسول تا ۱۰۰۰ آدرس اینترنتی از سایت شما را بررسی میکند. این گزارش به شما خواهد گفت كه بر اساس استاندارهای گوگل كدام یك از صفحات با موبایل سازگار هستند وکدام یک دارای خطا هستند. با کلیک بر روی هریک از این خطاها مشکل صفحه نشان داده میشود.
بهبودها (Enhancements):
در قسمت بهبودها یا Enhancement میتوانید وضعیت اسکیمای سایت (دادههای ساختار یافته) را مدیریت کنید. اسکیما به سایت شما کمک میکند تا در صفحات جستجو از سایر نتایج متمایز باشید و نتایج غنی (Rich Result) بدست آورید. ستارههای در کنار نتایج در صفحات جستجو، پرسش و پاسخهای زیر هر لینک از مثالهای نتایج غنی در صفحات گوگل هستند. نتایج غنی در صورتی قابل نمایش در صفحات جستجو هستند که بدون خطا باشند و برای گوگل معتبر باشند. اطلاعات بخشهای مختلف صفحه Enhancement در رفع خطاهای مربوط به اسکیمای سایت به شما کمک خواهد کرد.
امنیت و اقدامات دستی (Security and Manual Actions)
گوگل اقدامات گستردهای برای جلوگیری از تولید محتوای اسپم (هرزه نگاری) و پایبندی وبسایتها به خطوط مشی خود انجام میدهد. در صورتی که سایت شما هریک از خطوط مشی مورد نظر گوگل را نقض کند، گزارش این اتفاقات را در قسمت اقدامات دستی میتوانید ببینید. موارد لیست شده در قسمت اقدامات دستی عموما به صورت اتوماتیک قابل تشخیص نیستند و نیاز به بررسی دستی توسط یک فرد دارند.
استفاده از روشهای سئوی کلاه سیاه منجر به جریمه شدن سایت یا اصطلاحا پنالتی شدن سایت خواهد شد و در صورت استفاده از این روشها افرادی در گوگل به صورت دستی اقدام به بررسی سایت و ارسال هشدار برای مالک وبسایت درباره نقض خطوط مشی گوگل میکنند. به همین دلیل نام این قسمت Manual Action یا اقدامات دستی نام دارد. عدم رسیدگی به هشدارهای موجود در این قسمت میتواند منجر به حذف کل سایت یه بخشهایی از سایت شما در نتایج جستجوی گوگل شود.
برخی از موارد که منجر به دریافت اخطار در قسمت manual action خواهد شد به شرح زیر است:
- لینک پروفایل غیر طبیعی و وجود بکلینکهای خریداری شده
- سایت شما هک شده باشد.
- مخفی کردن بخشهایی از محتوای سایت برای کاربرات به منظور فریب دادن موتورهای جستجو (Cloaking)
- محتوای اسپم و بی ارزش که بصورت خودکار تولید شده باشد و ارزشی نداشته باشد.
در قسمت Security نیز در صورتی که سایت شما مشکلات امنیتی داشته باشد به شما اخطار داده خواهد شد.
خوب است بدانید
گزارش لینکها (Links Report)
لینک سازی بخش مهمی از سئو است. اطمینان از داشتن لینک پروفایل سالم منجر به افزایش اعتبار شما نزد گوگل خواهد شد. دریافت لینک از سایتهای معتبر باید در استراتژی سئو شما جایگاه ویژهای داشته باشد. گزارش لینکها در گوگل سرچ کنسول به شما امکان مشاهده و بررسی لینکهای ورودی به سایتتان را میدهد.
این گزارش به شما نشان میدهد چه سایتهایی به سایت شما لینک دادهاند و از چه متنی برای لینک استفاده کردهاند. همچنین این گزارش نمای کلی از وضعیت لینکهای داخلی سایت را نشان میدهد و اینکه هر صفحه چه تعدادی لینک از سایر صفحات سایت دریافت کرده است.
بطور کلی در این قسمت از گوگل سرچ کنسول سه گزارش وجود دارد:
- Top Linked Pages: صفحاتی که بیشترین لینکها را روی سایت شما دارند.
- Top Linking Sites: سایتهایی که بیشترین لینکها را به سایتتان دارند.
- Top Linking Text: کلماتی که بیشترین کاربرد را برای ایجاد لینک داشتهاند.
اگر در استفاده از گوگل سرچ کنسول تازه وارد هستید، با گزارش Top Linked Pages شروع کنید. با کلیک روی هرکدام از URLها، میتوانید لیست سایتهایی که به آن آدرس لینک دادهاند را ببینید. سپس روی هرکدام از این سایتها کلیک کنید تا صفحهای که از آن به شما لینک داده شده است را مشاهده کنید.
نکته مهم در مورد لینکهای موجود در قسمت Link Report
نحوه ایجاد دسترسی برای سایر کاربران در گوگل سرچ کنسول
در گوگل سرچ کنسول امکان ایجاد دسترسی برای کاربران با سطوح دسترسی مختلف وجود دارد. بطور کلی در گوگل سرچ کنسول دو نوع دسترسی وجود دارد، مالک (Owner) و کاربر (User). در زیر به بررسی جزییات هریک از این سطوح دسترسی خواهیم پرداخت:
- Owner: سطح دسترسی Owner در کنسول جستجوی گوگل، دسترسی کامل به همه بخشهای سرچ کنسول دارد. Owner میتواند به تمامی گزارشات سرچ کنسول دسترسی داشته باشد، تنظیمات حساب را ویرایش کند و برای سایر کاربران دسترسی ایجاد و یا حذف کند.
- Full User : کاربران در مقایسه با Owner از دسترسی کمتری برخوردار هستند. یک «Full User» توانایی دسترسی به همه دادهها و گزارشات موجود در گوگل سرچ کنسول را دارد و تعدادی از امور مدیریتی را میتواند انجام دهد.
- Restricted User: دسترسی محدودی برای دسترسی به برخی از گزارشات سرچ کنسول دارد.
صرف وقت کافی برای تعیین سطح دسترسی مناسب برای کاربران مختلف در سازمان شما امری ضروری است. ایجاد دسترسی کامل و یکسان برای همه کاربران صحیح نیست. چون ممکن است یک کارمند رده پایین با دسترسی کامل اشتباها تنظیمات حساب سرچ کنسول شما را تغییر داده و منجر به تغییر دادههای گوگل سرچ کنسول شود. همچنین در صورت برون سپاری سئو سایت خود به یک شرکت خدمات سئو بهتر است دسترسی محدود برای مجری ایجاد کرده و پس از پایان پروژه دسترسی مجری را قطع کنید.
سایر تنظیمات گوگل سرچ کنسول
در انتها به بررسی تنظیمات گوگل سرچ کنسول میپردازیم. در تصویر زیر بخشهای مختلف تنظیمات گوگل سرچ کنسول نمایش داده شده است. دو بخش اول مربوط به نمایش مالک حساب سرچ کنسول و کاربران دارای دسترسی به حساب سرچ کنسول هستند. در قسمت Associations سرویسهای متصل شده به سرچ کنسول نمایش داده میشود. در صورت اتصال گوگل سرچ کنسول به گوگل آنالیتیکس، همانند تصویر زیر گوگل آنالیتیکس در این قسمت نمایش داده خواهدشد.
قسمت Change of address در مواردی کاربرد دارد که قصد دارید آدرس دامنه سایت خود را تغییر دهید. در صورت انتقال سایت به دامنه جدید با تغییر آدرس در این صفحه میتوانید تغییر دامنه سایت را به عنوان مالک سایت رسما به گوگل اطلاع دهید. البته انتقال سایت به دامنه جدید بدون افت رتبه دارای نکات دیگری هم هست که در اینجا به آن نمیپردازیم.
آمار خزش (Crawling stats)
گزارش بودجه خزش به شما نشان میدهد ربات گوگل کی و چگونه از سایت شما بازدید میکند. نرخ خزش بالا بیانگر سریع بودن ایندکس شدن مطالب سایت در گوگل است. کم بودن نرخ خزش باعث میشود مطالب سایت با تاخیر در گوگل ایندکس شود. هرچه گوگل از سایت شما بیشتر بازدید کند عملکرد سئو سایت شما بهتر خواهد بود.
گزارش خزش دارای سه قسمت زیر است:
- تعداد کل درخواستها
- حجم کل دانلودها
- میانگین زمان پاسخ
پرسشهای متداول درباره گوگل سرچ کنسول
در ادامه میتوانید پاسخ به سوالات متداول درباره گوگل سرچ کنسول را مشاهده کنید. در صورتی که پاسخ سوال خود را پیدا نکردید در قسمت نظرات برای ما بنویسید.
تفاوت گوگل سرچ کنسول با گوگل آنالیتیکس چیست؟
گوگل آنالیتیکس کاربر محور است و اطلاعات موجود در آنالیتیکس مربوط به کاربرانی است که از سایت شما بازدید کردهاند. از طرف دیگر گوگل سرچ کنسول متمرکز بر موتور جستجو است و ابزارها و گزارشهای موجود در سرچ کنسول به شما کمک میکند تا رتبه سایت خود در گوگل را بهبود دهید.
کاربرد گوگل سرچ کنسول چیست؟
گوگل سرچ کنسول به شما کمک میکند تا عملکرد وبسایت خود در گوگل را بسنجید و از سازگاری سایت خود با گوگل اطمینان حاصل کنید. این ابزار به شما کمک میکند صفحات پر طرفدار وبسایت خود را بشناسید و وضعیت رتبه سایت برای کلمات مختلف را بررسی کنید و بفهمید چه سایتهایی به سایت شما ارجاع لینک دادهاند.
نحوه ثبت سایت در گوگل سرچ کنسول چگونه است؟
نصب گوگل سرچ کنسول روی سایت روشهای مختلفی دارد و سادهترین روش نصب سرچ کنسول نصب از طریق بارگذاری فایل اعتبارسنجی روی هاست است. در این مقاله دو روش نصب سرچ کنسول روی سایت معرفی شده است.
نحوه اتصال گوگل سرچ کنسول و گوگل آنالیتیکس چگونه است؟
وارد حساب گوگل انالیتیکس خود شوید. از سایدبار سمت چپ acquisition را انتخاب کنید و سپس Search Console را انتخاب کنید. روی Set up Search Console data sharing کلیک کنید و حساب سرچ کنسول خود را انتخاب کنید.
جمع بندی
این راهنما به شما نحوه نصب و پیکربندی گوگل سرچ کنسول را آموخت و چگونگی بررسی گزارشهای مختلف موجود در این ابزار قدرتمند را توضیح داد. اگر با مطالعه این راهنما موفق شدید گوگل سرچ کنسول را نصب کنید به شما تبریک میگوییم. از اینجا به بعد شما وظیفه استفاده و بهره گیری از گزارشهای مختلف موجود در سرچ کنسول را خواهید داشت. گوگل سرچ کنسول مهمترین ابزار متخصصین سئو و دیجیتال مارکترها برای بررسی وضعیت سئو سایت میباشد. استفاده مستمر از این ابزار و تحلیل دادههای موجود در سرچ کنسول باید به یک امر روزمره در فرآیندهای مربوط به سئو سایت شما تبدیل شود.
آیا شما این ابزار را روی وبسایت خود نصب کردهاید؟ نظرتان درباره گوگل سرچ کنسول چیست؟ شما میتوانید پرسشهای خود درباره نحوه استفاده از این ابزار را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید و در صورتی که مطالعه این مقاله برایتان مفید بود آن را برای دوستان و همکارانتان ارسال کنید.
برای نگارش این مقاله از بخشهایی از مقالات زیر استفاده شده است:
13 دیدگاه دربارهٔ «گوگل سرچ کنسول چیست؟ راهنمای جامع سرچ کنسول 2023»
اموزش روان صریح و ساده ممنون از شما
ممنون از لطف شما
سلام . بسیار مطلب مفیدی بود. یک سئوال دارم که جوابشو هیچ کجا پیدا نکردم.
وقتی وب سایتمونو در گوگل کنسول ثبت میکنیم پس از هر بار جستجو سرچ کنسول در همون صفحه گول یه آمار کلی در مورد کلمه ای که جستجو شده ارائه می کنه که شامل clicks/ impressions/Avg.position هست . سئوالم اینه که چرا بعضی از ایتم ها قرمز و برخی سبز نمایش داده میشه و اگه به این معنی هست که سبز یعنی رشد کرده و قرمز یعنی افت و سقوط کرده پس چرا بعضی مواقع مثلا در زیر ایتم کلیک +10 رو با رنگ قرمز نشون میده؟ مثبت ایا به معنی رشد ( دراینجا رشد نرخ کلیک) نیست؟ منظورم اینه که تفاوت رنگ و علامت مثبت و منفی در زیر ایتم های نمایش داده شده در گوگل کنسول به چه معنا هست؟
ممنون
سلام
متریکهایی که داخل اون پنجره به شما نمایش داده میشن توی بازه زمانی ۷ روزه گذشته هستند و با ۷ روز قبلی مقایسه شدند. بر اساس اینکه وضعیت متریکها بهتر شده (رنگ سبز) یا وضعیتشون بدتر شده (رنگ قرمز) رنگشون متغیر هست. برای کلیک و ایمپرشن با افزایششون، رنگشون سبز میشه. تنها (position) موقعیت سایت شما برای کلمه کلیدی وارد شده هست که افزایشش یعنی افزایش عدد رتبه و توی اون باکس به رنگ قرمز در میاد.
سلام وقت بخیر، آیا برای اینکه سایتمون سئو بشه و داخل گوگل بیاد بالا باید حتما به گوگل سرچ کنسول اون رو نصب کنیم؟
سلام، نصب گوگل سرچ کنسول فقط برای مونیتور و بررسی وضعیت سئوی سایت هست و نصب بودن یا نبودنش تاثیری روی رتبه سایت توی گوگل نداره. بطور کلی اما بهتره این ابزار رو نصب کنید و وضعیت سئوی سایت رو بررسی کنید. چون چیزی که نشه اندازه گیریش کرد رو نمیتونید بهبود بدید.
بنده خیلی مبتدیم ولی مطالب برام آموزنده بود نیاز دارم
چندین بار این مطالب را بخوانم
سلام، در صورتی که بخواهم مالکیت سرچ کنسولم رو به ایمیل دیگری از خودم تغییر بدم، از چه راهی باید انجام بدم؟
یعنی در اصل owner رو میخوام تغییر بدم و خودم دیگر owner نباشم؟ ممنونم
با سلام
باید شخص دیگری به عنوان مالک سایت اعتبارسنجی کنه و توکن اعتبار ستجی مربوط به شما رو حذف کنه. باید دید شما باستفاده از چه توکِنی اعتبارسنجی شدید ( اپلود فایل html، تگ html، اضافه کردن dns record) و اون توکن رو حذف کرد.
مطالب به نحوی گذاشته شده است که کاملا قابل درک و یادگیری است ممنون
خوشحالیم که نطرتونو جلب کرد. تلاش ما تولید محتوای با کیفیت با زبانی ساده برای کاربرهای سایتمون هست.
با سلام .
ببخشید من یک سوال داشتم، آیا راهی برای اینکه خودم به صورت دستی دستور خزش در سایتم را به گوگل سرچ کنسول بدهم و همون موقع گوگل در سایتم خزش کنه وجود داره؟
ممنون
احسان
سلام، توی قسمت url inspection سرچ کنسول، آدرس صفحهی مد نظرتون رو وارد کنید و گزینه request indexing رو بزنید. در نظر داشته باشید درخواست شما ثبت میشه و گوگل تصمیم میگیره چه زمانی محتوای آدرس درخواست داده شده رو مجددا بررسی کنه، پس چندبار درخواست دادن تاثیری نداره. ممکنه چند دقیقه بعد این اتفاق بیافته و ممکنه چند ساعت بعد آدرسی که درخواست دادید مجددا توسط ربات گوگل خزیده بشه.